Ressu (koira)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Waterwalker.jpg

Ressu (engl. Snoopy) on Charles M. Schulzin Tenavat-sarjakuvissa esiintyvä Jaska Jokusen valkoinen, beagle-rotuinen koira [1]. Jaska Jokusen ohella Ressu oli toinen sarjassa sen koko ilmestymisen ajan mukana ollut hahmo. Alkuvuosina Ressu oli kuvattu oikean koiran kaltaisena (aluksi pentuna), mutta hahmo muuttui myöhemmin voimakkaasti ihmisenkaltaiseen suuntaan. Vaikka muuten käyttäytyykin monessa asiassa ihmisten tavoin, Ressu ei kuitenkaan osaa puhua.

Hahmon kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ressu kävelee pääasiassa kahdella jalalla. Hän asuu Jaska Jokusen pihalla koirankopissa, yleensä maaten sen katolla. Ressun kopissa on sanottu olevan muun muassa biljardipöytä (osassa suomennoksista pingispöytä), van Goghin taidetta ja kirjastohuone. Koirankoppia ei ikinä näytetä sarjassa sisältä.

Ressu on kahdeksanpäisen pentueen nuorin. Ressun veli Remppu (Spike), joka asuu aavikolla, on sisaruksista esiintynyt sarjassa eniten. Muita sarjassa esiintyviä sisaruksia on ollut Rellu, Onni, joka voitti rumimman koiran tittelin, Antti (Andy) ja Olavi (Olaf) ja sisko, Regina (Belle). Animaatiosarjan jaksossa ”Snoopys Reunion” esiintyivät kaikki Ressun sisarukset, viisi veljeä ja kaksi siskoa: Spike, Andy, Olaf, Marbles, Rover, Belle ja Molly.

Ressun ensimmäinen omistaja ei ollut Jaska Jokunen, sillä vuoden 1968 sarjakuvastripin mukaan se asui aiemmin Teppo-nimisen pojan luona. Myöhemmissä sarjakuvissa on myös mainittu toinen Ressun entinen omistaja, Lila-niminen tyttö joka esiintyi myös jaksossa ”Snoopys reunion”.

Suuri osa Ressu-tarinoista liittyy Ressun mielikuvitusleikkeihin, joissa hänellä on useita kuvitteellisia henkilöllisyyksiä. Näistä tunnetuin on ensimmäisen maailmansodan lentäjäsankari, joka metsästää Punaista paronia Sopwith Camel -koneellaan – eli Ressu istuu koirankoppinsa katolla lentäjänlakki päässä[2]. Ressun muista mielikuvitusrooleista voi mainita yliopistokampuksen tähti Jakke Jäyhän, jääkiekko- ynnä muut urheilusankarit, kuuluisan kirjailijan, salaisen agentin, asianajajan sekä muukalaislegioonan kersantin.

Ressulla on pieni keltainen lintuystävä, Kaustinen (engl. Woodstock).

Sarjakuvassa Ressu ilmaisee itseään ajatuskuplissa, mutta Tenavat-animaatioissa Ressun ajatuksia ei ole kuvattu vaan hahmo on käytännössä mykkä – lukuunottamatta naurun ja itkun kaltaisia ääntelyitä. Ohjaaja Bill Melendez ääninäytteli Ressun (ja Kaustisen) äännähdykset kaikissa elinaikanaan valmistuneissa animaatioissa.

Kaikkein viimeisessä Tenavat-stripissä Schulzin jäähyväiskirje lukijoille oli esittety Ressun kirjoituskoneellaan kirjoittamana.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Charles M. Schulz: Tervetuloa Ressu, s. 41. Weilin+Göös, 1988. ISBN 951-35-4311-0.
  2. Schulz, Charles M.: Ressu ja Punainen paroni, s. 24. (Käännetty tanskankielisestä laitoksesta Forbandet være du, Røde baron: Nusers verden, 2000.) Suomennos ja esipuhe: Juhani Tolvanen. Helsingissä: Otava, 2003. ISBN 951-1-18658-2.
  3. Tenavien jäähyväisstrippi (väritettynä)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ressu.
Tämä sarjakuvaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.