Hiidenjoen alue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hiidenjoen alue (vesistöaluetunnus 35.81) on Kanta-Hämeessä Hämeenlinnassa, Janakkalassa, Hausjärvellä ja Riihimäellä sijaitseva Vanajan reitin valuma-alueessa sijaitseva toisen jakovaiheen alue.[1][2]

Se kuuluu Kokemäenjoen vesistöön (vesistöaluetunnus 35) ja on Vanajan reitin valuma-alueen (35.8) kolmannen jakovaiheen ensimmäinen osa-alue, joka jaetaan vielä kahteen alueeseen. Nämä valuma-alueet ovat Hiidenjoen suualue (35.811) ja Katinojan valuma-alue (35.812). Vesistöalueen keskusjärvi on Kernaalanjärvi, joka on samalla Hiidenjoen pääjärvi. Hiidenjoen alueeseen kuuluu alle 10 järveä tai lampea. Niistä merkittävimmät ovat Kernaalanjärvi (445 hehtaaria) ja Ahilammi (44 hehtaaria). Alueella sijaitsee useita taajamia, joita ovat Janakkalan Turenki ja Janakkalan kirkonkylä sekä Leppäkoski. Alueen järvisyys on 7,94 %. Vesistön alueen alarajana on Vanajaveden Miemaalanselkä, jonka yläpuolisen valuma-alueen pinta-ala on 2 191,69 neliökilometriä ja sen järvisyys on 5,66 %. Reitin vedet laskevat seuraavaksi Vanajanselän alueeseen (35.23).[1][2][3][4]

Alla esiteltävässä alueen kuvauksessa on käytetty lähteinä Suomen ympäristökeskuksen viranomaistietoja ja Maanmittauslaitoksen karttapalvelua.[1][2]

Alueen kuvaus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiidenjoki laskee Vanaveteen Miemaalanselällä Hämeenlinnan Miemaalassa. Se saa alkunsa Kernaalanjärvestä, johon laskee idästä Puujoki, josta kuuluu neljä kilometriä mukaan alueeseen.

Hiidenjoen suualue (35.811)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aivan Hiidenjoen suun tuntumaan laskee Raimalammin laskuoja. Kalpalinnan mäen länsipuolella sijaitsevat Likolammi ja Sälilammi, jotka ovat viimeisen jääkauden lopussa syntyneitä suppia. Turengin taajamassa Liinalammin urheilupuistossa sijaitsee Liinalammi, jossa on myös yleinen uimaranta.

Ahilammi on Hiidenjoen laajentuma tai sen läpivirtausjärvi, jonka rannalla sijaitsee pienvenesatama ja yleinen uimaranta. Hiidenjoen lähteillä siihen yhtyy lännestä Puujoki ja etelästä työntyy Kernaalanjärven lahti, jota kutsutaan Vesijaoksi. Kernaalanjärveen laske kolme suurempaa jokea, jotka ovat Tervajoen valuma-alueen (35.87), Hyvikkälänjoen valuma-alueen (35.88) ja Räikälänjoen valuma-alueen (35.89) laskujokia.

Puujoen alajuoksun viisi kilometriä kuuluu vielä Hiidenjoen suuosan alueeseen. Juuri ennen Vesijakoa on osana Puujoen uomaa Ilmusjärvi. Se on kuroutumassa omaksi järvekseen samalla tavalla kuin Asikonmeri on tehnyt kauan sitten. Leppäkosken alapuolella olevan Linnamäen juurella sijaitsee kolmas suppajärvi Rahitunlammi, joka laskee Puujoen mutkaan hieman Katinojan yläpuolelle. Alue loppuu Leppäkosken kohdalla, mistä katsotaan Puujoen alue (35.82) alkavaksi.

Katinojan valuma-alue (35.812)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valuma-alue liittyy pieneen Katinojaan, jonka valuma-alueella ei esiinny järviä.

  1. a b c Ympäristö- ja paikkatietopalvelu Syke (edellyttää rekisteröitymisen) Helsinki: Suomen Ympäristökeskus. Viitattu 24.4.2017.
  2. a b c Hiidenjoki (sijainti maastokartalla) Karttapaikka. Helsinki: Maanmittauslaitos. Viitattu 15.10.2019.
  3. Hiidenjoen alue (35.81) Järvi-meriwiki. Suomen ympäristökeskus. Viitattu 18.2.2018.
  4. Ekholm, Matti: Suomen vesistöalueet. Vesi- ja ympäristöhallinnon julkaisuja – Sarja A 126. Helsinki: Vesi ja Ympäristöhallitus, 1993. ISBN 951-47-6860-4.