Saskatchewan

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Saskatchewan
Flag of Saskatchewan.svg
Saskatchewanin lippu
Coat of Arms of Saskatchewan.png
Saskatchewanin vaakuna
Motto: Multis E Gentibus Vires (Erilaisista ihmisistä, voimaa)
Saskatchewan-map.png
Viralliset kielet englanti
Pääkaupunki Regina
Suurin kaupunki Saskatoon
Varakuvernööri Vaughn Solomon Schofield
Pääministeri Brad Wall (Saskatchewan Party)
Edustus parlamentissa
– alahuone 14
– senaatti 6
Pinta-ala sijalla 7.
yhteensä 651 900 km²
– maapinta-ala 591 670 km²
– vesipinta-ala 59 366 km² (9,1 %)
Väkiluku sijalla 6.
yhteensä (2011) 1 033 381
– väestötiheys 1,75 /km²
Osaksi liittovaltiota 1. syyskuuta 1905
8.
Aikavyöhyke UTC-6
Lyhenteet
– postitunnus SK
aluetunnus CA-SK
– postiosoitteen etuliite S
www.gov.sk.ca

Saskatchewan on yksi Kanadan preeriaprovinsseista. Sen pinta-ala on 651 900 km² ja asukasluku 1 033 381 (vuoden 2011 väestönlaskenta).[1] Pääosa väestöstä asuu provinssin eteläosissa, melko lähellä Yhdysvaltain rajaa. Suurin kaupunki on 225 927 asukkaan Saskatoon, toiseksi suurin on provinssin pääkaupunki Regina (asukasluku: 187 500).

Saskatchewan on muodoltaan kutakuinkin suorakulmio. Sen rajanaapurit ovat Alberta lännessä, Luoteisterritoriot pohjoisessa, Manitoba idässä ja Yhdysvaltain osavaltiot Montana ja Pohjois-Dakota etelässä.

Provinssin nimen takana on Saskatchewanjoki, jonka nimi on creen kieltä ja tarkoittaa "nopeasti virtaavaa jokea" (kisiskatchewan).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen eurooppalaista asutusta Saskatchewanissa asuivat Athabaska-, Algonquia- ja Sioux-heimot. Ensimmäinen Saskatchewaniin saapunut eurooppalainen oli vuonna 1690 saapunut Henry Kelsey, joka yritti käydä turkiskauppaa provinssin alkuasukkaiden kanssa. Hän totesi ettei provinssin ilmasto ollut ihmisasutukselle kelvollinen - talvet olivat aivan liian kylmiä ja kesät liian kuumia. Useat nykyiset saskatchewanilaiset ovat aivan samaa mieltä: lämpötilat vaihtelevat rajusti, mutta -40 – -50 astetta talvella ei ole harvinaista, ja kovat tuulet saavat ilman tuntumaan vielä paljon kylmemmältä. Kesällä on usein +40 astetta ja hyttyset ovat jatkuva riesa.

Ensimmäinen pysyvä eurooppalainen asutus provinssissa oli Hudson's Bay Companyn toimipaikka Cumberland Housessa, sen perusti Samuel Hearne vuonna 1774.

Canadian Pacific Railway –rautatien rakentaminen 1870-luvulla toi provinssiin asutusta Kanadan hallituksen antaessa ilmaista maata halukkaille muuttajille. Ratsupoliisit perustivat provinssiin lukuisia linnoituksia.

Alkuasukkaat pakotettiin omiin reservaatteihin. Métis-kansa Louis Rielin johdolla aloitti Saskatchewanin kapinan muodostaakseen oman, Kanadasta riippumattoman hallituksen. Riel antautui kahden kuukauden kuluttua ja tuomittiin maanpetoksesta.

Saskatchewanin väkiluku kasvoi rautatien ansiosta ja siitä tuli varsinainen provinssi vuonna 1905.

Politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saskatchewanilla on sama hallintomuoto kuin muillakin Kanadan provinsseilla, sillä on pääministeri, lainsäädäntöelin ja varakuvernööri. Saskatchewan on pitkään ollut yksi Kanadan vasemmistolaisimmista provinsseista.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saskatchewanin talous on pääosin maataloudesta riippuvainen. Päävilja on vehnä, sen lisäksi kasvatetaan rypsiä, pellavaa, ruista, kauraa, ohraa, linssejä ja herneitä. Lihakarjan tuotannossa ainoastaan Albertan provinssi tuottaa enemmän naudanlihaa kuin Saskatchewan. Pohjoisosissa metsäteollisuus on tärkeässä asemassa. Provinssissa on myös kaivosteollisuutta, joista merkittävimpinä potaska ja uraani sekä öljyn ja maakaasun tuotanto on noussut provinssin tärkeimpien tuotteiden listalle.[2][3]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Population and dwelling counts, for Canada, provinces and territories, 2011 and 2006 censuses 11.4.2012. Statistics Canada. Viitattu 13.5.2012. (englanniksi)
  2. Mineral Resources Government of Saskatchewan (englanniksi)
  3. Oil and Gas Industry Government of Saskatchewan (englanniksi)
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Saskatchewan.