Rauman Lukko

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rauman Lukko
Rauman Lukon SM-liigakausi 2014–2015
Perustettu 1936
Kotiareena Kivikylän Areena
Kaupunki Suomen lippu Rauma, Suomi
Lukko Uniform.png
Värit          
Media Länsi-Suomi
Radio Ramona
Omistaja(t) Contineo Oy [1]
Toimitusjohtaja Suomen lippu Timo Rajala
Päävalmentaja Suomen lippu Risto Dufva
Kapteeni Suomen lippu Ilkka Mikkola [2]
Yhteistyöseurat Kajaanin Hokki (Mestis), HC Satakunta (Suomi-sarja)
Kultaa 1 (1963)
Hopeaa 3 (1961, 1966, 1988)
Pronssia 6 (1965, 1969, 1994, 1996, 2011, 2014)

Rauman Lukko on vuonna 1936 perustettu raumalainen urheiluseura. Joukkueella on monta eri ikäisten juniorijoukkuetta. Lukko on voittanut jääkiekon Suomen mestaruuden vuonna 1963, hopeaa 1961, 1966, 1988 ja pronssia 1965, 1969, 1994, 1996, 2011 ja 2014. Lukko on voittanut myös Suomen Cupin kaksi kertaa. Näin tapahtui vuosina 1964 ja 1969. Pesäpallo tuli mukaan Rauman Lukon toimintaan kaudeksi 2011 kun Feran naisten Superpesis-joukkue alkoi käyttää Lukon nimeä toiminnassaan.[3]

Aiemmin Äijänsuon Areenana tunnettu kaudeksi 2006–2007 uudistettu Rauman Lukon kotihalli sai sponsoroinnin myötä nimekseen DNA Areena ja kautena 2009–2010 uuden nimen Kivikylän Areena. Hallin yleisökapasiteetti on 5 400. Lukon toimitusjohtajana on vuodesta 2007 toiminut Timo Rajala. Lukon nykyinen valmentaja on Risto Dufva.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rauman Lukon syntyminen liittyy kiinteästi Rauma-Repolaan tai pikemminkin sen edeltäjiin nimeltään Rauma Wood ja Rauma-Raahe Oy. Rauman Lukko perustettiin marraskuussa 1936, mutta todellinen pohja oli luotu jo vuosia aiemmin. Talolan Sisu oli pienen työyhteisön kortteliseura, jolla oli tärkeä sija Lukon perustamisessa. Talolan Sisun taival alkoi jo 1920-luvulla. Pariisin olympiakisojen aikaan Rauma Wood Ltd:n työläisten asuntoalue Talola sai ensimmäisen Sisunsa. Taustana seuralle oli nuorten valtava tarve saada urheilla ja toimia yhdessä.

Jäähockey tuli kuvaan sekin, joten jo Sisun aikana tunnettiin vetoa jääurheiluun. Jääkiekosta ei toki vielä mitään tiedetty. Jalassa käytettiin tukkiluistimia, kädessä katajasta tai kuusesta tehtyjä mailoja.

Jo tuohon aikaan vuoden tapauksia olivat Rauman ja Porin ottelut. Kalevassa asuneiden porilaisten huoneiden ikkunoihin lentelivät jäätyneet hevosenkakkarat ainakin silloin, kun isännät olivat hävinneet. Tietysti rakkaat naapurit joutuivat lähtemään kentältä matkustajakotiin luistimet jalassa.

Marraskuussa 1936 kaikki Sisun jäsenet liittyivät vasta perustetun Lukon jäseneksi, joten Sisun olemassaolo alkoi käydä turhaksi. Lukko ei ollut jääkiekkoseura, lajia ei silloin tunnettu Raumalla. Kun perustava kokous oli pidetty, toiminnan järkevänä muotona pidettiin kesällä yleisurheilua ja talvella hiihtoa.

Viralliseksi nimeksi päätettiin ensin Rauma Woodin Lukko. Nimen keksiminen ei ollut helppo tehtävä. Tuon ajan touhumiesten muistelmien mukaan idea Lukosta saatiin Valkeakoskelta. Kun siellä tehdasseura sai nimekseen Haka, haluttiin Raumalla astetta parempi oven sulkija eli lukko.

