Homestar Runner

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Homestar Runner
Homestarrunner.comin etusivu
Homestarrunner.comin etusivu
Tyyli animaatiosarja, komedia
Luoja(t) Matt Chapman, Mike Chapman
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Esitetty 2000 –
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Homestar Runner (lyhennettynä H★R) on Flash-animaatiotekniikalla tehty humoristinen internet-animaatiosarja. Sen tyyli on usein satiirista, absurdia huumoria ja se sisältää runsaasti viittauksia 1980- ja 1990-lukujen populaarikulttuuriin, kuten videopeleihin, televisioon ja populaarimusiikkiin. Animaatiot ja muu sarjan sisältö ovat nähtävissä ilmaiseksi pääosin niiden virallisilla internet-sivuilla, lisäksi sarjan uusimmat osat ovat nähtävillä sarjan virallisella YouTube-kanavalla. Sivusto sopii sisältönsä puolesta kaikenikäisille, mutta se on suosituin nuorten aikuisten ja opiskelijoiden keskuudessa ympäri maailmaa. Sarjaa on julkaistu myös DVD:llä.

Kaikki sai alkunsa, kun ystävykset Mike Chapman ja Craig Zobel tekivät vuonna 1996 lastenkirjan, joka kertoi Homestar Runnerista matkalla maailman vahvimmaksi mieheksi. Kun Mike Chapman oppi animoimaan Macromedia Flashilla, hän ja hänen veljensä Matt Chapman laukaisivat vuoden 2000 alussa Internet-sivuston kirjassa olleista hahmoista. Homestarrunner.comissa on nykyään satoja, yleensä muutaman minuutin mittaisia animaatiota.

Matt ja Mike Chapman ovat kieltäytyneet myymästä sivuilleen mainostilaa, ja sivun toiminta rahoitetaan sivuston yhteydessä olevalla oheistuotteiden kaupalla, jossa myydään mm. T-paitoja ja DVD:itä. Chapman-veljekset ovat saaneet myös tarjouksia muuttaa animaatio televisiosarjaksi, mutta he kieltäytyivät pitääkseen sarjan internetissä. [1]

Kaikki sivuston sisältö on pääosin Chapman-veljesten tekemää; Mike Chapman tekee suurimman osan animaatiosta ja Matt Chapman ja Missy Palmer tekevät niihin kaiken ääninäyttelyn. Mike antaa äänensä animaatioihin vain harvoin, ainoastaan Powered By The Cheat-animaatioissa.

Homestar Runner oli huomattavan pitkällä tauolla joulukuun 2010 ja aprillipäivän 2014 välillä. Tämän jälkeen sarja on saanut joitain uusia animaatioita, vaikkakin epäsäännöllisesti. Lokakuussa 2014 hahmolle Strong Bad avattiin virallinen Twitter-tili. Erityisesti sarjan osio Strong Bad Email oli yli viiden vuoden tauolla ennen kuin aprillipäivänä 2015 julkaistiin sarjaan uusi osa.

Sivuston osiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piirretyt (Toons)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piirretyt-sivulla on listattu kaikki sivuston animaatiot. Animaatiot on jaettu pitkiin, lyhyisiin, The Cheatin tekemiin, nukkeanimaatioihin ja eri pyhäpäivien (kuten halloween, joulu, aprillipäivä, kiitospäivä ja äitienpäivä) piirrettyihin.

Pelit (Games)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelit-sivulla on nimensä mukaisesti listattu sivustolla pelattavissa olevat pelit. Pelit liittyvät yleensä animaatioiden hahmoihin. Pelit sisältävät monia viittauksia 80- ja 90-lukujen tunnettuihin videopeleihin ja myös tahallisesti tehtyä "Engrishiä" eli huonosti käännettyä englannin kieltä.

