Yhteinen tilastollisten alueyksiköiden nimikkeistö

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
NUTS 1-alueet.
NUTS 2-alueet.
NUTS 3-alueet.

Yhteinen tilastollisten alueyksiköiden nimikkeistö (NUTS) on Euroopan unionin käyttämä alueluokitusjärjestelmä. Lyhenne tulee ranskan kielen lauseesta ”Nomenclature des Unités Territoriales Statistiques”, mutta samat kirjaimet löytyvät englanninkielisestä käännöksestä ”Nomenclature of Territorial Units for Statistics”.

Alueluokituksen merkitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NUTS-tilastoluokituksen perusteella Euroopan unioni seuraa sosiaalista ja taloudellista kehitystä ja sen perusteella hyväksyy jäsenmaiden esitykset aluetueksi neuvotteluissa. Aluetukia maksetaan mm. ESR-, EAKR-, EMOTR- ja KOR-rahastoista ohjelmakaudeksi sovittavin kriteerein, minkä jakamiseksi säädetään EU-ohjelmakauden alkuun kansalliset lait yritystuista ja muista ohjelmista. Suomen ensimmäinen ohjelmakausi oli 19951999 ja toinen 20002006. Kolmas ohjelmakausi käsittää vuodet 20072013. EU:n laajentuessa tuet suuntautuvat pääasiassa kansantuloltaan uusien köyhien maiden alueille rikkaiden maiden kehitysalueiden sijasta, koska EU:n budjettiosuutta jäsenmaidensa kansantulosta ei haluta kasvattaa.

Aluejakotasot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NUTS-järjestelmässä on kolme tasoa, joiden sisällön nimitykset vaihtelevat jonkin verran maittain. Periaate on, että isompi alue jaetaan aina pienempiin seuraavan tason NUTS-alueisiin.

Aikaisemmin tasoja oli viisi, mutta sittemmin NUTS 4 -tason tilalle muodostettiin LAU 1 -taso ja NUTS 5 -tason tilalle LAU 2 -taso. LAU tulee sanoista Local administrative unit eli ”paikallinen hallinnollinen yksikkö”. LAU 1 -taso ei ole käytössä jokaisessa Euroopan unionin maassa.

Suomen NUTS- ja LAU-alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa Manner-Suomi ja Ahvenanmaa muodostavat NUTS 1 -tason. NUTS 2-tason muodostavat suuralueet ja NUTS 3 -tason maakunnat. NUTS 3 -tasoa seuraa LAU 1 -taso, jonka Suomessa muodostavat seutukunnat. Viimeinen taso on LAU 2 -taso, joka muodostuu Suomen kunnista.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Alueiden nimien luettelo (Liite A10) Toimielinten yhteiset tekstinlaadinnan ohjeet. Euroopan Unionin julkaisutoimisto. Viitattu 24.11.2011.
Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.