Eläinrasva

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Eläinrasva on yhteinen nimitys kaikille tasalämpöisistälähde? eläimistä saataville rasvoille. Erilaisia eläinrasvoja ovat muun muassa ghee, voi, tali, ihra ja laardi.

Ravintoarvot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eläinrasvan rasvakoostumus vaihtelee lajeittain. Sian rasvasta[1] ja broilerin rasvasta[2] suurin osa on tyydyttymätöntä rasvaa. Naudan rasva[3] ja maitorasvat[4] ovat suurimmaksi osaksi tyydyttynyttä rasvaa. Lampaan rasvassa on suurin piirtein yhtä paljon tyydyttyneitä ja tyydyttymättömiä rasvoja[5].

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eläinrasvaa on käytetty kautta historian paistamiseen, leipomiseen ja leivälle sekä kynttilöihin.

  • Laardi on puolestaan puhdistettua sian rasvaa, jota on käytetty kaikenlaiseen paistamiseen sekä erityisesti piirastaikinaan. Jos piirastaikinaan (voitaikina) laittaa puolet laardia ja puolet voita, niin taikinasta tulee erityisen kevyt ja rapea.
  • Voi on maidon rasvasta vatkaamalla tehtyä rasvaa. Ensin homogenoimattomasta maidosta kuoritaan pintaan nouseva rasvainen osa (kerma), ja sitten tätä vatkataan voimakkaasti. Voin vatkaamista kutsutaan kirnuamiseksi. Voita käytetään levitteenä, paistamiseen, ruoanlaitossa ja leivonnassa. Voista erotettua puhdasta maitorasvaa kutsutaan voiöljyksi. Voiöljyä kutsutaan myös gheeksi.
  • Ghee on kirkastettua voita. Varsinkin intialaisessa ruoassa käytetään gheetä paljon. Tavallinen voi palaa helposti korkeassa lämpötilassa, mutta ghee, josta hera on erotettu, kestää paljon paremmin korkeita lämpötiloja. Ghee tehdään siten, että voi sulatetaan hiljaisella lämmöllä. Kun voi on sulanut, hera valuu vähitellen pohjalle. Pinnalle jäänyt kirkas neste on gheetä. Se kuoritaan varovasti pinnalta pois.

Myös kaikkien muiden eläimien, mukaan lukien siipikarjan rasva, on otettu talteen, ja sitä on käytetty ruoan valmistukseen tai muuten hyödyksi (kynttilöihin, nahan rasvaukseen ynnä muuhun). Linnuista hanhi on erityisen rasvapitoinen. Kananrasva, schmalz, on tärkeä raaka-aine juutalaisessa keittiössä, joka ei salli maitorasvaa lihan käsittelyssä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sianliha keskiarvo Fineli. Viitattu 20.2.2013.
  2. Broileri, kokonainen, nahkoineen, raaka Fineli. Viitattu 20.2.2013.
  3. Tali raaka naudanrasva Fineli. Viitattu 20.2.2013.
  4. Maito, tilamaito, raakamaito, rasvaa 4,4 %, ei lisätty d-vitamiinia Fineli. Viitattu 20.2.2013.
  5. Lampaanliha rasvainen Fineli. Viitattu 20.2.2013.