Becherovka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Becherovka
Tyyppi likööri
Alkoholiprosentti 38 %
Alkuperä  Tšekki
Valmistus aloitettu 1807

Becherovka [beherofka] on perinteinen tšekkiläinen likööri, jota on valmistettu Karlovy Varyssa vuodesta 1807. Maultaan yskänlääkettä muistuttava[1] juoma on maustettu aniksella, kanelilla ja noin 32 yrtillä. Sen alkoholipitoisuus on 38 %. Juoma nautitaan sellaisenaan tai juomasekoitusten pohjana, joista tunnetuin on tonic-vedellä pidennetty be-ton[2].

Sen keksi englantilainen tohtori Frobrig ollessaan 1800-luvun alussa Karlovy Varyn kylpylässä valtakunnankreivi Plettenberg-Mietingenin lääkärinä. Hän luovutti reseptin sikäläiselle saksankieliselle Becherin perheelle, josta juoma on saanut nimensä. Becherovkasta tuli hyvin suosittu kaupungin kylpylävieraiden keskuudessa digestiivinä parantamaan ruoansulatusta.[1][2]

Tšekkoslovakian aikaan kommunistihallinto kävi Becherovkasta oikeutta Saksaan karkotetun Becherin perheen kanssa, ja markkinoilla oli sekä saksalainen että tšekkiläinen versio.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Roberts, Andrew: ”Becherovka”, From Good King Wenceslas to the Good Soldier Švejk: A Dictionary of Czech Popular Culture, s. 4. Budapest: Central European University Press, 2005. Teos Questia-tietopalvelussa (vaatii tilauksen). (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. a b Becher liqueurs E-Travel.cz-matkailusivusto. Viitattu 22.9.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Becherovka.
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.