Assam (tee)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Assamin SFTGFOP1-laatuluokan irtoteetä.

Assam-tee on mustaa teetä, jota tuotetaan Intian Assamin osavaltiossa Brahmaputran laaksossa. Assam on pinta-alaltaan ja tuotantomäärältään ylivoimaisesti Intian suurin teealue.[1] Valtaosa Assam-teestä jalostetaan teollisella CTC-menetelmällä, ja vain osa kuuluu ortodoksisen teentuotannon piiriin.[2]

Intiassa alkoivat siirtomaakaudella teetä viljellä britit, jotka pyrkivät riippumattomuuteen Kiinasta teekaupassa. Teenkasvatuksen mahdollisuuksiin uskottiin, koska Assamista löydettiin oma villi teepensaskanta, assamintee (Camellia sinensis var. assamica).[2] Tovin britit isänmaallisesti jopa väittivät, että teepensaan alkuperä olikin Intiassa, josta se oli levinnyt rajan yli läheiseen Kiinan Yunnaniin. Sittemmin teepensaan syntyseutu on villien teepensaskantojen ja niiden lähisukulaisten geeniperimän perusteella paikannettu Intian Assamin, Kiinan Yunnanin ja Myanmarin pohjoisosien muodostamalle vyöhykkeelle.

Teenkasvatusta varten Assamissa raivattiin metsää ja perustettiin suuria plantaaseja, joissa työolot olivat surkeat ja työntekijöiden kuolleisuus suuri.

Assamilainen teepensas viihtyy trooppisissa oloissa ja on viljelyssä kiinalaista teepensasta tuottoisampi. Se poikkeaa myös maultaan kiinalaisesta teestä, ja sitä käytetään usein erilaisissa vahvoissa aamiaisteesekoituksissa. Assamilaisen teepensaan ceylonilainen klooni on levinnyt teenviljelyssä laajalle alueelle, esimerkiksi Kenian teentuotantoon.

Assam-tee on luonteeltaan vahvaa, pehmeää ja "maltaista". Se on parasta nautittuna maidon keralähde?. Parhaimpana Assam-teenä pidetään toista satokautta (Second Flush). Brittien maidon lisääminen teehen todetaan saaneen alkunsa, kun he halusivat pehmentää ensimmäisten assaminteen satojensa kiinanteetä voimakkaampaa makua. Länsimaisen teenjuonnin alkuvaiheessa tee oli alkujaan tuotu Kiinasta ja se oli maultaan erilaista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tea Growing Regions Indian Tea Association, indiatea.org. Viitattu 6.7.2022. (englanniksi)
  2. a b Kevin Gascoyne, François Marchand, Jasmin Desharnais, Hugo Américi: Tea. History terroirs varieties, s. 164–166 (Indian terroirs; Indian gardens and plants). Firefly Books Ltd, 2014, 2nd Edition. ISBN 978-1-77085-319-5. (englanniksi)

Muita lähteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]