Alberta

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Alberta
Flag of Alberta.svg
Albertan lippu
Motto: Fortis et Liber (Voimakas ja vapaa)
Alberta, Canada.svg
Viralliset kielet englanti
Pääkaupunki Edmonton
Suurin kaupunki Calgary
Varakuvernööri Norman Kwong
Pääministeri Ed Stelmach (PC)
Edustus parlamentissa
– alahuone 28
– senaatti 6
Pinta-ala sijalla 6.
yhteensä 661 848 km²
– maapinta-ala 642 317 km²
– vesipinta-ala 19 531 km² (2,95 %)
Väkiluku sijalla 4.
yhteensä (2011) 3 645 257
– väestötiheys 5,69 /km²
Osaksi liittovaltiota 1. syyskuuta 1905
8.
Aikavyöhyke UTC-7
Lyhenteet
– postitunnus AB
aluetunnus CA-AB
– postiosoitteen etuliite T
www.gov.ab.ca

Alberta on yksi Kanadan provinsseista. Sen pääkaupunki on Edmonton. Muita tärkeitä kaupunkeja ovat muun muassa Calgary, Red Deer, Banff ja Lethbridge. Alberta on saanut nimensä vuonna 1939 kuolleen prinsessa Louise Caroline Albertan mukaan. Hän oli kuningatar Viktorian neljäs tytär.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alberta sijaitsee Länsi-Kanadassa. Sen naapureita ovat Brittiläinen Kolumbia lännessä, Luoteisterritoriot pohjoisessa ja Saskatchewan idässä. Etelässä rajanaapuri on Yhdysvaltain osavaltio Montana.

Provinssin länsiraja kulkee Kalliovuorilla. Albertan puolella sijaitsee mm. Kanadan Kalliovuorten korkein huippu, lähes neljä kilometriä korkea Mount Robson. Suurin osa vuorialueesta on kansallispuistoa, jossa karhut, peurat ja muut eläimet vaeltelevat vapaina ja yleisinä jopa kaupunkien (mm. turistikeskus Banff) keskustoissa. Vuorilla sijaitsee myös useita laskettelukeskuksia.

Provinssin itäisemmät osat ovat viljavaa tasankoa, Saskatchewanin rajalla preeriaa. Lukuisat joet virtaavat alas vuorilta provinssin läpi.

Suuren provinssin (etelä-pohjoissuuntaan 1200 km, itä-länsisuuntaan 600 km) sisällä on myös ilmastonvaihtelua. Korkeuserot lisäävät vaihtelua. Eteläinen Alberta on kesäisin melko kuumaa ja kuivaa seutua. Provinssin länsiosia suojaavat talvella vuorilta tulevat chinook-tuulet, sen sijaan itäosat ovat talvisin erittäin kylmiä (n. -35 astetta) ja kesäisin kuumia (n. +35 astetta). Etelä- ja Keski-Alberta ovat Kanadan todennäköisintä pyörremyrskyseutua.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alberta oli osa Luoteisterritorioita vuoteen 1905 saakka.

Politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alberta on konservatiivisempi kuin suurin osa muuta Kanadaa.lähde?

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albertan öljyvarat on huomattavat. Niistä merkittävimmäksi nousemassa olevan Athabascan öljyhiekan arvioidaan sisältävän yli kolmanneksen maailman öljystä ja olevan siten maailman suurin yksittäinen öljyesiintymä.lähde? Provinssissa toimii kaksi Pohjois-Amerikan suurinta öljynjalostuslaitosta.

Toinen provinssin tärkeistä tulonlähteistä on maatalous, erityisesti lihakarja. Lihaa viedään myös ulkomaiden markkinoille. Alueella kasvatetaan myös biisoneita.

Provinssin pohjoisosissa on paljon metsää ja siten metsäteollisuutta. Lisäksi provinssissa on korkean teknologian tuotantoa, erityisesti nestekidenäyttöjä tuotetaan paljon, sillä ne myös keksittiin Albertassa.lähde?

Turisteja Albertaan houkuttelevat Kalliovuoret ja niiden ympäristössä olevat kansallispuistot. Albertassa on myös hiihtokeskuksia sekä vuorikiipeily- ja vaellusmahdollisuuksia.

Vuoriston lisäksi turistikohteita ovat provinssin kaksi suurta kaupunkia, Calgary ja Edmonton, molempien lähistöllä on kansainvälinen lentoasema.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Alberta.