Strong Bad ja Homestar Runner, Strong Badin Compy-tietokone näkyy taustalla

Strong Bad Email[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksi sivuston suosituimmista ja laajimmista osuuksista on Strong Bad Email, jossa hahmo Strong Bad vastaa fanien oikeasti lähettämiin sähköposteihin tietokoneellaan. Tähän mennessä Strong Bad Emaileja on julkaistu yli 200 jaksoa.

Monet Strong Bad Emailit ovat satiirisia katsauksia johonkin populaarikulttuurin alueeseen, riippuen siitä mitä viestin lähettäjä on kysynyt. Strong Bad on esittänyt mielipiteitään niin animesta, videopeleistä kuin metallimusiikistakin. Strong Badin Emailit sisältävät usein piilotettuja viestejä tai kuvia (ns. Easter eggejä), viittauksia populaarikulttuuriin, sarkasmia ja ironiaa. Yleensä Strong Bad tekee pilaa kirjoitusvirheistä ja sähköpostien lähettäjistä tai poistaa viestin aggressiivisesti jos tämä ei miellytä häntä, esim. "Miten oikein pystyt kirjoittamaan nyrkkeilyhanskat käsissä"-kysymys joutuu yleensä ankaran poiston uhriksi. Strong Bad Email -jaksot nousivat niin suosituiksi että niitä on julkaistu usealla DVD:llä.

Marzipanin Puhelinvastaaja (Marzipan's Answering Machine)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osiossa Marzipanin Puhelinvastaaja sivustoa selailevat voivat kuulla Marzipanin puhelinvastaajaan jätettyjä outoja ja yllättäviä viestejä. Yleensä Marzipanille soittavat pilapuhelun merkeissä Strong Bad tai Homestar Runner. Osio ei ole niin suosittu, koska se ei sisällä juurikaan animaatiota, mutta se kiinnittää erityisen paljon huomiota hahmojen välisiin suhteisiin.

Teinityttöryhmä (Teen Girl Squad)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teinityttöryhmä on Strong Badin piirtämä ja kertoma sarjakuva, joka sai alkunsa mailissa comic, kun Brittany-niminen henkilö pyysi Strong Badia piirtämään sarjakuvan itsestään ja kolmesta ystävästään. Tuloksena Strong Bad piirsi julman, mutta hauskan sarjakuvan, jossa Cheerleader, Se ja Se, Mikä Sen Nimi Oli ja Se Rumilus seikkailevat tyypillisessä amerikkalaisessa koulukomediassa. Tytöt yrittävät olla uniikkeja ja suosittuja, yrittävät iskeä itseään vanhempia poikia ja yrittävät selviytyä koulussa. Hahmot kuolevat naurettavan väkivaltaisesti miltei joka jaksossa.

Päähahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matt ja Mike Chapman, Homestar Runner -sarjan luojat Homestar-nuken kanssa.
 • Homestar Runner on omien sanojensa mukaan "suuri atleetti". Vaikka Homestar onkin luonteeltaan tyhmänoloinen ja lapsellinen, hänellä on paljon ystäviä ja hän osaa joskus yllättää älynlahjoillaan. Homestar Runner pukeutuu punaiseen paitaan ja propellihattuun. Hänellä ei ole nähtävästi housuja vaikka hän niin väittääkin ja hänellä on näkymättömät kädet.
 • Strong Bad on Homestarin ohella sarjan päähenkilö, jonka ulkonäkö muistuttaa lyhyttä suuripäistä meksikolaista painijaa. Hahmo tunnetaan erityisesti ohjelmastaan Strong Bad Email, jossa hän vastaa fanien lähettämiin kysymyksiin. Strong Bad suunnittelee mielellään ilkeitä kepposia muille hahmoille yhdessä parhaan ystävänsä The Cheatin kanssa. "Pahuudestaan" huolimatta Strong Badin suunnitelmat menevät usein pieleen. Omien sanojensa mukaan Strong Bad on suuri naistenmies, mutta tästä on varsin vähän todellista näyttöä. Hahmon ulkonäön ja nimen alkuperä on Technos Japanin kehittämästä videopelistä "Tag Team Wrestling", jossa toisen painijoukkueen ankkurihahmo näyttää erehdyttävästi Strong Badilta ja joukkueen nimi on "Strong Bads". Strong Badin pää on painimaski ja kädet ovat nyrkkeilyhansikkaat. Ne eivät kuitenkaan ole asusteita, vaan kumma kyllä täysi osa hänen ruumistaan. Fanit ovat useasti kysyneetkin, että pystyykö Strong Bad ottamaan naamionsa ja hanskansa pois. Strong Badilla oli tapana puhua vanhemmissa animaatioissa vahvalla, lähes ylikorostetulla meksikolaisella aksentilla, mikä on nykyään kuitenkin vähentynyt. Strong Bad asuu Strong-veljesten talossa kahden veljensä, Strong Madin ja Strong Sadin kanssa.
 • Strong Mad on Strong Badin isoveli. Hän on lähestulkoon jääkaapin kokoinen, hän on todella vahva ja hän puhuu erittäin äänekkäästi. Strong Madin älylliset lahjat eivät ole kovinkaan suuret, ja hänen puheensa koostuu vain yksinkertaisista huudoista. Strong Mad pukeutuu painijan asusteisiin, kuten veljensä Strong Bad.
 • Strong Sad on Strong Badin lihava, maanisdepressiivinen ja alati valittava pikkuveli, jonka jalat muistuttavat hieman elefantin jalkoja. Syy siihen, että Strong Sad on masentunut on hyvin luultavasti se, että hänen veljensä kiusaavat häntä eikä hänellä ole kovin montaa ystävää.
 • The Cheat on Strong Badin palvelija/lemmikki/paras ystävä, joka nimensä mukaisesti huijaa asioissa ja auttaa Strong Badia suunnitelmissaan. The Cheat on keltainen, mustapilkullinen jyrsijäeläin, jolla on kultahammas. Sivustolla nähdään silloin tällöin "The Cheatin tekemiä" Flash-animaatioita jotka ovat laadultaan koomisen huonon näköisiä.
 • Marzipan on Homestar Runnerin tyttöystävä. Hän on hippi ja vegetaristi ja animaation ainoa naispuolinen henkilö. Marzipanin ulkonäköä on pilkattu monia kertoja. Jopa Homestarin mielestä hän näyttää luudalta tai kellolta, jonka päässä on pesäpallomaila. Marzipanilla ja Homestarilla on on/off-suhde; he ovat eronneet ja palanneet yhteen lukuisia kertoja. Marzipanin nimi johtaa luultavasti marsipaanista.