Siivous- ja kiinteistönhuoltoyritys RTK-Palvelu kuuluu samaan konserniin Rauman Lukon kanssa, ja se on viime vuosina maksanut jääkiekkoseuran taloudellisia tappioita.[4]

1940-luku

1940-luvun lopulla Lukko sai ensimmäisen yhtenäisen peliasun. Peliasu saatiin puolustusvoimien varustevarastolta.  Nopeasti päästiin Suomi-sarjaan ja 50-luvun alussa jo taistelemaan korkeimmallakin tasolla. 40-luvun lopussa Lukossa pelasi puolalainen Pelle Kozlowski, jota voisi sanoa hyvällä syyllä ensimmäiseksi Lukossa pelanneeksi ulkomaalaiseksi.

Ensimmäinen matalareunainen kaukalo valmistui sodan jälkeen 1947. Oikeastaan tästä alkoi todenteolla raumalainen jääkiekkoilu.

22-23.2.1947 oli Raumalla jääkiekon viralliset avajaiset PM-markkinoiden muodossa. Vaikka Lukko sijoittui turnauksessa toiseksi Harjavallan Kuparikiekon jälkeen, niin silti pääsi Lukko yrittämään Suomi-sarjaan.

Maaliskuun puolella Lukko voitti Valkeakosken Pallo-Sepot ja jään loputtua pääsi Lukko yhden karsintaottelun turvin Suomi-sarjaan.

Vuonna 1946 vihittiin Hämeenlinnan Tarmon kotiareena Kiekkostadion. Kyseessä oli ensimmäinen korkealaitainen kaukalo Suomessa. Stadionilta löytyi lamputkin. Avausottelussa Tarmo kukisti Karhu-Kissat 23-3. Tarmo teki hurjaa jälkeä parivaljakon Karumaa ja Kuusela turvin. Aktiiviaikanaan parivaljakko teki kaikkiaan 373 maalia. Näinä sodan jälkeisinä aikoina parivaljakko oli ylivoimaisin koko maassa, eikä vastaavaa enää myöhemminkään ole nähty.[5]

1962-63 Mestaruusvuosi

Tuona aikana Raumalta löytyi puolustajia ja hyökkääjiä, mutta Reino Kuusavan ongelmana oli kaudesta toiseen kunnollisen maalivahdin puute. Omissa soi liikaa ja hyökkääjät murjoivat vastustajaa sen kuin ehtivät.

Syksyllä Lukon valmentaja Reino Kuusava vastaanotti ilosanoman. TP-V:n kasvatti Risto Kaitala muutti silloin Lauritsalasta Raumalle. Maalivahtiongelma oli pyyhitty tällä pois hetkeksi. Kaitala kuului tuona aikana jopa maajoukkuerinkiin, sillä hän tuurasi ajoittain Juhani Lahtista. Pääsi hän jopa edustamaan Suomea MM-kisoja myöten.

Kaitalan tulo oli merkittävä asia, sillä olihan Rauma jo vuosikausia saanut kuuluisuutta maalivahtipulansa takia.

Lukko varmisti kiekkomestaruuden voitettuaan Tampereen Tapparan.

Äijänsuo kiehui helmikuun 23. iltana, kun vastaan asettui Tappara. Ottelu oli loppuunmyyty tuntia ennen ottelun alkamista. Tänään ratkeaisi mestaruus. Oli runkosarjan päätösottelu. Puolustaja Reijo Ojanen hoiteli Keinosen heti ottelun alussa ja Keinonen katosi kaukalosta. Äijänsuon yleisön huutomyrsky loppui heti alkuunsa, kun Jouni Seistamo keinuvaan tyyliinsä pääsi vasemmalta läpi ja ottelu oli Tapparalle 0-1. Sama mies kylvetti pian Lukkoa uudelleen pyyhkien tuttuun tyyliinsä nenänalustaansa pää kumarassa. Erän lopulla Matti Keinonen palasi kentälle sohaisemaan Lukon avausmaalin. Toisen erän jälkeen oli Lukko siirtynyt 3-2 johtoon.

Kolmannen erän alussa Lukko teki pari maalia. Kalevi Nummisen kavennuskaan ei enää auttanut, sillä Matti Keinonen varmisti Lukon Suomen Mestaruuden viimeistelemällä ottelun päätösnumeroiksi 6-3.

Ilkikurinen hymyily muualla Suomessa Lukon holtitonta haitariliikettä kohtaan loppui tänä iltana.

