Tenavat

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tenavat 52, Onnen vuosikymmenet 1950–2000 (Egmont 2000). Copyright United Feature Syndicate Inc.

Tenavat (engl. Peanuts) oli päivittäinen sanomalehtisarjakuva (2. lokakuuta 195013. helmikuuta 2000), jota kirjoitti ja piirsi edesmennyt amerikkalainen sarjakuvataiteilija Charles M. Schulz. Sarjan keskeinen hahmo on Jaska Jokunen. Tenavat oli suosionsa huipulla vuosina 1965–1980. Parhaimmillaan Tenavia julkaistiin yli 2 600 sanomalehdessä ja sillä oli 355 miljoonaa lukijaa 75 maassa, ja sitä käännettiin 40 eri kielelle. Tenavista on tehty myös yli 40 televisio-animaatiota, neljä pitkää animaatioelokuvaa ja Broadway-musikaali (You’re A Good Man, Charlie Brown)[1].

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jaska Jokunen.

Tenavat saivat alkunsa sarjasta Li'l Folks, joka ilmestyi viikoittain Schulzin kotikaupungin lehdessä St. Paul Pioneer Press vuosina 1947-49. Kun United Feature Syndicate alkoi edustaa sarjaa, yhtiö päätti ottaa levitykseen Schulzin työstämän uuden sarjan. Se oli jokseenkin samanlainen kuin aikaisempikin, mutta hahmoilla oli nyt nimet.

Tämänkin sarjan nimi olisi ehkä ollut sama, ellei samaan aikaan olisi kaksi muuta nimeltään hyvin saman tyyppistä sarjakuvaa: Al Cappin Li'l Abner ja nyt jo unohdettu Little Folks. Sekaannuksen välttämiseksi levitysyhtiö otti käyttöön nimen ”Peanuts”, josta Schulz itse ei juuri pitänyt. Vuonna 1987 antamassaan haastattelussa Schulz totesi: ”Nimi oli aivan naurettava, se on vailla merkitystä ja yksinkertaisesti harhaanjohtava, ja sillä ei ole arvokkuutta – ja uskon että käyttämälläni huumorilla on arvokkuutensa.”

Sarjakuva sai pian selkeän päähahmon, jonka mukaan Schulz olisi halunnut antaa sarjalle nimen Vanha kunnon Jaska Jokunen (Good Ol' Charlie Brown). Ruotsissa Tenavat tunnetaan nimellä Snobben (Ressu).

Tenavat ilmestyi ensimmäisen kerran 2. lokakuuta 1950 seitsemässä USA:n valtakunnallisessa sanomalehdessä: The Washington Post, The Chicago Tribune, The Minneapolis Tribune, The Allentown Call-Chronicle, The Betlehem Globe-Times, The Denver Post ja The Seattle Times. Aluksi ilmestyi vain päivittäinen strippi. Ensimmäinen sunnuntaistrippi (sunday strip) ilmestyi 6. tammikuuta 1952.

Sarjan varhaisvuosina Schulzin piirrostyyli oli hyvin selkeä ja puhdaslinjainen, viivat olivat paksuja ja lyhyitä ja hahmot pönäköitä. Esimerkiksi Jaska Jokusen kuuluisa pyöreä pää on näissä alkupään sarjoissa hivenen amerikkalaisen jalkapallon muotoinen. Schulz on myös selittänyt, ettei Jaska suinkaan ole kalju; hänen tukkansa vain on niin vaalea ja lyhyeksi leikattu, että se ei näy kunnolla. Schulz itse kuvasi tyyliään ”hammastikkukoulukunnaksi”, siis aivan kuin hän olisi piirtänyt hammastikulla.

Tenavien yhteiskuntakriittisyys on merkille pantavaa, varsinkin jos sitä verrataan muihin 1950-luvulla ilmestyneisiin sarjakuviin. Schulz ei ottanut suoraan kantaa rotukysymykseen tai sukupuolten tasa-arvoon vaan käsitteli niitä näkyvästi sarjan hahmojen kautta (tummaihoinen Sami, väkivahva Piparminttu-Pipsa).