 • Pom Pom on Homestar Runnerin paras ystävä, oikea käsi. Pom Pom on pallon muotoinen ja hänen puheäänensä on pelkkää pulputusta joka muistuttaa juomalasiin puhaltamista pillillä. Pom Pom omistaa ainoan kännykän animaatiossa ja hänen itsensä mukaan hänellä on paljon tyttöystäviä ulkomailla.
 • Bubs on animaation bisnesmies ja hän omistaa kioskinkaltaisen myymälän, "Bubsin Konsessiokopin" urheilukentän laidalla. Bubs on melkein jokaisen hahmon ystävä, mutta hän viettää suurimman osan ajastaan Coach Z:n seurassa. Bubs myy kojussaan lähes kaikkea mahdollista tavaraa. Bubsin ääni ja olemus muistuttaa sekä erästä kioskinpitäjää Matt ja Mike Chapmanin lapsuudesta, että näyttelijä Redd Foxxia.
 • Coach Z on nimensä mukaisesti valmentaja, tosin hänen valmentamansa urheilulaji on hämärän peitossa. Joskus se on juoksemista, joskus se on amerikkalaista jalkapalloa. Coach Z puhuu epäselvällä keskiamerikkalaisella/kanadalaisella aksentilla. Tämä on useita kertoja aiheuttanut Coach Z:lle ongelmia. Hän pitää rap-musiikista. On epäselvää, onko Coach Z pukeutunut vihreään ihonmyötäiseen pukuun vai onko se hänen ihonsa. Coach Z:n oletetaan olevan salaa ihastunut Marzipaniin.
 • King of Town (Kaupungin kuningas) on ylipainoinen, outo ja viiksekäs kuningas, joka syö yleensä asioita joita ei ole tarkoitettu syötäväksi (kuten deodoranttia). Kaupungin kuningas asuu linnassaan Strong Badian laidalla Poopsmithin kanssa. Kaupungin kuningas ei ole kenenkään mielestä erityisen hyvä tyyppi, siksi häntä ei usein nähdä.
 • Poopsmith on animaation mykkä hahmo, koska hän on tehnyt hiljaisuuden valan. Poopsmith asuu Kaupungin kuninkaan kanssa lapioiden lantaa hänen pihallaan. Homestar Runner ja Strong Bad ovat sanoneet, että Poopsmith on oikeasti ihan hyvä tyyppi, hänellä on vain huono työ. Poopsmith mursi hiljaisuuden valansa sen kunniaksi että Strong Bad oli saanut 200 Strong Bad Email -jaksoa täyteen, mutta vain hetkellisesti laulaakseen laulun.
 • Homsar on animaation omituisin hahmo. Homsar sai alkunsa kun Vinnie C., toisen Strong Bad Emailin lähettäjä kirjoitti Homestar Runnerin nimen väärin ja ehdotti Strong Badia tappamaan hänet. Strong Bad teki työtä käskettyä ja pudotti painon Homsarin päälle, mutta Homsar kuitenkin selvisi siitä. Homsarin omituinen puhetyyli johtuu oletettavasti skitsofrenian aiheuttamasta puheviasta ja moni muu hahmo pitää häntä outona. Homsar puhuu usein sekalaisia lauseita jotka eivät sovi kyseisiin tilanteisiin mitenkään. Homsarilla on psykokineettisiä voimia ja muodonmuutostaidon omaava knalli. Tästä kaikesta huolimatta Homsar on fanien keskuudessa yksi suosituimmista hahmoista.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huomattava osa animaatiosarjaa on myös sen ohessa syntynyt musiikki. Osa lauluista on itse sarjan hahmojen kuten Strong Badin tai Homestarin laulamia, osan niistä taas laulavat keksityt bändit kuten Limozeen, Taranchula tai Sloshy. Laulujen oikeat esittäjät ovat yleensä Chapman-veljekset. Homestar Runnerin musiikeista on myös koostettu albumi-CD nimeltä Strong Bad Sings and Other Type Hits jota myydään sivuston kaupassa. Lisäksi kaksi sarjasta peräisin olevaa laulua, Trogdor ja Because, it's Midnite ovat esiintyneet Guitar Hero -sarjan peleissä. Sarjan luojat ovat myös tehneet yhteistyötä useaan otteeseen They Might Be Giants -yhtyeen kanssa.[2]

Sisäpiirivitsejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiosarjassa on vuosien varrella muodostunut joitain vitsejä, joihin viitataan usein.

 • How do you type with boxing gloves on? – Kysymys, jota sarjan katsojat kysyvät usein Strong Badilta sähköpostilla. Koska Strong Badin kädet ovat nyrkkeilyhansikkaat, luulisi näppäimistöllä kirjoittamisen olevan hankalaa, mutta Strong Badilla ei ole mitään vaikeuksia. Tähän kysymykseen ei ole annettu virallista vastausta.[3]
 • Trogdor The Burninator – Strong Badin piirtämä yksikätinen, S-kirjaimen muotoinen lohikäärme, joka esiteltiin SB-email-jaksossa dragon, kun postin lähettäjä kysyi Strong Badilta osaako hän piirtää lohikäärmeen. Samassa jaksossa myös esitettiin Strong Badin laulama rock-kappale "Trogdor". Tämä laulu esiintyi myös Guitar Hero II -pelissä. Trogdorista tuli lopulta jonkin sortin internet-ilmiö, ja se mainittiin myös Buffy, vampyyrintappaja -TV-sarjan päätösjaksossa. [4] [5]
 • Limozeen – Kuvitteellinen stereotyyppinen glam rock -bändi, jota Strong Bad fanittaa. Animaatiosarjan tekijät ovat myös julkaisseet "yhtyeen laulamia" lauluja, joista tunnetuin on nimeltään Because, It's midnite. Limozeen sai myös tunnettavuutta animaatiosarjan ulkopuolella, kun tämä kappale oli mukana Guitar Hero: Rocks the 80s -pelissä. [6]
 • Näkyvien käsien puute – Moni hahmo animaatiosarjassa, mukaan lukien päähahmo Homestar, näyttää olevan kädetön. Nämä hahmot voivat silti liikuttaa esineitä ympärillään. Tämä onkin herättänyt kysymyksiä, että omistavatko hahmot näkymättömät kädet vai pystyvätkö he psykokineettisiin voimiin. [7]

Esiintymiset muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edellä mainittujen Guitar Hero -pelisarjan esiintymisten lisäksi sarjan hahmot ovat tehneet esiintymisiä myös muualla.

 • Poker Night at The Inventory on Steam-kaupassa julkaistu, Telltale Gamesin kehittämä PC-peli, jossa Strong Bad on yksi hahmoista joita vastaan pelaaja pelaa pokeria. Muut pelin hahmot ovat myös muualta lainattuja: Penny Arcaden Tycho, Team Fortress 2:n Heavy Weapons Guy ja Sam & Max -pelisarjan Max.
 • Strong Bad vierailee amerikkalaisen The Aquabats -yhtyeen albumilla Hi-Five Soup! kappaleessa nimeltä "Pink Pants!".
 • Vuonna 2012 Matt Chapman oli mukana tekemässä televisiosarjaa The Aquabats! Super Show!. Jaksossa nimeltä "CobraMan!" esiintyy Matt Chapmanin näyttelemänä hahmo nimeltä Carl, joka on selvä viittaus Strong Badiin. Hahmo pukeutuu samanlaiseen paininaamioon kuin Strong Bad ja puhuu myös täsmälleen samalla äänellä.

Strong Bad's Cool Game for Attractive People[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Strong Bad's Cool Game for Attractive People
Kehittäjä Telltale Games
Julkaisija Telltale Games
Julkaistu Kesästä 2008 alkaen
Lajityyppi Seikkailupeli
Pelimuoto Yksinpeli
Alusta Wii, PC, PlayStation 3
Jakelumuoto Lataus, Steam, WiiWare, PlayStation Store
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Strong Bad's Cool Game for Attractive People on ensimmäinen kaupallinen videopeli animaatiosarjaan perustuen. Se julkaistiin Wiille ja PC:lle episodityylisesti osa kerrallaan, kesästä 2008 alkaen, ja viimeinen osa julkaistiin joulukuussa 2008. Myöhemmin peli julkaistiin myös PlayStation Storessa. Yhteensä episodeja on viisi. Pelit on kehittänyt useista seikkailupeleistään tunnettu Telltale Games yhteistyössä Chapmanien kanssa. Pelit ovat "point-and-click" -tyylisiä seikkailupelejä, joissa pelaaja ohjaa Strong Badia animaatiosarjasta tutuissa maisemissa.

Episodit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Episode 1: Homestar Ruiner
 • Episode 2: Strong Badia the Free
 • Episode 3: Baddest of the Bands
 • Episode 4: Dangeresque 3: The Criminal Projective
 • Episode 5: 8-Bit is Enough

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]