Bristol Beaufighter

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Bristol Beaufighter Mk X
404 Sqn RCAF Beaufighters Feb 1945.jpg
Kuvaus
Rooli Raskas hävittäjä, Torpedopommittaja, Yöhävittäjä
Miehistö 2
Ensilento 17. heinäkuuta 1939
Käyttöönottovuosi 1940
Valmistaja Bristol aeroplane company

Fairey aviation
MAP
DAP (Australia)

Mitat
Pituus 12,6 m
Kärkiväli 17,65 m
Korkeus 4,84 m
Siiven pinta-ala 46,73 m²
Paino
Tyhjäpaino 7 072 kg
Lastattuna
Suurin lentoonlähtöpaino 11 521 kg
Voimanlähde
Moottori 2 × Bristol Hercules 14-sylinterinen tähtimoottori
Teho 1 200 kW (1 600 hv)
Suorituskyky
Suurin nopeus 515 km/h
Lentomatka 2 816 km
Lakikorkeus 5 795 m ilman torpedoa
Nousunopeus 8,2 m/sek ilman torpedoa
Siipikuorma
Teho/painosuhde
Aseistus
Konekiväärit
ja tykit
1 × 7,7 mm taaksekäännetty konekivääri

ja 4 × 20 mm Hispano-konetykki tai

Pommit 2 x 500 kg

tai 1 x 457 mm torpedo

Raketit 8 × RP-3-rakettia

Bristol Type 156 Beaufighter oli brittiläinen toisen maailmansodan aikainen raskas hävittäjälentokone.[1] Se oli muunnos Bristol Aeroplane Companyn Bristol Beaufort -torpedopommittajasta. Yöhävittäjänä, hävittäjä-pommittajana ja torpedopommittajana käytetyn koneen aseistuksena olivat tykkien ja konekiväärien lisäksi torpedot, pommit ja raketit. Raskaan aseistuksensa vuoksi (neljä 20 mm Hispano-tykkiä rungossa sekä joissakin versioissa lisäksi tutkaoperaattorin/tähystäjän konekivääri) Beaufighter oli erinomainen yöhävittäjä- ja rynnäkkökone.lähde?

Beaufighteria käyttivät Britannian lisäksi Australia, Kanada, Dominikaaninen tasavalta, Israel, Uusi-Seelanti, Puola, Portugali, Etelä-Afrikka, Turkki ja Yhdysvallat.

Beaufighterin eri malleja valmistettiin Britanniassa 5 564 kappaletta ja Australiassa 365 kappaletta Mk 21 -mallia.lähde?

Beaufighterin tehokkaimmaksi aseeksi muodostuivat lopulta raketit. Niitä käytettäessä ammuttiin konetykeillä kohti maalia, kunnes laukaukset osuivat haluttuun kohtaan johon raketit piti saada: tällä hetkellä laukaistut raketit osuivat aina. Menetelmän kehitti uusiseelantilainen majuri E. W. Tacon, josta tulikin tämän erikoistehtävän mestari aivan kuten edeltäjästään, majuri Gibbsistä, oli tullut torpedoekspertti.lähde?

Eniten ilmavoittoja Beaufighterillä saavutti yöhävittäjä-ässä Bob Braham, 29 kpl. Myös yöhävittäjä-ässät John "Cat's Eyes" Cunningham ja Branse Burbridge saavuttivat voittoja Mosquiton ohella Beaufighterillä.lähde?

Torpedokoneena Beaufighter oli erittäin tehokas. Hitaaseen mutta luotettavaan Swordfish-kaksitasoon tottuneet lentäjät joutuivat kuitenkin opettelemaan vaativaa matalalentoa meren yllä, koska torpedoa ei voi pudottaa suuresta nopeudesta. Nopea syöksy taas nosti liikaa nopeutta.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ilmailuun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.