Akustinen kierto

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Akustista kiertoa

Akustinen kierto on yleensä ei toivottu ilmiö jossa äänentoistojärjestelmä alkaa tuottaa vinkuvaa, mahdollisesti voimakastakin ääntä. Melu joka muodostuu voi saada alkunsa periaatteessa pelkästä kohinasta jota äänentoistolaitteissa ilmenee mikäli vahvistimen vahvistus on riittävän suuri. Hankalinta miksaajalle on säätää tilaa jossa kiertää herkästi mutta esiintyjät ovat hiljaisia ja etäällä mikrofoneista.

Kierron käytännöllisiä hallintakeinoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikrofonin suuntaaminen eri asentoon, mieluusti poispäin kaiuttimista, vahvistimen vahvistuksen pienentäminen, esiintyjää voi myös pyytää pitää mikrofonia lähempänä itseään jolloin ei tarvita niin suurta vahvistusta, tai voi on pyytää olemaan samalla etäisyydellä ja puhua/laulaa lujempaa. Riski edellämainituissa keinoissa on äänen särkyminen mikäli mikrofoni ei kestä kovin suurta äänenpainetta. Esimerkkitapaus äänensärkymisestä on p-kirjainta sanottaessa lytyssä oleva tai poksahtahtava äänensävy. Tilan akustoiminen myös vähentää kaikumista ja sitä kautta myös kiertämistä.

Kierron sähköisiä hallintakeinoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleensä kussakin akustisessa tilassa voi olla tiettyjä taajuuksia jotka resonoivat tehokkaimmin ja sellaisia taajuuksia voi ekvalisaattorilla vaimentaa. Eräs keino mitata otollisimmat kiertotaajuudet on tarkoituksellisesti vinguttaa systeemiä, tallentaa vinkuna ja määrittää taajuus ohjelmallisesti tai taajuuslaskurilla. On myös olemassa laitteita jotka toteuttavat mittauksen automaattisesti.

Oma vaikutuksensa on myös kunkin audiolaitteen taajuusvasteella mutta yllä olevat kierron hallintakeinot ovat silti yleispäteviä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

http://www.aanipaa.tamk.fi/muokka_1.htm Akustinen kierto

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.