Kaustinen (Tenavat)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kaustinen (Tenavat)
Kaustinen
Kaustinen
Luoja(t) Charles M. Schulz
Ensiesiintyminen 1967
Status lintu
Sukupuoli mies
Kotipaikka Jaska Jokusen kotipihan läheisyydessä oleva puu
Suhteet
Tutut Ressu (ystävä)

Kaustinen (engl. Woodstock) on Charles M. Schulzin Tenavat-sarjassa esiintyvä hahmo. Hän on keltainen lintu, joka on sarjan päähenkilön Ressun paras ja uskollinen ystävä. Hän asustaa Ressun koirankopin läheisyydessä olevassa puussa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tenavissa alkoi esiintyä jo vuonna 1960 lintuja, jotka puhuivat kieltä, jota Ressu ymmärsi mutta lukijat ja muut hahmot eivät. Erilaiset linnut esiintyivät nimenomaan Ressun ystävinä ja juttukavereina. Kerran Ressun koirankopin katolle tehtiin linnunpesä ja Ressu sai sitten toimia lastenvahtina, toisen kerran pesä rakennettiin suoraan Ressun vatsan päälle. Lintuja tuli ja meni, mutta niitä ei yksilöity.

1965 sarjaan ilmestyi omituisen näköinen keltainen lintu, joka lensi usein ylösalaisin. Linnulla oli vaikeuksia ohjata lentoaan ja saavuttaa paria metriä suurempaa lentokorkeutta. Niinpä se törmäili usein kaikenlaisiin esteisiin.

1967 lintu alkoi viettää yhä enemmän aikaa Ressun kanssa. 1970 Schulz antoi linnulle nimen.

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Schulz antoi uudelle hahmolle nimen vasta kun se oli kehittynyt tarpeeksi. Nimeksi tuli Woodstock vuonna 1969 pidetyn rockfestivaalin mukaan. Schulz sanoi itse moneen kertaan, ettei nimeen liity mitään piilomerkitystä. Silti juuri nimen vuoksi hahmoa on usein pidetty hippinä.

Suomennos Kaustinen viittaa Kaustisen kunnassa vuosittain järjestettäviin kansanmusiikkijuhliin. Käännös on suomentaja Panu Pekkasen keksimä.

Luonne ja ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaustinen on uskollinen ja lähtee aina mukaan kaikkeen Ressun kanssa. Se on kuitenkin toisinaan myös ailahtelevainen ja väsyy nopeasti. Kaustinen ja Ressu ovat riitaantuneet useammankin kerran, mutta lopulta he aina sopivat riitansa.

Kaustisen lentotaito ei ole juuri parantunut vuosien kuluessa. Edelleenkin se lentää usein ylösalaisin ja törmäilee esteisiin. Se onnistuu kuitenkin nykyään saamaan toisinaan enemmän korkeutta, niin että kykenee esimerkiksi istumaan puhelinlangalla. Vaakalentokorkeus on kuitenkin edelleen vain muutamia metrejä.

Muiden lintujen lisäksi Ressu on edelleen ainoa, joka ymmärtää Kaustisen puhetta. Kaustinen osaa kuitenkin kirjoittaa niin kirjoituskoneella kuin kynälläkin siten, että kaikki ymmärtävät. Kaustinen on toiminut Ressun sihteerinä monta kertaa.

Usein Kaustinen on yrittänyt myös urheilla. Amerikkalaisen jalkapallon pelaaminen ei ole onnistunut, sillä Kaustinen on pienempi ja kevyempi kuin jalkapallo. Samoja ongelmia on ollut myös baseballin kanssa. Kaustinen on varmasti ainoa pelaaja, joka on saanut vapaataipaleen ykköspesälle, koska pallo pyöri hänen ylitseen.

Kaustinen on mukana Ressun partiossa ja myös Ressun johtamassa muukalaislegioonassa. Se nähdään usein myös Ressun alter egon, ensimmäisen maailmansodan lentäjäsankarin mekaanikkona.

Kaustinen on myös helikopterilentäjä: Kaustinen istuu Ressun sylissä, Ressu pyörittää korviaan kuin propellia ja he lähtevät lentoon. Näin he ovat pelastaneet Epun vanhan ladon katolta ja Epun rievun "naapurin ilkeältä kissalta". Samassa sarjassa Salli ymmärsi Kaustisen piipitystä.

Kaustinen rakastuu välillä kastematoihin ja lumihiutaleisiin.

Laji[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaustisen (ja hänen identtisten ystäviensä) laji ei ole koskaan selvinnyt, vaikka Ressu on sitä yrittänyt joskus selvittää. Kaustinen ei ilmeisesti itsekään tiedä sitä.

Kaustisen lajitoverit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaustisen lajitovereita näkyi sarjassa melko usein. Muut oudot linnut saivat nimet vasta kun Ressun partio muodostui. Partioon kuuluu Ressun ja Kaustisen lisäksi Kale eli Kalevi (Bill), Rainer (Olivier) ja Johannes (Conrad). Samat linnut kuuluvat myös Ressun muukalaislegioonan yksikköön.

Partioon liittyy myöhemmin myös Hanna (Harriet), mutta se ei kuulu muukalaislegioonaan. Yhdessä sarjakuvassa Hanna ja Kalevi menevät naimisiin. Muutamassa partiosarjakuvassa on näkynyt myös musta, mutta muuten samanlainen lintu kuin muutkin. Suomennoksissa sitä on kutsuttu nimellä Pentti.

Vaikka nämä lajitoverit ovatkin melko yleisiä sarjakuvassa, selkeä yksilöllinen luonne on vain Kaustisella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]