Antti Hakola

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alahärmän kirkko, joka tuhoutui tulipalossa 1898.

Antti Hakola (myös Anders Hakola) (4. syyskuuta 1704 Alahärmä2. huhtikuuta 1778 Nurmo) oli härmäläinen kirkonrakentaja. Hakola suunnitteli ja rakensi yksin tai veljensä Matin kanssa useita kirkkoja ja kellotapuleja. Esimerkiksi vuonna 1752 valmistunut ja vuonna 1898 tulipalossa tuhoutunut Alahärmän vanha kirkko oli Antti ja Matti Hakolan rakentama.[1]

Hakola aloitti puukirkkojen rakentamisen 45-vuotiaana talonpoikaispohjalta. Antti Hakolan muistomerkki sijaitsee Alahärmän seurakuntatalon vieressä. Hän aloitti kirkkojen rakentamisen vasta 45-vuotiaana ja hänen aikaisemmista elämänvaiheistaan ei ole säilynyt tietoa, mistä hän oli saanut puusepän ja rakentajan taitonsa. Yksi olettamus on, että hän olisi ollut laivanveistäjänä ennen ryhtymistään kirkonrakentajaksi. Erityisesti jotkut hänen kirkoissa käyttämänsä rakenneratkaisut kielivät osaamisen hankituksi juuri laivaveistämöillä.

Hänen veljensä Matti Hakola oli myös kirkonrakentaja[2].

Kirkkoja rakentamisjärjestyksessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Eskola, Aarne ym. (neuvottelukunta); Tarmio, Hannu; Papunen, Pentti ja Korpela, Kalevi (toim.): Suomenmaa: maantieteellis-yhteiskunnallinen tieto- ja hakuteos. 1, Ahlainen – Hausjärvi, s. 8–. Porvoo: WS, 1967.
  2. a b Otavan Iso tietosanakirja, Otava 1968, osa 3, p. 294

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]