Luettelo Euroopan parlamentin ryhmistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Euroopan parlamentin ryhmistä. Europarlamentti ryhmät eivät järjestäydy maittain, vaan kymmenen europuolueen ja seitsemän maanosanlaajuisen poliittisen ryhmän tunnusten alle. Ryhmät ovat ajan myötä vaihdelleet.[1] Vuoden 2014 vaalien jälkeen Euroopan parlamentin poliittiset ryhmät suuruusjärjestyksessä ovat:[2]

Vaalikausi 2014-2019[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryhmä Alapuolueet Puheenjohtaja Perustettu Meppien määrä
Euroopan kansanpuolueen ryhmä (EPP) Euroopan kansanpuolue (EPP) Manfred Weber 2009 221
Euroopan parlamentin sosialistien ja demokraattien ryhmä (S&D) Euroopan sosialidemokraattinen puolue (PES) Gianni Pittella 2009 191
Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmä (ECR) Euroopan konservatiivien ja reformistien allianssi (AECR)
Euroopan kristillinen liitto (ECPM)
Syed Kamall 2009 70
Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmä (ALDE) Euroopan liberaalidemokraattinen puolue (ALDE)
Euroopan demokraattinen puolue (EDP)
Guy Verhofstadt 2004 67
Euroopan yhtyneen vasemmiston konfederaatioryhmä / Pohjoismaiden vihreä vasemmisto (GUE-NGL) Euroopan vasemmistopuolue (PEL)
Euroopan antikapitalistinen vasemmisto (EACL)
Pohjoismaiden vihreän vasemmiston liitto (NGLA)
Gabriele Zimmer 1995 52
Vihreät / Euroopan vapaa allianssi -ryhmä (Greens–EFA) Euroopan vihreä puolue (EGP)
Euroopan vapaa allianssi (EFA)
Philippe Lamberts
Rebecca Harms
1999 50
Vapauden ja suoran demokratian Eurooppa (EFDD) Euroopan vapauden ja demokratian allianssi (MELD) Nigel Farage
Francesco Speroni
2014 48
Sitoutumaton ryhmä (NI) Euroopan kansallisten liikkeiden liitto (AENM)
Euroopan kansallinen rintama (ENF )
Euroopan allianssi vapaudellle (EAF)
Ei ole 52
Lähde:[3] Yhteensä 751


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.kas.de/wf/de/71.4504/
  2. Vuoden 2014 eurovaalien tulokset Euroopan parlamentti. Viitattu 6.7.2014.
  3. Poliittiset ryhmät Euroopan parlamentti. Viitattu 10.7.2014.
Euroopan unioni
Flag of Europe.svg

Osa politiikan artikkelisarjaa:
Euroopan unionin politiikka


Perussopimukset
Rooma · Maastricht
Amsterdam · Nizza · Lissabon
Toimielimet
Euroopan parlamentti

Puhemies Martin Schulz
Jäsenet (2009–2014)


Eurooppa-neuvosto

Puheenjohtaja: Herman Van Rompuy


Neuvosto

Puheenjohtajuus: Italia (loppuvuosi 2014)


Euroopan komissio

Puheenjohtaja José Manuel Barroso
Nykyinen komissio (2010–2014)


Euroopan unionin tuomioistuin

Puheenjohtaja · Ensimmäisen asteen tuomioistuin
Virkamiestuomioistuin


Euroopan keskuspankki

Pääjohtaja: Mario Draghi


Euroopan tilintarkastustuomioistuin
Vaalit
Vaalit 2009 · Vaalit 2014 · Vaalipiirit
Puolueet · Parlamenttiryhmät · Kansanäänestykset Euroopan unionista
Liittyvät aiheet
Jäsenvaltiot · Laajentuminen · Ulkomaan suhteet
Laki · EMU · Muut instituutiot · Erillisvirastot
 n  k  m