Alajärven kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alajärven kirkko
Sijainti Kirkkotie 6
62900 Alajärvi
Koordinaatit 63°00′02″N, 023°49′32″E
Seurakunta Alajärven seurakunta
Rakentamisvuosi 1836
Suunnittelija Carl Ludvig Engel
Materiaali puu
Istumapaikkoja 1200
Tyylisuunta uusklassinen puinen ristikirkko
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Alajärven kirkko, sankarihaudat
Sodissa 1939–1940 1941–1944 maan ja kansan puolesta kaatuneiden muistolle.
Sen suurempaa rakkautta ei kenelläkään ole kuin että hän antaa henkensä ystäväinsä edestä

Alajärven kirkko eli Gabrielin kirkko Alajärvellä Etelä-Pohjanmaalla on Carl Ludvig Engelin suunnittelema puinen ristikirkko. Se valmistui 1836 ja vihittiin käyttöön 1841. Kirkon rakennustöitä johtivat Heikki ja Jaakko Kuorikoski. Kirkko sijaitsee Alajärven länsirannalla kaupungin keskustan lähettyvillä. Verner Thomén [1] maalaama alttaritaulu kuvaa Jeesuksen rukoustaistelua Getsemanen puutarhassa. Kirkossa on Kangasalan urkurakentamon 33-äänikertaiset urut. Kirkon sisäänkäynnin vieressä on Heikki Mikkilän veistämä vaivaisukko.

Kirkon paikalla sijaitsi 1749 kirkonrakentaja Antti Hakolan rakentama vanha, ensimmäinen kirkko. Siitä on jäljellä enää tapuli, joka on nyt nykyisen tapulin sisällä.

Nykyistä kirkkoa on remontoitu kahteen otteeseen. Ensimmäisen kerran vuonna 1896, jolloin kirkkoon rakennettiin lehterit tilan tarpeen kasvaessa. Lehtereiden ansiosta kirkkoon mahtui jopa 1 200 ihmistä. Kirkko remontoitiin toisen kerran sisältä 1996, jolloin maalattiin, korjattiin penkkejä ja äänentoistoa sekä seuraavana vuonna paanukatto uusittiin ja tervattiin.

Engelin piirtämä Alajärven kirkko ja läheiset Alvar Aallon suunnittelemat kirkonkylän julkiset rakennukset on luokiteltu Suomen valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin[2].

  1. Junnila, Heikki: Alajärven historia – Erämaasta kaupungiksi, sivu 245. Alajärven kaupunki, 1999. ISBN 951-97215-2-5
  2. Alajärven kirkko Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.