Voiton juhlat olivat alkaneet[6]

Kaudella 2009-2010 Lukko yllätti monet mediat,kun raumalaiset voittivat peräti 14 otteluaputkeen joka aikoinaan oli SM-Liigan voittoennätys,kunnes Kärpät vei ennätyksen nimiinsä kaudella 2013-2014.Lukko johti runkosarjaa aina syksytä talveen.Helmikuussa 2010 Lukon menestys katosi ja lopulta Lukko oli runkosarjassa kolmas.Pudotuspeleissä Lukko kohtasi TPS:n.Lukko lähti sarjaan ennakkosuosikkina,mutta lopulta raumalaisten hyvä kausi päättyi neljännesfinaaleihin kun TPS voitti Lukon suoraan 4-0 otteluvoitoin.

Kaudella 2010-2011 Lukon menestys sai jatkoa, vaikka runkosarja ei ollut yhtä loistokas kuin edellinen kausi. Lukko oli lopulta runkosarjassa neljäs ja sai pudotuspeleissä vastaansa KalPan. Lukko hävisi kaksi ensimmäistä ottelua lukemin 3-2 ja 3-0. Kolmannen kohtaamisen Lukko voitti Raumalla 1-2 ja neljännen kohtaamisen Kuopiossa 2-5. Viidennen kohtaamisen Lukko voitti peräti 5-0. Ottelu muistetaan lukuisista jäähyistä, joita jaettiin peräti 200 minuuttia. Lukolla oli hyvä mahdollisuus lopettaa KalPan kausi Kuopiossa, mutta KalPa voitti ottelun 3-2 jatkoajalla ja näin ollen ratkaisu siirtyi seitsämänteen peliin. Lukko voitti KalPan lopulta viimeisessä kohtaamisessa 5-1 ja eteni ensi kerran kauden 2004-2005 jälkeen mitalipeleihin. Semifinaalissa Lukko kohtasi HIFK:n. Lukko voitti ensimmäisen kohtaamisen 2-3 jatkoajalla. HIFK voitti kuitenkin seuraavat neljä peliä ja näin ollen Lukko joutui pelaamaan pronssista. Lukko voitti pronssiottelussa Jypin ja otti ensimmäisen mitalin sitten vuoden 1988 hopean.

Kausi 2011-2012 oli Lukolle vaikein ja menestys jäi heikoksi.Lukko oli runkosarjassa lopulta yhdeksäs. Lukko kohtasi villi kortti -kierroksella Espoon Bluesin, joka päätti Lukon kauden 1-2 otteluvoitoin.Tämä oli myös Rauli Uraman viimeinen kausi, jolloin hän Lukkoa valmensi.

Kaudella 2012-2013 Lukon vaikeudet runkosarjassa jatkuivat ja joukkoeen sijoitus oli kymmenes. Lukko kohtasi villi-kortti kieroksella ennakkosuosikin Kärpät. Lukko eteni neljännesfinaaleihin, kun se voitti Kärpät otteluvoitoin 2-1. Neljännesfinaaleissa vastaan asettui runkosarjavoittaja Jokerit. Lukon sanottiin oleva selkeä altavastaaja sarjassa ja Jokerit etenisi mitalipeleihin suoraan 0-4 otteluvoitoin.Jokerit voitti ensimmäisen kohtaamisen, mutta Lukko piristyi huomattavasti ja voitti kolme seuraavaa peliä. Lukko yllätti Jokerit ja lähetti runkosarjavoittajan kesälomille otteluvoitoin 4-2. Kuudes kohtaaminen Raumalla päättyi 3-1. Lukko oli historian toinen joukkoe, joka eteni mitalipeleihin villi kortti -kieroksella. Lukko kohtasi semifinaalissa Tapparan. Lukko hävisi sarjan 4-0 ja pelasi jälleen pronssisesta mitalista. Vastustajana oli jälleen Jyp. Tällä kertaa Jyp oli parempi maalein 2-0 ja näin ollen mitali jäi saavuttamatta.

Kaudella 2013-2014 Lukko menestyi pitkästä aikaa runkosarjassa ja oli lopulta neljäs. Pudotuspelissä Lukko lähetti Bluesin kesälomille voitoin 4-3. Semifinaaleissa Lukko kohtasi jälleen Tapparan. Lukko hävisi sarjan niukasti 4-3 ja joutui pronssiotteluun.Lukko voitti pronssia päihittämällä SaiPan Raumalla 3-2.

