Iloveyou

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuvakaappaus säh­kö­pos­ti­sta jos­sa pyy­de­tään kat­so­maa lii­te jo­ka si­säl­tää madon.

Iloveyou, toisinaan nimellä LoveLetter on sähköpostimato, jonka saastuttamia viestejä levisi ensimmäisen kerran Aasiassa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa toukokuussa 2000.[1] Mato löydettiin 4. toukokuuta 2000 ja se näyttää saaneen alkunsa Filippiineillä.[2] Kahdeksan päivän päästä 50 miljoonaa infektiota oli raportoitu.lähde?

Mato leviää lähettämällä käyttäjän koneelta sähköpostia Microsoft Outlookin ensimmäiseen 50 sähköpostiosoitteeseen. Sähköpostin otsikkona on "ILOVEYOU" (suom. Minä rakastan sinua). Viestissä on mukana tiedosto LOVE-LETTER-FOR-YOU.txt.vbs (rakkauskirje sinulle). Tiedosto on Microsoftin VBScriptillä kirjoitettu madon koodi. Oletusasetuksilla Microsoft Windows piilottaa tiedostojen päätteet, joten käyttäjä voi luulla tiedoston olevan tekstitiedosto (pääte .txt) ja yrittää avata sen klikkaamalla sitä, jolloin mato käynnistyy.

Käynnistymisensä jälkeen mato asettaa itsensä käynnistymään koneen käynnistyessä ja lähettää itsensä edelleen. Mato hakee myös verkkolevyiltä tietyntyyppisiä tiedostoja, jotka se korvaa itsensä kopiolla, tavoitteena levitä edelleen toisille koneille toisten käyttäjien yrittäessä avata tiedostoja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Inside the 'ILOVEYOU' worm news.zdnet.com. 5.5.2000. Arkistoitu 18.8.2009. Viitattu 21.10.2009.
  2. Email-Worm:VBS/LoveLetter f-secure.com. Viitattu 1.11.2022. (englanniksi)