Interslaavi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Interslaavin lippu

Interslaavi (medžuslovjansky/меджусловјанскы) on rakennettu kansainvälinen apukieli. Sen kielioppi on yksinkertaistettu versio muinaiskirkkoslaavista,[1] mutta sen sanasto perustuu pääasiassa nykyaikaisiin slaavilaisiin kieliin. Se on tarkoitettu slaavilaisten kansojen väliseksi suoraksi viestintäkieleksi. Kieltä kirjoitetaan joko latinalaisilla tai kyrillisillä aakkosilla. Interslaavin kielen ovat kehittäneet kielitieteilijä Jan van Steenbergen ja ohjelmoija Vojtěch Merunka vuosina 2006–2017.[2] Sillä on noin seitsemän tuhatta puhujaa.[3]

Kieltä puhutaan elokuvassa Kirjava lintu.[4][5]

Aakkoset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Interslaavin latinalaiset ja kyrilliset aakkoset:

Kyrillinen Latinalainen Ääntäminen   Latinalainen Kyrillinen Ääntäminen   Latinalainen Kyrillinen Ääntäminen
A a А а [a] H h Х х [x] P p П п [p]
B b Б б [b] I i И и [i] R r Р р [r]
C c Ц ц [ts] J j Ј ј [j] S s С с [s]
Č č Ч ч [tʃ] K k К к [k] Š š Ш ш [ʃ]
D d Д д [d] L l Л л [l] T t Т т [t]
Dž dž Дж дж [dʒ] Lj lj Љ љ [ʎ] U u У у [u]
E e Е е [e] M m М м [m] V v В в [v]
Ě ě Є є [je] N n Н н [n] Y y Ы ы [ɪ]
F f Ф ф [f] Nj nj Њ њ [ɲ] Z z З з [z]
G g Г г [g] O o О о [o] Ž ž Ж ж [ʒ]

Kielinäyte[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen 1. artikla:

Latinalaisin aakkosin
»Vsi ljudi rodet se svobodni i ravni v dostojnosti i pravah. Oni sut obdarjeni razumom i svěstju i imajut postupati jedin k drugomu v duhu bratstva.»
Kyrillisin aakkosin
»Вси људи родет се свободни и равни в достојности и правах. Они сут обдарјени разумом и свєстју и имајут поступати једин к другому в духу братства.»
Suomeksi
»Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä.»

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lamberg, Mikko: Tsekkiläinen sotaelokuva Kirjava lintu on tauottoman julmuuden maraton Kulttuuri-toimitus. 6.11.2020. Viitattu 29.01.2022.
  2. Peuranen, Petteri: Václav Marhoulin holokaustielokuva KIRJAVA LINTU Suomeen. Näköala Tšekkiin, 2/2020, s. 21. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 29.01.2022.
  3. Ste vedeli, da obstaja jezik, ki ga brez težav razumejo vsi Slovani? Imenuje se medslovanščina Ptujinfo.com. 2.10.2021. Viitattu 29.01.2022. (sloveeniksi)
  4. »Tietyn ihmisryhmän tai kansallisuuden syyttelyn elokuva välttää kirjan tavoin jättämällä tapahtumapaikkansa nimeämättä sekä käyttämällä interslaavin kieltä.»Marttila, Tuomo: Kirjava lintu – The Painted Bird Film-O-Holic.com. 27.08.2021. Viitattu 29.01.2022.
  5. Metsäkallas, Juha: Maailman ensimmäinen interslaavinkielinen elokuva: Kirjava Lintu Finnababilejo.fi. 8.11.2020. Viitattu 29.01.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Interslaavi.