Räikälänjoen valuma-alue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Räikälänjoen valuma-alue (vesistöaluetunnus 35.89) on Vanajan reitin valuma-alueessa sijaitseva toisen jakovaiheen valuma-alue, jonka pinta-ala on 189,25 neliökilometriä. Alueen järvisyys on 9,27 %. Vesistön valuma-alueen alarajana on Kernaalanjärvi, jossa reitin vedet tulevat seuraavaksi Hiidenjoen alueelle (35.81).[1][2]

Alueen kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmannen jakovaiheen alueita ovat seuraavat kolme aluetta tai valuma-aluetta, jotka seuraavat toinen toistaan joen mukana siten, että yläjuoksu sijaitsee Alajoen valuma-alueella [1][2]:

  • Räikälänjoen alaosan alue (35.891)
  • Alajärven alue (35.892)
  • Alajoen valuma-alue (35.893)

Räikälänjoen alaosan alue (35.891)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Räikälänjoen alaosan yläjuoksun nimi on Jokilanjoki, joka alkaa Pikku-Munakkaasta ja laskee Suojärveen. Siitä jatkaa Koskenjoki, joka on ensin leveä Koskenjoen järvi ja sitten joki. Se laskee Viralanjärveen. Alaosan alajuoksu on nimeltään Räikälänjoki. Se alkaa Kuotolanjärvestä ja se laskee Kernaalanjärveen. Metsässä sijaitseva Lähdelammi laskee Viralanjärveen ja lähes kuivunut kosteikko Kuuslammi laskee Koskenjokeen.

Alajärven alue (35.892)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alajärven alueeseen kuuluvat itse Alajärvi ja sen lähialue sekä Välijoki ja sen järvet, joita ovat Iso-Munakas ja Pikku-Munakas. Alajärveen laskee suoraan vain Kaakkolammi, mutta muut laskevat pitkiä yhteisiä ojia pitkin. Järven etelärantaan laskee Vesajoki, joka on Pyyttämön laskujoki. Sen valuma-alueeseen kuuluvat myös Suvitiellinen ja Vesajärvi. Järven luoteispäähän laskee Tömäjärven laskuoja Kivioja. Tömäjärven valuma-alueeseen kuuluvat myös Mustalammi, Hepolammi ja Omettalammi.

Alajoen valuma-alue (35.893)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alajoki laskee Takajärvestä Alajärveen. Takajärveen laskevat kaikki valuma-alueen latvavedet ja niiden järvet ja lammet. Osa järvistä laskevat suoraan järveen omia ojia myöten. Sellaisia ovat Vinjalammi, Tyvilammi, joka laskee pitkää Heinisuonojaa myöten etelärantaan, Iso Rastaslammi ja Löyttylammi. Hautalammilla ei ole laskuojaa, mutta se kuuluu Takajärven lähialueeseen. Muita laskuojattomia järviä ovat Kalaton ja Ahvenlammi. Myös Mustalammi sijaitsee järven lähellä, mutta sen valuma-alueen yläjuoksulla sijaitsee vielä Ruokalammi, Kirppulammi, Kaivolammi, Emälammi, Iso Kilpilammi, Pikku Kilpilammi, Väärälammi, Ahvenlammi ja Luokkalammi. Laskujoen varrella sijaitseva Verilammin laskuoja yhtyy Alajokeen sen puolivälissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Räikälänjoen valuma-alue (35.89) Järviwiki. Suomen ympäristökeskus. Viitattu 18.2.2018.
  2. a b Ekholm, Matti: Suomen vesistöalueet. Vesi- ja ympäristöhallinnon julkaisuja – Sarja A 126. Helsinki: Vesi ja Ympäristöhallitus, 1993. ISBN 951-47-6860-4.