Assam (tee)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Irtonaista teetä

Assam-tee on intialaista mustaa teetä, jota tuotetaan Assamissa Brahmaputran laaksossa.

Intiassa alkoivat siirtomaakaudella teetä viljellä britit, jotka pyrkivät riippumattomuuteen Kiinasta teekaupassa. Tämän mahdollisti Assamista löydetty oma villi teepensas Camellia sinensis assamica. Tuolloin britit isänmaallisesti väittivät jopa, että teen alkuperä oli Intiassa, josta se oli levinnyt rajan läheiseen Kiinan Yunnaniin, mikä käsitys on osoitettu vääräksi. Teetä alettiin viljellä suurilla plantaaseilla, joilla työolot olivat surkeat ja työntekijöiden kuolleisuus suuri.

Assamilainen teepensas viihtyy trooppisissa oloissa ja on viljelyssä kiinalaista teepensasta tuottoisampi. Se poikkeaa myös maultaan kiinalaisesta teestä ja sitä käytetään usein erilaisissa vahvoissa aamiaisteesekoituksissa. Assamilaisen teepensaan Ceylonilainen klooni on levinnyt teenviljelyssä laajalle alueelle, esim. Kenian teentuotantoon.

Assam-tee on luonteeltaan vahvaa, pehmeää ja "maltaista". Se on parasta nautittuna maidon kera. Parhaimpana Assam-teenä pidetään toista satokautta (Second Flush).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.