Guitar Hero (pelisarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Guitar Hero
Guitar Heron uusi logo.
Guitar Heron uusi logo.
Kehittäjä Harmonix Music Systems (2005–2007)
Neversoft (2007–2010)
Vicarious Visions (2007–2010)
Julkaisija RedOctane (2005–2009)
Activision (2006–2010)
Lajityyppi rytmipeli, musiikkipeli
Alusta Mac OS X, Nintendo DS, PlayStation 2, PlayStation 3, Wii, Windows, Xbox 360
Ensijulkaisu Guitar Hero (2005)
Viimeisin julkaisu Guitar Hero Live (2015)
Aiheesta muualla
Kotisivut
MobyGames
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Guitar Hero on musiikkipelisarja, jonka osia on julkaistu sekä Microsoft Windowsille että monille pelikonsoleille. Nykyään sarjan julkaisuista vastaa Activision. Peleissä soitetaan oikeita rock-kappaleita kitaraa muistuttavalla kitaraohjaimella. Peli on saanut huomattavan suosion rytmipelien keskuudessa, ja on yksi maailman myydyimmistä peleistä. Steve Ouimette on auttanut joidenkin Guitar Hero -pelien kappaleiden äänittämistä. Pelisarjan kehittäminen lopetettiin viideksi vuodeksi Bungie Studios -pelitalon siirryttyä Activisionin omistukseen ja pelien vähäisen myynnin takia. Vuonna 2015 pelisarja heräsi taas eloon Guitar Hero Live-pelin julkaisun myötä.

Kitaraohjain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guitar Hero -pelien peliohjaimet (vasemmalta oikealle): Gibson SG:t Guitar Heroon ja Guitar Hero II:n PlayStation 2 -versioon sekä Gibson Explorer Guitar Hero II:n ja III:n Xbox 360 -versioihin
Gibson Les Paul -kitaraa jäljittelevä kitaraohjain, joka tulee Guitar Hero III: Legends of Rockin PlayStation 3 ja Xbox 360 -versioiden mukana (kuvassa Xbox 360:n ohjain). Wiin mukana tulee samanlainen ohjain valkoisena.

Peliohjaimena toimii punainen, musta tai valkoinen Gibson SG:n mallinen kitaraohjain, jonka kaulassa on viisi eriväristä näppäintä, ns. fretiä (ylimmästä alimpaan: vihreä, punainen, keltainen, sininen ja oranssi) jotka edustavat tavallisen otelaudan välejä. Ohjaimen rungossa on valkoinen pala, ns. strum bar, joka taas edustaa kielien näppäilyä. Näitä yhdessä käyttämällä pystyy soittamaan pelissä vastaan tulevia nuotteja. Pitkissä nuoteissa voi käyttää vibrakampea eli whammy baria vinguttamaan nuotteja (korkeammaksi ja matammaksi). Se toimii ylös-alas (kitaran rungosta) heiluttamalla. Pelissä voi käyttää myös hammer-oneja sekä pull-offeja siten, että ensimmäisen nuotin tullessa painaa Strum barin alas (tai ylös) ja jos toinen nuotti tulee heti perään, voit vain vaihtaa sormesi kyseiselle fretille käyttämättä toiseen kertaan strum baria. Guitar Heron kitaraohjain toimii kuten yksikielinen kitara, jos nuotit ovat tavallisia nuotteja (eivät sointuja), eli voit pitää alempia (kauempana kitaraohjaimen rungosta) fretejä miten vain, jos vain ylin fret on oikein painettuna.

Xbox 360:lla ohjain on valkoinen Gibson X-plorer.

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvankaappaus Guitar Herosta.

Guitar Hero[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Guitar Hero

Guitar Hero -peli debytoi PlayStation 2:lla Yhdysvalloissa marraskuussa 2005. Euroopassa peli julkaistiin huhtikuussa 2006. Guitar Heron tunnetuimpia kappaleita lienevät Deep PurplenSmoke on the Water”, Red Hot Chili Peppersin ”Higher Ground”, David BowienZiggy Stardust”, Bostonin ”More Than a Feeling”, Sum 41:n ”Fat Lip”, Ozzy Osbournen ”Bark at the Moon”, Audioslaven ”Cochise”, White Zombien ”Thunder Kiss ’65”, Franz Ferdinandin ”Take Me Out” ja Ramonesin ”I Wanna Be Sedated”.

