Syd Barrett

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Syd Barrett
Syd barrett.jpg
Syd Barrett, Pink Floydin psykedeelisen aikakauden johtaja.
Syntynyt 6. tammikuuta 1946
Kuollut 7. heinäkuuta 2006 (60 vuotta)
Kotipaikka Cambridge, Englanti
Aktiivisena 19641974
Tyylilajit Psykedeelinen rock
Pop
Folk
Kitarat Fender Esquire
Danelektro DC-59
Yhtyeet Pink Floyd
Stars
Levy-yhtiöt Harvest/EMI

Roger Keith ”Syd” Barrett (6. tammikuuta 1946 Cambridge, Englanti7. heinäkuuta 2006 Cambridge, Englanti) oli Pink Floyd -yhtyeen alkuperäinen kitaristi-laulaja-lauluntekijä ja Pink Floyd -nimen isä. Lyhyestä musiikkiurastaan huolimatta Barrett oli hyvin arvostettu muusikko. Hänet muistetaan varsinkin yhtenä kitaransoiton uudistajana. Hän loi soittoonsa erikoisia psykedeelisiä efektejä muun muassa kaikulaitteella, erilaisilla efektipedaaleilla sekä soittamalla kitaraa erikoisilla välineillä, esimerkiksi Zippo-sytyttimellä, jolla hän sai aikaan slidekitaramaisen äänen.

Tunnetuimpia Barrettin sävellyksiä ovat ”See Emily Play”, ”Astronomy Domine”, ”Arnold Layne”, ”Bike”, ”Jugband Blues” (Pink Floydissa), ”Terrapin”, ”Octopus” ja ”Dark Globe” (soolotuotanto).

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pink Floyd[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barrett oli Pink Floydin aktiivinen jäsen vuosina 19641968, jolloin yhtye teki esikoisalbuminsa The Piper at the Gates of Dawn (1967). Yhdestätoista laulusta Barrett sävelsi kahdeksan, ja kaksi sävellettiin yhteistyössä muiden yhtyeen jäsenen kanssa. Hän käytti albumilla runsaasti kokeellisia efektejä, muun muassa erilaisia kaikuefektejä kappaleessa ”Astronomy Domine”. Saman vuoden aikana julkaistiin lisäksi singlejulkaisuina Arnold Layne, See Emily Play ja Apples and Oranges, jotka nostivat yhtyeen mainetta psykedeelisissä piireissä kotimaassaan. Seuranneet levytykset (”Scream Thy Last Scream” ja ”Vegetable Man”) jäivät kuitenkin levy-yhtiöltä julkaisematta.

Mielenterveysongelmat ja ero yhtyeestä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barrettilla oli mielenterveyshäiriöitä, jotka voimistuivat vuoden 1967 aikana. Syynä oli mahdollisesti jatkuva LSD:n käyttö. Barrettin terveydentila johti hänen erottamiseensa yhtyeestä helmikuussa 1968. Erottamisensa jälkeen hän kuitenkin esiintyi vielä albumilla A Saucerful of Secrets, jossa hän soittaa kitaraa ja laulaa kappaleen ”Jugband Blues” päälauluosuudet. Barrett myös nauhoitti muun muassa kappaleet ”Vegetable Man” ja ”Scream Thy Last Scream”, mutta ne eivät päätyneet julkaistaviksi. Barrett joutui sairautensa takia usein kodittomaksi ja muutti Cambridgeen asumaan äitinsä luokse.

Barrettin mielenterveysongelmien syistä on spekuloitu vuosikausia. Hänellä on epäilty olleen skitsofrenia, mutta hänen käyttäytymisensä merkit eivät vastanneet taudin oireita. Myös kaksisuuntaista mielialahäiriötä ja Aspergerin oireyhtymää on epäilty. Mitään näistä sairauksista ei ole vahvistettu.

