IL-2 Sturmovik (videopeli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
IL-2 Sturmovik
IL-2 Sturmovik Coverart.png
Kehittäjä 1C: Maddox Games
Julkaisija Ubisoft
Suunnittelija Oleg Maddox
Pelisarja IL-2 Sturmovik
Julkaistu
  • NA 18. marraskuuta 2001
  • EU 30. marraskuuta 2001
Lajityyppi lentosimulaattori
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 12
Alusta Microsoft Windows
Jakelumuoto CD, DVD
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

IL-2 Sturmovik on 1C: Maddox Gamesin kehittämä ja Ubisoftin julkaisema lentosimulaattori, joka keskittyy itärintaman ilmataisteluihin toisen maailmansodan aikana. Pelin nimi tulee kuuluisasta neuvostoliittolaisesta maataistelukoneesta. Peli julkaistiin Microsoft Windowsille marraskuussa 2001. Julkaisun jälkeen simulaattoriin on kehitetty lukuisiä päivityksiä ja lisäosia, kuten vuonna 2003 julkaistu itsenäisesti toimiva jatko-osa IL-2 Sturmovik: Forgotten Battles.

Alkuperäisessä IL-2 Sturmovikissa pääsee lentämään yhteensä 31:llä viiden eri maan (Neuvostoliitto, Saksa, Yhdistynyt kuningaskunta, Ranska ja Yhdysvallat) lentokoneella. Sen lisäksi simulaattoriin kuuluu 40 ei-lennettävää lentokonetta. Pelin uusin painos on kaikki aikaisemmatkin lisälevyt sisältävä IL2 Sturmovik 1946. Siinä on koneita yhteensä 311, joista pelaajan lennettävissä on noin 230.

Liittoutuneiden lentokoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksalaisten lentokoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jatko-osat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2003 pelille julkaistiin jatko-osa IL-2 Sturmovik: Forgotten Battles, joka lisäsi alkuperäiseen simulaattoriin paljon uusia lentokoneita. Jatko-osa keskittyi erityisesti vuosina 1941–1944 käytyyn jatkosotaan. Maaliskuussa 2004 julkaistu lisäosa Ace Expansion Pack lisäsi pääasiallisesti uusia lennettäviä lentokoneita.

Lokakuussa 2004 julkaistiin Pacific Fighters -lisäosa, joka ei tarvitse alkuperäistä Forgotten Battlesiä toimiakseen. Pacific Fighters laajentaa simulaattorin Tyynenmeren sotiin, lisäten Japanin ja Yhdysvaltain lentokoneita, lentotukialuksia ja sotalaivoja.

Forgotten Battlesia oli tarkoitus laajentaa useilla minilisäosilla, mutta vain yksi, PE-2, ilmestyi. Ubisoft julkaisi joulukuussa 2006 täydellisen IL-2 Sturmovik -kokoelman, joka sisältää kaikki peliin julkaistut viralliset lisäosat sekä uudet minilisäosat Sturmoviks over Manchuria ja 46. Paketin nimi on IL-2 Sturmovik 1946.

1946:n myötä kaikki lisäosat saatiin samaan pakettiin, joten moninpelaaminen myös selkeytyi. PE-2 tuo mukanaan uusia tehtäviä ja nimensä mukaisesti Petljakov Pe-2 -koneen. Sturmoviks over Manchuria lisää peliin Japanin ja Neuvostoliiton välisiä ilmataisteluja ja tuo peliin muun muassa koneet Ki-27 ja IL-10. 46 puolestaan tuo peliin oman vaihtoehtohistorian, jossa sota jatkuu vielä vuonna 1946. Lisäosa lisää peliin useita suihkuhävittäjiä kuten saksalaiset Arado Ar 234 ja Focke-Wulf Ta 183 -koneet sekä venäläisen MiG-9-koneen. Yksi uutuus on saksalainen pystysuoraan nouseva ja laskeutuva Heinkel II ”Lerche”, joka on varustettu Ruhrstahl X-4-ilmasta-ilmaan-ohjuksilla.

Kaikki IL-2 Sturmovik -sarjan simulaattorit mahdollistavat moninpelin internetin kautta.

Ensimmäisen IL-2 Sturmovikin jälkeen julkaistu jatko-osa Forgotten Battles sekä lisäosat Ace Expansion Pack ja Pacific Fighters voidaan asentaa toimimaan yhdessä. Tällöin kaikkien lisäosien ja varsinaisen pelin lentokoneet, tehtävät ja sotakalusto ovat käytössä. Nettipelaamista varten tulee olla yleensä myös asennettu kaikki minilisäosat. 1946-kokoelman myötä IL2 Sturmovik -sarjan kokonaiskonemäärä on jo 347, joista pelaajan lennettävissä 256. Tosin lukuihin on laskettu koneiden kaikki versiot omana koneenaan, mutta silti uniikkien koneiden määrä nousee satoihin.

Peli on myös saanut myös IL-2 Sturmovik: Birds of Prey -nimisen jatko-osan, joka julkaistiin PlayStation 3:lle, Xbox 360:lle, PlayStation Portablelle ja Nintendo DS:lle sekä myöhemmin Windowsille nimellä Wings of Prey.

Nykyinen kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin nykyinen kehitys on siirtynyt täysin vapaaehtoiselle Daidalos Teamille, joka on tehnyt osittain päivityksen 4.09, ja kokonaan päivitykset versiosta 4.10 eteenpäin. Uudet päivitykset lisäävät yhä uutta sisältöä ja uusia lentokoneita peliin. Versio 4.13 julkaistiin tammikuussa 2017, eli yli 15 vuotta pelin alkuperäisen julkaisun jälkeen.

Modaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin ympärille on kehittynyt runsaasti erilaisia modeja ja niihin keskittyneitä yhteisöjä. Nykyään modien tekeminen on sallittu myös pelin virallisen kehittäjän taholta. Modeilla voidaan esimerkiksi parantaa efektejä, tuoda peliin lisää koneita ja lisätä ohjaamoja jo pelissä oleviin koneisiin tehden ne lennettäviksi. Yksi suosituimmista modipaketeista on Ultrapack, johon on kerätty hyvin paljon erilaisia modeja. Ultrapack muun muassa tekee kaikki koneet lennettäviksi, ja siinä on mukana esimerkiksi MiG-15, MiG-17 ja F-86 Sabre mallinnetulla ohjusaseistuksella

Alla joitakin modaamattomassa vakioversiossa lennettäviä koneita lisäosien kera (FB+AEP+PF+1946).

Liittoutuneiden lentokoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Akselivaltojen lentokoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Messerschmitt Bf 109

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]