Hopeaneulatee

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bai Hao Yinzhen
Zheng He Bai Hao Yinzhen
Zheng He Bai Hao Yinzhen
Tyyppi Valkoinen tee
Muut nimet Silver Needle, Yinzhen, Yin Jin, 銀針, 银针
Alkuperä Fujianin maakunta, Lin Yun, Jiangxin maakunta sekä Yunnanin maakunta, Kiina ja muita
Kuvaus Korkeimman laatuluokan valkoinen tee, Bai Hao Yin Zhen, väriltään kirkas ja peitetty pienillä valkoisilla karvoilla (bai hao= valko untuva)[1].

Bai Hao Yinzhen eli hopeaneulatee on valkoinen tee, jota tuotetaan pääasiassa Fujianin maakunnassa Kiinassa, sekä rajoitetusti muualla. Yleisesti kutsutaan myös nimellä Yinzhen.[1] Valkoisten teelaatujen keskuudessa tämä on kaikkein kallein laji, sekä eniten arvostettu, koska ainoastaan parhaita silmuja käytetään teen valmistukseen. Suurin osa Yinzhenistä on tehty Da Baista, eli valkoisesta teepuulajista, tai Da Haosta,[1] kuitenkin on poikkeuksia, kuten Yunnassa valmistetut ”iso silmuteet”.

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zheng He Bai Hao Yin Zhen
Fuding Bai Hao Yin Zhen

Parhaat Yinzhenit poimitaan maaliskuun 15. ja huhtikuun 10. päivien välillä, kun ei sada. Vain vahingoittumattomat ja aukeamattomat nuput kerätään. Huonompilaatuinen Yinzhen ei välttämättä täytä näitä laatuvaatimuksia. Yinzhen teetä pidetään hyväksi terveydelle. Oregonin osavaltionyliopiston Linus Pauling -instituutin tutkimusten mukaan valkoista teetä voidaan käyttää syövän torjuntaan.lähde?

Nykyisin teetä kasvatetaan enimmäkseen Fujianin maakunnassa. Muita suurituottoisia alueita ovat Zheng He ja Fuding.

Maistaminen ja hauduttaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuppi hopeaneulateetä.

Tämä tee sopii parhaiten haudutettavaksi noin 75 Celsiusasteisessa vedessä. Haudutettavaksi annostellaan hieman normaalia teemäärää enemmän teelehtiä. Haudutusaika on hieman muita valkoisia teelaatuja pidempi, kuitenkin enintään 5 minuuttia. Haudutuksen tuloksena saadaan hieman viskoosisen kimaltelevaa vaaleankeltaista teejuomaa, jossa voi olla (teesuotimesta riippuen) hiukan valkoisia, kelluvia ja valoa heijastavia karvoja (lehtinukkaa). Juoman makua ja tuoksua kuvataan herkäksi, kevyeksi, tuoreeksi ja hieman makeaksi. Maku on hyvin mieto, joka voi aiheuttaa jopa pettymystä ensimmäisellä kerralla. Teen maku eroaa huomattavasti muista teelajeista, joskin lähes samalta maistuu Bai Mu Dan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Kevin Gascoyne, François Marchand, Jasmin Desharnais, Hugo Américi: Tea. History terroirs varieties, s. 80 (Chinese Teas - Bai Hao Yin Zhen I). Firefly Books Ltd, 2014, 2nd Edition. ISBN 978-1-77085-319-5. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]