Strömberg (yritys)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Oy Strömberg Ab oli suomalainen sähköteknisen alan yritys. Se sai alkunsa Gottfrid Strömbergin Helsinkiin vuonna 1889 perustamasta Gottfr. Strömbergin sähköliikkeestä, josta tuli Ab Gottfr. Strömberg Oy -niminen osakeyhtiö vuonna 1909. Myöhemmin nimi muuttui vielä lyhyempään muotoon Oy Strömberg Ab.

Yritys toimi aluksi Kampissa, josta se muutti 1900-luvun vaihteessa Sörnäisiin. 1930-luvulla yritys muutti viimeisimpään toimipaikkaansa Pitäjänmäen teollisuusalueelle. Vuonna 1944 Strömbergin Vaasan tehdas Huutoniemellä aloitti toimintansa. Se katsottiin Helsinkiä turvallisemmaksi paikaksi muun muassa sotatarviketuotannolle, johon Strömberg osallistui.

Sotien jälkeen Strömberg oli merkittävä tekijä Suomen sähköistämisessä. Se nousi Suomen kymmenen suurimman teollisuusyrityksen joukkoon. Vuonna 1987 Strömberg siirtyi ruotsalaisen ASEA:n omistukseen, ja vuonna 1988 ASEA:n nimi muuttui ABB:ksi. ABB on jatkanut toimintaansa Strömbergin Helsingin ja Vaasan tehtailla, ja se työllistää Suomessa 6 600 henkilöä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Raunio, Helena: Suomen ABB:n tilauksissa kaikkien aikojen ennätys. Tekniikka&Talous, 14.2.2013. Artikkelin verkkoversio.