Otsikko Viikkosanomissa 24/1966.

Tenavat sisälsi myös usein viittauksia Raamatun kertomuksiin ja sananlaskuihin. Robert L. Short kirjoitti monta kirjaa, joissa hän kertoi Tenavista löytyneistä teologisista viesteistä. Lisäksi hän käytti niitä kuvituksena, kun hän luennoi evankeliumista. Schulz antoi tukensa hänen tulkinnoilleen, mutta ei lähtenyt kuitenkaan mukaan ”saarnaamiseen”.

Vaikka oli itse jopa ollut opettajana raamattutunneilla, Schulz piti itseään sekulaarina humanistina. Hän on myös kertonut inhoavansa sitä, kuinka esimerkiksi Ville Vallaton rukoilee sarjakuvassaan ja keskustelee Jumalan kanssa vekkuleista kepposistaan. Tällaiset sarjakuvat ovat hänen mielestään hyvin pinnallisia.[2] Tenavien hahmoista varsinkin Eppu lainasi usein suoraan Raamatusta. Joitakin vitsejä ei voi ymmärtää ilman, että tuntee sananlaskuja. Tenavia Suomessa julkaisseessa Viikkosanomissa oli heti tuoreeltaan juttu ”Tenavien evankeliumi” (Viikkosanomat 24/1966, Maunu Sinnemäki), joka on oikeastaan otsikkokuvaa myöten suoraa lainausta Shortin kirjasta. Shortin kirja Tenavat totuuden tiellä (The Gospel According to Peanuts) julkaistiin myös Suomessa (Päivä, 1967).

Tenavat oli suosionsa huipulla vuosina 1965–1980 ja pääsi jopa Time-lehden kanteen (9. huhtikuuta 1965). Jutun otsikkona oli ”Good grief” ('hyvänen aika'; Tenavien suomennoksissa useimmiten ”Hyvä tavaton”), josta oli Tenavien ansiosta tullut lentävä lause.

1980-luvulla muut sanomalehtisarjakuvat kuten Karvinen sekä Lassi ja Leevi ajoivat Tenavien ohitse. Tenavat oli silti yksi laajalevikkisimmistä sarjakuvista. Myös erilaiset mainossopimukset ja lisenssit olivat koko ajan hyvin tuottoisia Schulzille.

Päivittäisessä Tenavat-sarjakuvassa oli 1950-luvulta lähtien neljä ruutua ja joskus harvoin kahdeksan. Vuonna 1975 stripille varattu tila kapeni hivenen, josta syystä tekstauksen kokoa kasvatettiin. Vuonna 1988 Schulz hylkäsi neliruutuisen muodon ja käytti joskus jopa vain yhtä ruutua. Tämä johtui osin vähentyneestä tilasta mutta myös kokeilunhalusta.

Schulz teki sarjakuvaansa viisikymmentä vuotta yksin. Hän ei käyttänyt apulaisia edes tekstauksessa tai värityksessä. Vuonna 1980 hänen viivansa alkoi muuttua vapisevaksi johtuen Schulzin samana vuonna saamasta sydänkohtauksesta. Muutos näkyi 1990-luvulla entistä selkeämmin.