Kuvankaappaus Xbox 360:n Guitar Hero II:sta.

Guitar Hero II[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Guitar Hero II

Guitar Hero II julkaistiin PlayStation 2:lle ja Xbox 360:lle marraskuussa 2006. Pelin tunnetuimpia kappaleita lienevät Lynyrd SkynyrdinFree Bird”, Bucketheadin ”Jordan”, Black Sabbathin ”War Pigs”, Reverend Horton Heatin ”Psychobilly Freakout”, Rushin ”YYZ”, Van Halenin ”You Really Got Me”, Kissin ”Strutter”, Guns N’ RosesinSweet Child O’ Mine” ja Rage Against the Machinen ”Killing In The Name”.

Guitar Hero: Rocks the 80s[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guitar Hero: Rocks the 80s (Yhdysvalloissa Guitar Hero Encore: Rocks the 80s) julkaistiin PlayStation 2:lle heinäkuussa 2007. Pelissä on nimensä mukaan teemana 1980-luku ja kappaleet ja hahmojen teema ovat sen mukaisia. Pelin tunnetuimmat kappaleet lienevät Dion ”Holy Diver”, Iron MaideninWrathchild”, Asian ”Heat of the Moment”, Poisonin ”Nothin’ But a Good Time”, Twisted Sisterin ”I Wanna Rock” ja Scorpionsin ”No One Like You”.

Kuvankaappaus Guitar Hero: Legends of Rock -pelin Battle Modesta.

Guitar Hero III: Legends of Rock[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guitar Hero III: Legends of Rock julkaistiin PlayStation 2:lle, Xbox 360:lle, Microsoft Windowsille, PlayStation 3:lle, ja Wiille marraskuussa 2007. Guitar Hero III sisälsi ennätysmäärän kappaleita (73) ja ennätysmäärän alkuperäisien artistien soittamia kappaleita (51 eli 70 %). Harmonix Music Systems ei kehittänyt enää Guitar Hero III:a. Peliin tuli myös uusi moninpelimuoto ”Battle Mode”, ja kitaraohjain on langaton[1].

Pelin tunnetuimpia kappaleita lienevät MetallicanOne”, ScorpionsinRock You Like A Hurricane”, Black Sabbathin ”Paranoid”, Sex Pistolsin ”Anarchy in U.K.”, Guns N’ Rosesin ”Welcome to the Jungle”, Iron Maidenin ”The Number of the Beast”, The Rolling Stonesin ”Paint it Black”, Kissin ”Rock and Roll All Nite”, Eric Johnsonnin ”Cliffs Of Dover”, Santanan ”Black Magic Woman” ja DragonforcenThrough the Fire and Flames”.

Activisionin mukaan peliä oli myyty tammikuuhun 2009 yli miljardilla dollarilla, mikä tekee siitä maailman eniten myydyn ja tuottaneen videopelin ja ensimmäisen, joka ylitti miljardin dollarin rajan.[2]

Guitar Hero: Aerosmith[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Guitar Hero: Aerosmith

Guitar Hero: Aerosmith julkaistiin PlayStation 2:lle, Xbox 360:lle, PlayStation 3:lle ja Wiille Euroopassa kesäkuussa 2008. Peli sisältää nimensä mukaan Aerosmithin, Aerosmithin inspiroijien, Aerosmithin kanssa soittaneiden ja Aerosmithin pitämien artistien ja yhtyeiden kappaleita.

Guitar Hero: On Tour[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Guitar Hero: On Tour

Guitar Hero: On Tour on Nintendo DS:lle julkaistu peli. Pelin mukana tulee ohjaimeksi nelinäppäiminen ”kitaran kaula”. Peli ilmestyi Euroopassa heinäkuussa 2008.

Guitar Hero: World Tour[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Guitar Hero World Tour

Guitar Hero World Tour (tunnetaan myös nimillä Guitar Hero 4 ja Guitar Hero IV) julkaistiin vuoden 2008 marraskuussa. Peli on saatavilla PlayStation 2:lle, PlayStation 3:lle, Xbox 360:lle ja Wiille. Verrattuna vanhoihin pelisarjan osiin World Tourissa on uutta se, että pelissä on mahdollisuus käyttää myös joissain pelipaketeissa mukana tulevia tai erikseen ostettavia rumpuohjaimia ja mikrofonia (laulu), esimerkiksi SingStarin mikrofonit toimivat pelissä. Näin peliin voi osallistua yhtä aikaa 1–4 pelaajaa. Pelin tunnetuimpia kappaleita lienevät Jimi Hendrixin ”Purple Hazen” liveversio sekä ”The Wind Cries Mary”, Michael Jacksonin ”Beat It”, Foo Fightersin ”Everlong”, Bon Jovin ”Livin’ On A Prayer”, Survivorin ”Eye Of The Tiger” ja Smashing Pumpkinsin ”Today”.

