Yskänlääke

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Recipect on kodeiinia ja ekspektorantteja sisältävä reseptivapaa yskänlääke
Sir. Ephedrin on voimakas reseptillä kirjoitettava yskänlääke

Yskänlääke on yskän lievittämiseen valmistettu lääke. Lääkeaineet voidaan selkeästi jaotella yskänärsytystä lievittäviin ja limaa irrottaviin lääkkeisiin. Lisäksi lääkkeillä on lumevaikutusta.

Yskänärsytystä estävä lääke[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yskänärsytystä estävää lääkettä kutsutaan nimellä antitussiivi. Tuoreissa tutkimuksissa on ilmennyt, että kaakaon sisältämä teobromiini ehkäisee yskää tehokkaammin kuin reseptilääkkeiden kodeiini. 32 mg/kg annostus tehosi vielä neljän tunnin jälkeen.[1] Teobromiini tukahduttaa kurkun takaosassa olevan hermon kutinaa aiheuttavan signaalin, joka aiheuttaa yskärefleksin. 60-kiloinen ihminen saa riittävän määrän teobromiinia syömällä noin 200 g tummaa suklaata.[2] Teobromiini ei myöskään aiheuttanut kaksoissokkokokeissa sivuvaikutuksia.[3] Kodeiini aiheuttaa myös väsymystä kun taas suklaan sisältämä teobromiini ja kofeiini virkistävät.

Limaa irrottava lääke[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Limaa irrottava lääke eli ekspektorantti (latinan sanoista ex ’ulos’ ja pectoris ’rinnasta’) on lääke tai lääkekasvi, joka edistää liman irtoamista henkitorvesta tai keuhkoputkesta. Käsikauppalääkkeissä käytetään usein guaifenesiinia. Ekspektoranttien tehoa yskänlääkkeissä on kuitenkin epäilty. Vesi on osoittautunut tehokkaaksi ekspektorantiksi; riittävä määrä vettä ohentaa limaa, jolloin se on helpompi yskiä pois.[4] Liman irrotukseen käytetään perinteisesti monia yrttejä, kuten anista, rohtoraunioyrttiä, valkosipulia, iisoppia, kellanvalkeaa pillikettä ja islanninjäkälää.

Teho[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käsikaupassa ilman reseptiä myytävillä yskänlääkkeillä ei erään brittiläisen kokooma- eli metatutkimuksen mukaan ole tieteellisesti osoitettavissa olevaa tehoa.[5]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. [1]
  2. [2]
  3. New Scientist (englanniksi)
  4. YA Flunssan hoito-ohjeita
  5. Tohtori.fi
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.