Sairastunut Schulz kuoli vain päivää ennen viimeisen sunnuntaisarjan ilmestymistä. Viimeiseen ruutuun hän kirjoitti: ”Rakkaat ystävät, minulla on ollut onni piirtää Jaska Jokusta ja hänen ystäviään lähes 50 vuotta. Se on ollut lapsuuteni unelmien täyttymys. Valitettavasti en enää pysty pitämään päivittäisen sarjakuvan vaatimaa aikataulua. Perheeni ei halua kenenkään toisen jatkavan Tenavia, ja sen vuoksi ilmoitan nyt eläkkeellejäämisestäni. Olen ollut vuosien varrella kiitollinen julkaisijoittemme uskollisuudesta ja sarjakuvan ihailijoitten ilmaisemasta rakkaudesta. Jaska Jokunen, Ressu, Eppu, Tellu... kuinka voisinkaan koskaan unohtaa heidät.” (Suomentanut: Juhani Tolvanen). Ruudun oikeassa alakulmassa Ressu istuu miettiväisenä kirjoituskoneen kera koppinsa katolla pilvien keskellä.

Ennen kuolemaansa Schulz vielä hyväksyi tarkoin valitut taiteilijat, jotka saavat valvonnan alaisena tuottaa rajoitetusti kuvia Peanuts-lisenssituotteita varten. Jo aikaisemmin muut taiteilijat (ainakin Jim Sasseville) olivat piirtäneet myös Tenavia Peanuts-sarjakuvalehdessä. Schulz piirsi aluksi itsekin lehtiin joitakin Tenavat-kansia ja -sarjakuvia.[3]

Tenavat ilmestyy yhä uusintoina monissa lehdissä United Feature Syndicaten levittämänä nimellä Peanuts Classics.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Schulzin luomilla hahmoilla oli lähes kaikilla esikuvansa todellisessa elämässä. Eräässä haastattelussa hän kertoo: ”Sitten menin Minneapolisiin ja kysyin ystävältäni Charlie Brownilta, voisinko käyttää hänen nimeään, jolloin hän kysyi: 'Miltä hän näyttää?'. Kun näytin kuvaa, hän sanoi: 'Juku, olisin toivonut sen olevan vähän enemmän Steve Canyonin näköinen.'” Koiran nimi piti alun perin olla Sniffy, mutta koska se oli käytössä jo eräässä toisessa sarjakuvassa, Schulz antoi sille nimen Snoopy (Ressu) muistaessaan äitinsä sanoneen että jos hän ikinä saisi toisen koiran, sen nimeksi pitäisi antaa Snoopy. Ystävän mukaan sai myös nimensä Shermy (Pave) ja serkun mukaan Patty (Kielo). Nämä olivat ensimmäiset neljä hahmoa.[4] Kielo ja Pave sekä Lippe (Violet) jäivät sarjassa hiljalleen sivummalle ja Schulz ei enää kehittänyt näiden hahmojen luonteenpiirteitä. Kielo ja Lippe ovat kuitenkin tuttuja näkyjä Tenavat-piirroselokuvissa.

Sarjakuvassa ei koskaan näytetty aikuisia – lukuun ottamatta kolmea vuonna 1954 ilmestynyttä sunnuntaistrippiä – eikä yleensä edes aikuisten puhekuplia silloin kun nämä keskustelivat lasten kanssa. Tenavat-animaatioissa kuvan ulkopuolelle rajatut aikuiset puhuvat instrumentaalisella ”kvaa kvaa” -äänellä, jota ainoastaan tarinoiden hahmot ymmärtävät. Joissakin suomenkielisissä jälkiäänityksissä on kuitenkin käytetty aikuistenkin osalta tunnistettavaa puhetta.

Ressulla on vilkas mielikuvitus ja useita alter egoja eli toisia miniä: ensimmäisen maailmansodan lentäjäsankari, opiskelija Jakke Jäyhä, muukalaislegioonan kersantti, maailmankuulu kirurgi ja naamioitu ihme. Ressulla on lintuystävä Kaustinen. Ressun veljistä esiteltiin sarjassa Rempun lisäksi muun muassa Rellu, Antti ja Olavi. Ressulla on myös ainakin yksi sisar nimeltään Regina.