Sooloura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barrett julkaisi vuonna 1970 kaksi sooloalbumia The Madcap Laughs ja Barrett. 1970-luvulla hän esiintyi John Peelin Top Gear -ohjelmassa ja esitti viisi laulua, jotka on julkaistu myöhemmin nimellä The Peel Session.

Syd Barrett esiintyi omalla nimellään 6. kesäkuuta 1970 Lontoossa Olympia Exhibition Hallissa yhdessä rumpali Jerry Shirleyn ja bassoa soittaneen David Gilmourin kanssa. Viimeinen radioesiintyminen oli helmikuussa 1971 Bob Harrisin radio-ohjelmassa, jossa hän esitti kolme laulua, jotka on julkaistu äänitteessä The Radio One Sessions.

Pink Fairies -yhtyeen rumpali Twink ja basisti Jack Monck halusivat 1972 muodostaa yhtyeen Syd Barrettin kanssa, ja he keikkailivat satunnaisesti Cambridgessa. Lyhytaikaiseksi jääneen Stars-yhtyeen ura päättyi epäonniseen konserttiin, jossa paikalla oli toimittaja. Muutaman päivän päästä Twink tapasi Syd Barrettin, joka esitteli tyrmäävää lehtiarvostelua käsissään ja joka sanoi yhtyeen olevan loppu.

Elokuussa 1974 Peter Jenner houkutteli Barrettin levytysstudioon, koska Pink Floydilta oli juuri ilmestynyt A Nice Pair -tuplalevy, joka sisälsi yhtyeen kaksi ensimmäistä albumia. Sen levymyynnin perusteella oli levy-yhtiöllä syytä olettaa, että Syd Barrett -nimi vielä myisi. Kolmipäiväisten sessioiden jälkeen oli selvää, ettei tarvittavaa kipinää enää ollut. Nauhoille kertyi joitakin bluesjammailuja, päällekkäisäänityksiä kitaroilla ja ”If You Go, Don´t Be Slow” -niminen kappale.

Musiikkibisnes sai kuitenkin väistyä puutarhahoidon sekä Barrettin varsinaisen kiinnostuksen, taulujen maalaamisen tieltä. Hän jopa otti käyttöön oikean nimensä Roger eikä halunnut enää kommentoida Sydin aikoja.

Vaikka Barrett oli erotettu Pink Floydista, hän pysyi silti yhtyeen innoittajana ja useiden laulujen aiheina. Pink Floyd teki vuonna 1975 hänen kunniakseen yli 26 minuuttia kestävän, yhdeksästä osasta koostuvan kappaleen ”Shine On You Crazy Diamond”. Barrett saapui sattumalta seuraamaan yhtyeen levyn tekoa ja kommentoi kysyttäessä musiikin kuulostavan aika vanhanaikaiselta. Samoin yhtyeen massiivinen The Wall -tuplalevy ja elokuva Pink Floyd The Wall lainaa ja vääristää osaltaan tietoisesti Barrettin käyttäytymistä.lähde?

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Barrettilla havaittiin aikuistyypin diabetes vuonna 1998. Hän menehtyi 7. heinäkuuta 2006 taudin aiheuttamiin oireisiin.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit Pink Floydin kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singlet Pink Floydin kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pink Floyd -levytyksiä on julkaistu myös useilla kokoelmilla.

Sooloalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • The Madcap Laughs (1970)
  • Barrett (1970)
  • Opel (1988, aikaisemmin julkaisemattomia otoksia The Madcap Laughs ja Barrett-levyjen äänityksistä)

Soolokokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soolosingle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Octopus / Golden Hair (1969)

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Julian Palacios, Lost In The Woods: Syd Barrett and the Pink Floyd (Boxtree, 1997) ISBN 0-7522-2328-3
  • Mike Watkinson ja Pete Anderson, Crazy Diamond: Syd Barrett and the Dawn of "Pink Floyd" ISBN 0-7119-8835-8 (sisältää kuvia joistakin Barrettin maalauksista).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Syd Barrett.

Fanisivuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]