SdKfz 2

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
SdKfz 2 Kettenkradkraft
Kettenkrad itärintamalla vuonna 1943
Kettenkrad itärintamalla vuonna 1943
Aseen tyyppi kevyt traktori
Palvelushistoria
Valmistushistoria
Valmistajat NSU Motorenwerke AG, Neckarsulm, Saksa, vuodesta 1943 myös Stoewer Werke
Tekniset tiedot
Paino 1 235 kg, kuorma 325 kg
Pituus 3,00 m
Leveys 1,00 m
Korkeus 1,20 m
Miehistö Ajaja, 2 matkustajaa
Moottori Opel Olympian 4-sylinterinen rivimoottori[1]

SdKfz 2 (tehtaan tyyppimerkki HK 101), joka tunnetaan paremmin nimellä Kettenkrad tai Kleines Kettenkraftrad, on NSU Motorenwerken[1] valmistama kevyt traktori, joka tuli alun perin toisessa maailmansodassa kesäkuussa 1941 saksalaisten maahanlaskujoukkojen palveluskäyttöön. Niitä käytettiin muun muassa Kreetan valtauksen aikana.

Saksalaiset käyttivät Kettenkradeja paljon Pohjois-Afrikassa, Euroopassa ja itärintamalla niiden osoittauduttua hyödylliseksi muussakin kuin alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan. Kettenkradiin voitiin myös kytkeä amfibinen perävaunu Sonderanhänger 1 tai 1/2, joka lisäsi kuljetustilaa. SdKfz. 2/1 "kleines Kettenkraftrad für Feldfernkabel" ja SdKfz. 2/2 "kleines Kettenkraftrad für schwere Feldfernkabel" -malleilla vedettiin yhteyskaapeleita. Niihin oli asennettu kaapelikelatelineet, ja lisäkelojen kuljettamiseen käytettiin Sonderanhänger-peräkärryä, Kun polttoaineesta tuli sodan lopulla pulaa, Kettenkradeja käytettiin erityisesti Me 262-suihkukoneiden vetämiseen lähtöpaikoilleen.

Telaketjujensa ansiosta Kettenkrad pystyi kiipeämään 45-asteisessa kulmassa hiekassa ja vielä jyrkemmin kovalla maalla. Sodan jälkeen Kettenkradeja valmistettiin vielä noin 550 kappaletta ja käytettiin enimmäkseen maataloustraktoreina, samoin kuin jäljelle jääneitä sodanaikaisia yksilöitä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Technical Data of the NSU Kettenkrad kettenkrad.de. Viitattu 17.3.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta SdKfz 2.