Lähes kaikki sarjan hahmot pelaavat Jaska Jokusen johtamassa baseball-joukkueessa (paitsi ne, jotka kuuluvat Piparminttu-Pipsan kilpailevaan joukkueeseen), vaikka ovat toinen toistaan surkeampia pelaajia. Joukkue häviää yleensä kaikki ottelunsa nöyryyttävällä tavalla ja katastrofaalisin luvuin.

Vakiohahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Jaska Jokunen (Charlie Brown), sarjan päähenkilö, huono-onninen antisankari
 • Ressu (Snoopy), Jaska Jokusen koira (beagle)
 • Tellu (Lucy van Pelt), ”Tellervo”, kärttyinen tyttö, Jaska Jokusen pääasiallinen kiusaaja ja nöyryyttäjä (useimmissa suomennoksissa Tellun perhe on ilman sukunimeä; pari suomentajaa on käyttänyt sukunimeä Peltonen)
 • Eppu (Linus van Pelt), Tellun pohdiskeleva pikkuveli, joka saa turvaa rievustaan ja odottaa Halloweenin aikaan Suurta kurpitsaa (sukunimestä katso Tellua)
 • Toisto (Rerun van Pelt), Tellun ja Epun pikkuveli, nähdään yleensä äitinsä pyörän tarakalla, sarjan loppuvuosina merkittävämmässä roolissa (sukunimestä katso Tellua; varhaisimmissa käännöksissä etuniminä Veikko ja Vili)
 • Salli (Sally Brown), Jaska Jokusen pikkusisko[5]
 • Amadeus (Schroeder), lelupianopianisti, palvoo Beethovenia, inhoaa ihailijaansa Tellua
 • Piparminttu-Pipsa (Peppermint Patty), rempseä poikatyttö, oikea nimi Ritva Reichardt (Patricia Reichardt), asuu eri kaupunginosassa ja käy eri koulua kuin Jaska Jokunen ja kumppanit
 • Maisa (Marcie), Pipsan luokkatoveri ja paras ystävä
 • Pieni punatukkainen tyttö, Jaskan ihastus, jolle tämä ei kuitenkaan ujouttaan uskalla edes puhua. Ei koskaan nähdä, paitsi parissa piirroselokuvassa, joissa myös on saanut nimen Helena (Heather).
 • Kaustinen (Woodstock), Ressun pieni keltainen lintuystävä
 • Rapa-Ripa (Pig-Pen), yltä päältä likainen poika, jota paksu pölypilvi seuraa yleensä kaikkialle
 • Sami (Franklin), Pipsan luokkatoveri; hiljainen afroamerikkalainen, joka Epun tapaan lainaa mielellään Raamattua
 • Lippe (Violet), hieman ylimielinen tyttö, Tellun jälkeen seuraavaksi ilkein Jaska Jokusen kiusaajista, joskus ilkeämpikin – kuitenkin Tellua hillitympi (varhainen hahmo, esiintyi 1970-luvulta alkaen enää hyvin satunnaisesti)
 • Kielo (Patty), varhainen hahmo, jolla ei koskaan ollut selvää dominoivaa luonteenpiirrettä; Lipen paras ystävä, kuitenkin useimmiten Jaska Jokuselle ystävällisempi kuin esimerkiksi Tellu tai Lippe (katosi vakiohahmojen joukosta jo hieman Lippeä aiemmin)
 • Pave (Shermy), varhainen hahmo, jolla oli vain niukasti persoonallisuutta (poistui sarjasta kokonaan 1960-luvun lopussa)
 • Kutri (Frieda), 1960-luvulla esiintynyt tyttö, joka on äärimmäisen ylpeä luonnonkiharasta tukastaan ja voi hyvin harvoin olla puhumatta siitä; arvostelee aina Ressua tämän laiskuudesta, mutta on ystävällinen muille (katosi sarjasta 1970-luvun alkupuolella)
 • Remppu (Spike), Ressun veli, asuu Neulalassa (Needles) aavikolla jättikaktuksen kanssa
 • 5 (suomennoksissa käytännössä nimetön), melko hiljainen poika, ei juuri persoonallisuutta, esiintyi sivuhahmona 1960-luvulta 1980-luvun alkuun
 • Tepa (Roy), Jaska Jokusen ystävä kesäleireillä, sen jälkeen nähtiin lähinnä Piparminttu-Pipsan ystävänä (poistui sarjasta 1970-luvulla)

Tenavissa myös elottomat esineet saattoivat ajatella (kuten Sallin koulu) tai liikkua omatoimisesti (kuten Epun riepu eräässä tarinassa[6]).

Animaatiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tenavista on tehty televisioon yli 40 puolen tunnin animaatiospesiaalia, joista ensimmäinen oli vuonna 1965 valmistunut Jaska Jokusen joulu (A Charlie Brown Christmas). Niiden tekemistä on jatkettu myös Schulzin kuoleman jälkeen. Tv-spesiaalien ohella tehtiin neljä pitkää animaatioelokuvaa teatterilevitykseen: Eläköön, Jaska Jokunen! (A Boy Named Charlie Brown, 1969), Ressu lähtee maailmalle (Snoopy, Come Home, 1972), Kisa on kova, Jaska Jokunen (Race for Your Life, Charlie Brown, 1977) ja Hyvää matkaa Jaska Jokunen (Bon Voyage, Charlie Brown (and Don't Come Back!!), 1980). Lisäksi vuosina 1983–85 tehtiin kahden kauden ajan tv-sarjaa The Charlie Brown and Snoopy Show, jonka jaksot muodostuivat sarjakuvastrippeihin perustuneista lyhyistä sketseistä. Schulz käsikirjoitti itse elinaikanaan tehdyt animaatiot ja 2000-luvun alkuun saakka niiden ohjauksesta vastasi animaattori Bill Melendez, joka lisäksi näytteli Ressun ja Kaustisen ääntelyt. Varhaisempien animaatioiden musiikin sävelsi vuonna 1976 kuollut jazz-säveltäjä Vince Guaraldi ja hänen musiikkiaan on kätetty uudelleen myös useissa myöhemmissä animaatioissa.

Lokakuussa 2012 Blue Sky Studiosin ja 20th Century Foxin kerrottiin tuottavan Tenavista viidennen pitkän animaatioelokuvan. Hankkeen takana on Charles M. Schulzin poika Craig Schulz oman poikansa kanssa.[7] Tenavat: Ressun ja Jaska Jokusen elokuva saa ensi-iltansa marraskuussa 2015.

Bibliografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa on julkaistu yli 130 Tenavat-kirjaa (vuoteen 2007 mennessä).[8] Yhdysvalloissa Fantagraphics-sarjakuvakustantamo on vuodesta 2004 julkaissut kirjasarjaa The Complete Peanuts, joka valmistuessaan tulee sisältämään kaikki Tenavat-sanomalehtistripit alkuperäisessä ilmestymisjärjestyksessä. Kirjasarjasta ilmestyi suomeksi nimellä Täydelliset Tenavat vain kaksi ensimmäistä osaa, jotka käsittivät vuodet 1950–1954. Fantagraphics julkaisee lisäksi Peanuts Every Sunday -nimistä sarjaa, joka tulee sisältämään kaikki sunnuntaistripit värillisinä. Sitä ei ole julkaistu suomeksi lainkaan.

