Sääjärvenojan valuma-alue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sääjärvenojan valuma-alue (vesistöaluetunnus 35.84) on Kanta-Hämeessä Hämeenlinnassa ja Janakkalassa sijaitseva Hiidenjoen alaosaan laskevan Sääjärvenojan ja siihen laskevien sivujokien valuma-alueiden muodostama Vanajan reitin valuma-alueessa sijaitseva toisen jakovaiheen valuma-alue, jonka pinta-ala on 92,04 neliökilometriä. Alueen järvisyys on 8,7 %. Vesistön valuma-alueen alarajana on Hiidenjoki, jossa reitin vedet tulevat seuraavaksi Hiidenjoen alueelle (35.81).[1][2][3][4]

Valuma-aluetta ei pienen kokonsa vuoksi enää jaetaan osa-alueisiin. Sääjärvenojan valuma-alueeseen kuuluu yhdeksän järveä tai lampea. Niistä merkittävimmät ovat Isojärveen (245 ha), Sääjärvi (181 ha) ja Saloistenjärvi (122 ha). Alueella sijaitsee osa Hämeenlinnan kaupunkia ja osa Janakkalan Turenkia.[3][4]

Alla esiteltävässä alueen kuvauksessa on käytetty lähteinä Suomen ympäristökeskuksen viranomaistietoja ja Maanmittauslaitoksen karttapalvelua.[3][4]

Alueen kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sääjärvenoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sääjärvenoja, joka alkaa Sääjärvestä, mutkittelee alajuoksullaan, mutta sitä on oiottu monissa kohdissa ja Myllykulmalla siihen on tehty kilometrin pituinen mahdollinen oikausuoja. Sääjärvenoja on myös valuma-alueensa pääuoma, joka yhtyy Hämeenlinnan Harvialassa Hiidenjokeen. Voidaan myös esittä, kuinka pääuoma kulkee valuma-alueen yläjuoksulla. Se alkaa Saloistenjärvestä, laskee lyhyttä nimetöntä ojaa myöten Isojärveen, josta uoma jatkaa Kirinmyllynojana ja laskee 1,9 kilometrin päässä Kesijärveen. Tämän jälkeen Sahakoskenoja laskee 2,3 kilometrin päässä sijaitsevaan Sääjärveen.

Valuma-alueen piirteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edellä selostetun pääuomaan yhtyy osin soistuneen metsämaaston ojia. Jo Isojärveen laskee muun muassa Koiralamminsuon kuivatusojat lounaasta ja Roitonsuon turvetuotantoalueen kuivatusojat pohjoisesta. Koivistonharju, Isomäki ja lounaassa Kesiarju katkaisevat yläjuoksun vesien kulun alaspäin. Kesijärven ympäriltä siihen laskevat erityisesti Leppälammin laskuoja ja Kirrinmyllynojaan Kesijärvensuon ojat. Leppälammin kautta laskevat Leppälamminsuon ja Pahakorven sekä Isosuon kuivatusvedet.

Sahakoskenojaan tulee täydennystä alueen monista lähteistä. Se laskee Sääjärveen kuten etekee myös pohjoisesta Hanhilionoja, mihin on johdettu kymmenien suojien päät ojan varrelta ja Hanhilikon ympäriltä. Järven laskee myös pieni Käkilammin laskuoja Pilliniitynkorven läpi. Sääjärvenojaan laskevat sen matkalla joenvarren ojat sekä Lastujärven laskuoja, Lussilammin alskuoja ja Nautalammin laskuoja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sääjärvenojan valuma-alue (35.84) Järvi-meriwiki. Suomen ympäristökeskus. Viitattu 18.2.2018.
  2. Ekholm, Matti: Suomen vesistöalueet. Vesi- ja ympäristöhallinnon julkaisuja – Sarja A 126. Helsinki: Vesi ja Ympäristöhallitus, 1993. ISBN 951-47-6860-4.
  3. a b c Ympäristö- ja paikkatietopalvelu Syke (edellyttää rekisteröitymisen) Helsinki: Suomen Ympäristökeskus. Viitattu 3.8.2017.
  4. a b c Sääjärvenoja (sijainti maastokartalla) Karttapaikka. Helsinki: Maanmittauslaitos. Viitattu 19.10.2019.