Ruteeni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee ruteenin kieltä, etnisestä ryhmästä katso ruteenit. Myös alkuaine ruteniumista (Ru) käytetään nimitystä ruteeni.
Ruteeni
Idioma rusino.PNG
Oma nimi русин (rusyn)
Tiedot
Alue CarpathianRutheniaCoA.svg Taka-Karpatia (Ukraina)
Slovakia itäinen Slovakia
Puola eteläinen Puola
Unkari Unkari,
Flag of Vojvodina.svg Vojvodina (Serbia)
Virallinen kieli Slovakia, Vojvodina
Puhujia arviolta miljoona
Kirjaimisto kyrillinen
Kielitieteellinen luokitus
Kielikunta indoeurooppalaiset kielet
Kieliryhmä itäslaavilaiset kielet
Kielikoodit
ISO 639-1 ry
ISO 639-2 sla
ISO 639-3 rue

Ruteeni on itäslaavilainen kieli samoin kuin ukrainan, valkovenäjän ja venäjän kieli.

Ruteenia puhutaan Ukrainassa Taka-Karpatian alueella, Slovakian itäosissa, Etelä-Puolassa (jossa sitä kutsutaan myös nimellä łemkowski (lemko) kielelle ominaisen sanan lem (лєм, ’vain’) vuoksi) ja Unkarissa. Serbian Vojvodinan autonomisen alueen pannonianruteenia pidetään monissa yhteyksissä ruteenin kielen murteena, mutta osa kielitieteilijöistä pitää sitä erillisenä, länsislaavilaisena kielenä. Ukrainassa ruteenia pidetään yleisesti ukrainan murteena, koska se on lähellä ukrainan hutsulin murretta. Suurin osa ruteenin puhujista kuitenkin itse pitää kieltään ukrainasta erillisenä.

Kielen standardoinnin suurimpana ongelmana on puhujien jakautuminen neljään maahan. Jokaisessa maassa on toisistaan poikkeava oikeinkirjoitus (kyrillisin kirjaimin) ja kielioppistandardi, jotka perustuvat ruteenin eri murteisiin.

Ruteenin puhujien määrää on vaikea tarkasti määrittää, mutta se on arvioitu miljoonaksi. Ethnologue.com antaa puhujien määräksi Ukrainassa 560 000 (vuonna 2000) ja Slovakiassa 55 500 (2013).[1]

Ensimmäinen maa, joka tunnusti virallisesti ruteenin kielen, tarkemmin ottaen pannonianruteenin, oli silloinen Jugoslavia. Vuonna 1995 ruteeni tunnustettiin vähemmistökieleksi Slovakiassa. Siellä ruteeni on virallisen kielen asemassa niissä kunnissa, joissa yli 20 % asukkaista puhuu sitä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ruteeni.