The Complete Peanuts[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Täydelliset Tenavat: 1950–1952. (The Complete Peanuts: 1950 to 1952, 2004.) Suom. Juhani Tolvanen. Tampere: Egmont, 2007. ISBN 978-952-469-737-8.
 • Täydelliset Tenavat: 1953–1954. (The Complete Peanuts: 1953 to 1954, 2004.) Suom. Juhani Tolvanen. Tampere: Egmont, 2008. ISBN 978-952-469-912-9.
 • The Complete Peanuts: 1955 to 1956. Seattle: Fantagraphics, 2005. ISBN 1-56097-647-0.
 • The Complete Peanuts: 1957 to 1958. Seattle: Fantagraphics, 2005. ISBN 1-56097-670-5.
 • The Complete Peanuts: 1959 to 1960. Seattle: Fantagraphics, 2006. ISBN 1-56097-671-3.
 • The Complete Peanuts: 1961 to 1962. Seattle: Fantagraphics, 2006. ISBN 1-56097-672-1.
 • The Complete Peanuts: 1963 to 1964. Seattle: Fantagraphics, 2007. ISBN 1-56097-723-X.
 • The Complete Peanuts: 1965 to 1966. Seattle: Fantagraphics, 2007. ISBN 1-56097-724-8.
 • The Complete Peanuts: 1967 to 1968. Seattle: Fantagraphics, 2008. ISBN 1-56097-826-0.
 • The Complete Peanuts: 1969 to 1970. Seattle: Fantagraphics, 2008. ISBN 1-56097-827-9.
 • The Complete Peanuts: 1971 to 1972. Seattle: Fantagraphics, 2009. ISBN 1-60699-145-0.
 • The Complete Peanuts: 1973 to 1974. Seattle: Fantagraphics, 2009. ISBN 1-60699-286-4.
 • The Complete Peanuts: 1975 to 1976. Seattle: Fantagraphics, 2010. ISBN 1-60699-345-3.
 • The Complete Peanuts: 1977 to 1978. Seattle: Fantagraphics, 2010. ISBN 1-60699-375-5.
 • The Complete Peanuts: 1979 to 1980. Seattle: Fantagraphics, 2011. ISBN 1-60699-438-7.
 • The Complete Peanuts: 1981 to 1982. Seattle: Fantagraphics, 2011. ISBN 1-60699-471-9.
 • The Complete Peanuts: 1983 to 1984. Seattle: Fantagraphics, 2012. ISBN 1-60699-523-5.
 • The Complete Peanuts: 1985 to 1986. Seattle: Fantagraphics, 2012. ISBN 1-60699-572-3.
 • The Complete Peanuts: 1987 to 1988. Seattle: Fantagraphics, 2012. ISBN 1-60699-634-7.
 • The Complete Peanuts: 1989 to 1990. Seattle: Fantagraphics, 2013. ISBN 1-60699-680-0.
 • The Complete Peanuts: 1991 to 1992. Seattle: Fantagraphics, 2013. ISBN 1-60699-726-2.
 • The Complete Peanuts: 1993 to 1994. Seattle: Fantagraphics, 2014. ISBN 1-60699-773-4.
 • The Complete Peanuts: 1995 to 1996. Seattle: Fantagraphics, 2015.
 • The Complete Peanuts: 1997 to 1998. Seattle: Fantagraphics, 2015.
 • The Complete Peanuts: 1999 to 2000. Seattle: Fantagraphics, 2016.