Guitar Hero: On Tour Decades[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guitar Hero: On Tour Decades julkaistiin vuoden 2008 loppupuolella Nintendo DS:lle.

Guitar Hero: Metallica[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Guitar Hero: Metallica

Guitar Hero: Metallica julkaistiin toukokuussa 2009. Pelin kappaleista suurin osa on Metallican kappaleita. Muut kappaleet ovat joidenkin heihin vaikuttaneiden artistien kappaleita.

Guitar Hero: Smash Hits[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Guitar Hero: Smash Hits

Guitar Hero: Smash Hits julkaistiin kesäkuussa 2009. Peli sisältää kappaleita peleistä Guitar Hero, Guitar Hero Encore: Rock the 80s, Guitar Hero II ja Guitar Hero III: Legends Of Rock.

Guitar Hero: Modern Hits[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Guitar Hero: Modern Hits

Guitar Hero: Modern Hits julkaistiin vain Nintendo DS:lle. Peli ilmestyi vuoden 2009 kesäkuussa.

Guitar Hero: Van Halen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Guitar Hero: Van Halen

Guitar Hero: Van Halen julkaistiin Pohjois-Amerikassa joulukuussa 2009 ja Euroopassa alkuvuodesta 2010. Peli sisältää Van Halenin klassikkokappaleita ja myös heidän musiikkiinsa vaikuttaneiden artistien kappaleita, kuten esimerkiksi Judas Priest, Queen ja Deep Purple.

Guitar Hero 5[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Guitar Hero 5

Guitar Hero 5 julkaistiin syyskuussa 2009. Tunnetuimmat kappaleet lienevät Nirvanan ”Smells Like Teen Spirit”, Jeff Beckin ”Scatterbrain”, Kings of Leonin ”Sex on Fire”, Kissin ”Shout It Out Loud”, Rammsteinin ”Du Hast”, Bon Jovin ”You Give Love a Bad Name” ja Thin Lizzyn ”Jailbreak”.

DJ Hero[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: DJ Hero

DJ Hero julkaistiin vuoden 2009 lopussa. Pelissä on useita genrejä ja täysin uusi DJ-levysoitin, jolla soitetaan kappaleita. Pelin DJ:tä ovat muun muassa DJ Shadow, Z-Trip, DJ AM, Grandmaster Flash, DJ Jazzy Jeff ja Daft Punk.

Band Hero[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Band Hero

Pelin idea on lähestulkoon sama kuin muissa, paitsi Band Herossa genre on pop/rock. Lisäksi pelin soittimia on uudistettu.

Guitar Hero Vip Pass[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guitar Hero Vip Pass on lisäosa Guitar Hero World Touriin, Guitar Hero 5 ja Guitar Hero Metallicaan. Lisäosan mukana tulee lisää biisejä peleihin.

Guitar Hero: Warriors of Rock[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Guitar Hero: Warriors of Rock julkaistiin syyskuussa 2010.

DJ Hero 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: DJ Hero 2

DJ Hero 2 julkaistiin syksyllä 2010, ja se on toinen DJ-peli sarjassa.

Guitar Hero Live[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Guitar Hero Live

Guitar Hero Live julkaistiin lokakuussa 2015. Pelissä on uudenlainen kitaraohjain sekä "live"-yleisö. Peli on jaettu kahteen eri osioon: "Live" ja "GHTV". Live osiossa pelataan ilman verkkoyhteyttä ja saatavana on rajallinen määrä kappaleita. GHTV-osiossa kilpaillaan muita pelaajia vastaan ja siihen on saatavana satoja eri kappaleita. Vuoden 2018 lopussa pelin ylläpitäjä katkaisi kaikkien eri pelialustojen GHTV-pelimuodon, koska se ei saavuttanut odotettua suosiota.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Guitar Hero (pelisarja).