Tšekkiläinen keittiö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Naudanlihaa, kermakastiketta ja knöödeleitä karpaloiden ja kermavaahdon kera.
Paistettua juustoa, ranskanperunoita, tartarkastiketta ja olutta.

Tšekkiläinen keittiö (tšekiksi: česká kuchyně) on saanut paljon vaikutteita naapurimaidensa keittiöstä. Tšekkiläinen ruoka on varsin lihapainotteista, kasvikset ja kala ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Ruoka on myös varsin rasvapitoista, ja se sopii hyvin yhteen oluen kanssa.

Suosituin liha on sianliha, joka kattaa noin puolet koko lihankulutuksesta.[1] Myös naudan- ja broilerinlihaa syödään paljon. Tšekkiläisessä keittiössä tyypillisiä ovat monenlaiset kastikkeet, jotka voivat olla kerma-, tomaatti- tai lihaliemipohjaisia. Myös gulassi on suosittua.

Alkuruokana syödään usein keittoa, joita on monenlaisia. Tšekissä syödään esimerkiksi liha-, kana-, herne-, linssi- ja perunakeittoa.

Tšekissä syödään aterian lisukkeina tyypillisesti knöödeleitä (knedlíky), jotka voidaan valmistaa vehnäjauhoista tai perunoista. Knöödeli muotoillaan raa'asta hiivataikinasta pitkulaiseen muotoon ja kääritään puhtaan liinan sisään, missä se keitetään kypsäksi.[2] Knöödelistä leikataan lautaselle muutama kiekon muotoinen pala.

Myös paistettu ja leivitetty juusto (smažený sýr) on suosittu ruokalaji. Se on tyypillisesti edamjuustoa, joka leivitetään jauhoissa, munassa ja leivänmuruissa, paistetaan ja tarjotaan tartarkastikkeen ja paistettujen perunoiden kera.

Yleisiä jälkiruokia ovat muun muassa hedelmäknöödelit ja -piirakat sekä maitovanukkaat.

Tšekissä juodaan asukasta kohden eniten olutta maailmassa. Tunnettuja tšekkiläisiä olutmerkkejä ovat muun muassa Kozel, Budweiser Budvar ja Pilsner Urquell. Väkevistä alkoholijuomista kuuluisimpia ovat Becherovka-likööri ja King of Spirits -absintti. Tšekissä valmistetaan myös Kofola-kolajuomaa, joka alun perin kehitettiin tšekkoslovakialaiseksi vaihtoehdoksi yhdysvaltalaiselle, "imperialistiselle" Coca-Colalle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]