Sanoma Oy:n ja Helsinki Median sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Älä jännitä, Jaska Jokunen 1968
 2. Päivä paistaa, Jaska Jokunen 1969
 3. Ressu ja punainen paroni 1969
 4. Olet söpö, Jaska Jokunen 1969
 5. Jaska Jokusen joulu 1969
 6. Ressu eduskuntaan 1970
 7. Se on rakkautta, Jaska Jokunen 1970
 8. Eläköön Jaska Jokunen 1970
 9. Pelit seis, Jaska Jokunen 1970
 10. Kyllä sinä pärjäät, Jaska Jokunen 1971
 11. Varo laakapalloa, Jaska Jokunen. Suom. Pekka Kapari. Helsinki: Sanoma, 1971 (3. painos 1992, ISBN 951-875-399-7).
 12. Ressu ja hänen kaksitasonsa 1971
 13. Kesä on mennyt, Jaska Jokunen 1971
 14. Yrittänyttä ei laiteta, Jaska Jokunen 1971
 15. Hyvä tavaton, Jaska Jokunen 1972
 16. Siinä sitä ollaan, Jaska Jokunen 1973
 17. Ressu kirjoittaa kirjan "Oli synkkä ja myrskyinen yö" 1973
 18. Koeta kestää, Jaska Jokunen 1974
 19. Huipulla tuulee, Jaska Jokunen 1974
 20. Onni suosii rohkeaa, Jaska Jokunen 1976
 21. Varo koiraa, Jaska Jokunen 1976
 22. Pelko pois, Jaska Jokunen 1977
 23. Kaikki ajallaan, Jaska Jokunen. (Arkisarjoja vuodelta 1975.) Suom. Jyrki Jahnukainen. Helsinki: Sanoma, 1978 (2. painos 1986). ISBN 951-9134-20-4.
 24. Lyö lennosta, Ressu 1979
 25. Elämä on ihanaa, Ressu 1980
 26. Suu suppuun, Kaustinen 1981
 27. Rima korkealle, Ressu. (Arkisarjoja vuosilta 1980 ja 1981.) Suom. Juhani Tolvanen. Helsinki: Sanoma, 1982 (2. painos 1988). ISBN 951-875-399-7.
 28. Suku on rakkain, Ressu 1983
 29. Puhti pellolle, Tellu 1984
 30. Tenavat juhlatuulella. (Arkisarjoja vuosilta 1982–1984.) Suom. Juhani Tolvanen ja Kalervo Pulkkinen. Helsinki: Sanoma, 1985. ISBN 951-875-399-7.
 31. Vauhtia pyttyyn 1986
 32. Pakko kertoa 1986
 33. Kyllä se siitä 1988
 34. Pallo tallella 1989
 35. Sen kunniaksi 1990
 36. Ota ja rutista 1991
 37. Lännen nopein riepu 1992
 38. Kuka pelkää sadetta 1993
 39. Pupu pääsee pakoon 1994
 40. Maailma on sinun 1995
 41. Kuin silloin ennen 1996
 42. Lepopäivän ratoksi 1996
 43. Pallokin on pyöreä 1997
 44. Kesä lyhyt, talvi pitkä. (Summers Fly, Winters Walk, 1977.) Suom. Viia Viitanen. Helsinki: Helsinki Media, 1997. ISBN 951-32-0198-8.
 45. Jaskasta on moneksi 1997
 46. Luovaa työtä 1997
 47. Sano linnunsiemen 1998
 48. Pehmeä lasku 1998
 49. Kaikki peliin! 1999
 50. Juhla-Tenavat 1999
 51. Sankareita kaikki 2000
 52. Onnen vuosikymmenet 1950-2000
 53. Liput liehumaan 2001
 54. Talvi tulee, Jaska Jokunen 2001
 55. Ressun herkkuhetki 2002
 56. Tauko paikalla, Piparminttu-Pipsa 2002
 57. Pokeri pitää, Ressu 2003
 58. Pettämätön pelisilmä 2003
 59. Palikat paikoilleen, Toisto 2004
 60. Hymy herkässä 2004
 61. Ressu - Kelpo filosofi 2010

Muita albumeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Ressu ja Punainen paroni. Suom. Juhani Tolvanen. Helsinki: Otava, 2003. ISBN 951-1-18658-2.
 • Tykkään sinusta: Ystävyyttä ja rakkautta Tenavien tapaan. (A Peanuts valentine, 2003.) Suom. Pasi Janhunen. Helsinki: Otava, 2006. ISBN 951-1-20866-7.
 • Ressu ja flirttailun taito. Suom. Juhani Korolainen. Helsinki Jyväskylä: Minerva, 2007. ISBN 978-952-492-034-6.
 • Tenavat: Ystävien kesken: Juhlitaan Tenavia 60 vuotta. Suom. Juhani Tolvanen. Helsingissä: Otava, 2010. ISBN 978-951-1-24557-5.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]