Hopeaneulatee

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Bai Hao Yinzhen
Zheng He Bai Hao Yinzhen
Zheng He Bai Hao Yinzhen
Tyyppi Valkoinen tee
Muut nimet Silver Needle, Yinzhen, Yin Jin, 銀針, 银针
Alkuperä Fujian maakunta, Lin Yun, Jiangxi maakunta sekä Yunnan maakunta, Kiina ja muita
Kuvaus Korkeimman laatuluokan Valkoinen tee, Bai Hao Yin Zhen, väriltään kirkas ja peitetty pienillä valkoisilla karvoilla.

Bai Hao Yinzhen eli hopeaneulatee on valkoinen tee jota pääasiassa tuotetaan Fujian maakunnassa Kiinassa, sekä rajoitetusti muualla. Yleisesti kutsutaan myös nimellä Yinzhen. Valkoisten teelaatujen keskuudessa tämä on kaikkein kallein laji sekä eniten arvostettu koska ainoastaan parhaita silmuja käytetään teen valmistukseen. Suurin osa Yinzhen:stä on tehty Da Bai:sta eli valkoisesta teepuulajista, kuitenkin on poikkeuksia kuten Yunnassa valmistetut ”iso silmuteet”.

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zheng He Bai Hao Yin Zhen
Fuding Bai Hao Yin Zhen

Parhaat Yinzhenit poimitaan maaliskuun 15. ja huhtikuun 10. päivien välillä, kun ei sada. Vain vahingoittumattomat ja aukeamattomat nuput kerätään. Kuitenkin huonompilaatuinen Yinzhen ei välttämättä täytä näitä laatuvaatimuksia. Yinzhen teetä pidetään hyväksi terveydelle. Oregon osavaltion yliopiston Linus Pauling Instituutin tutkimusten mukaan valkoista teetä voidaan käyttää syövän torjuntaan.

Nykyisin teetä kasvatetaan enimmäkseen Fujian maakunnassa. Muita suurituottoisia alueita ovat Zheng He ja Fuding.

Maistaminen ja hauduttaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tee on parhaiten valmistettu kuumalla, ei kiehuvalla vedellä (noin 75 Celsiusastetta), ja tuottaa hieman viskoosisen kimaltelevan vaaleankeltaisen teen jossa on kelluvia valkoisia karvoja, jotka heijastavat valoa. Sen maku ja tuoksu pitäisi olla herkkä, kevyt, tuore, ja hieman makea. Teen pitäisi hautua hieman kauemmin kuin muut valkoiset teelaadut, mutta kuitenkin enintään 5 minuuttia. Käytetyn teen määrä tulisi olla enemmän kuin normaalisti. Teen maku eroaa huomattavasti kaikista muista teelajeista. Ainoa laji joka maistuu lähes samalta on Bai Mu Dan. Maku on hyvin mieto, joka voi aiheuttaa sekaannusta ja jopa pettymystä ensimmäisellä kerralla, varsinkin kun tämä herkkä tee on melko kallista.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]