Maineikkaita pelaajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jäädytetyt numerot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muita pelaajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lukon ensimmäisen joukkueen pelaajia: Vesa Lehmus, Ossi Nurmi, Tauno Nuotio, Heikki Aaltonen, Into Saurimaa, Oiva Helimo, Risto Lempinen, Alpo Ora ja Tuure Salo.

Tunnukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliasu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lukko pelaa kotipelinsä sini-keltaisella paidalla, sinisillä housuilla, sinisillä sukilla sekä sinivalkoisella kypärällä. Vierasottelut joukkue pelaa kelta-sinisellä paidalla ja keltaisilla sukilla.

Logot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyinen joukkue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tilanne 7. maaliskuuta 2015.[7][8][9]
# Kans. Pelaaja Paikka Kätisyys Ikä Sopimus Syntymäpaikka
21 Suomen lippu Ahtola, JerryJerry Ahtola Loukkaantunut LH L 29 2015 Turku
25 Suomen lippu Forsberg, HenrikHenrik Forsberg P L 29 2015+1 Vaasa
11 Kanadan lippu Gagnon, AaronAaron Gagnon KH R 28 2016 Armstrong, BC, Kanada
43 Suomen lippu Jaatinen, AnttiAntti Jaatinen P L 27 2015 Mäntyharju
34 Suomen lippu Karjalainen, AnttiAntti Karjalainen MV L 20 Jun. Sotkamo
22 Suomen lippu Koivisto, ToniToni Koivisto LH L 32 2016 Ylitornio
19 Suomen lippu Komulainen, JoonasJoonas Komulainen KH L 24 2015 Kuhmo
63 Suomen lippu Koski, EetuEetu Koski KH L 22 2015 Uusikaupunki
10 Suomen lippu Kousa, MikkoMikko Kousa P R 26 2015 Lahti
47 Suomen lippu Lahti, JanneJanne Lahti LH L 32 2016 Riihimäki
6 Suomen lippu Mikkola, IlkkaIlkka Mikkola (C) P L 36 2016 Oulu
17 Suomen lippu Nieminen, VilleVille Nieminen LH L 37 2015 Tampere
14 Suomen lippu Nikko, JoniJoni Nikko LH L 20 2015¹ Vaasa
28 Suomen lippu Niskala, JanneJanne Niskala (A) P L 33 2017 Västerås, Ruotsi
20 Suomen lippu Nurmi, TeemuTeemu Nurmi LH R 30 2016 Tampere
49 Suomen lippu Näppi, NiklasNiklas Näppi LH L 21 2015² Eurajoki
54 Suomen lippu Piitulainen, JesperJesper Piitulainen LH R 23 2016 Savonlinna
12 Suomen lippu Riikonen, EeroEero Riikonen P L 21 Jun. Vantaa
24 Suomen lippu Riska, FilipFilip Riska KH L 29 2016 Pietarsaari
32 Suomen lippu Setänen, OskariOskari Setänen MV L 20 2015 Eura
39 Suomen lippu Sipiläinen, OlliOlli Sipiläinen LH L 37 2016 Lappeenranta
15 Suomen lippu Suuronen, ToniToni Suuronen LH L 19 Jun. Hamina
55 Suomen lippu Tikkanen, HarriHarri Tikkanen (A) P R 33 2015 Lappeenranta
27 Suomen lippu Tommila, JuhoJuho Tommila P R 22 2016 Lappi
82 Suomen lippu Vahalahti, VilleVille Vahalahti LH L 37 2016 Parainen
23 Suomen lippu Vauhkonen, OlaviOlavi Vauhkonen LH R 26 2016 Helsinki
51 Suomen lippu Virtanen, JesseJesse Virtanen P L 23 2016 Rauma
3 Suomen lippu Virtanen, JonneJonne Virtanen LH L 27 2015+1 Turku
30 Yhdysvaltain lippu Zapolski, RyanRyan Zapolski MV L 28 2016 Erie, PA, Yhdysvallat

¹ Nikko pelaa toistaiseksi lainalla KooKoossa.[10]
² Näppi pelaa kauden 2014–2015 lainalla Kajaanin Hokissa.[11]

Muokkaa kokoonpanoaValmentajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päävalmentajat 2000-luvulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen lippu Jukka Rautakorpi alkaen 3.11.2003
Suomen lippu Jukka Koivu alkaen 31.12.2005
Suomen lippu Juha Vuori alkaen 1.1.2012

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raumalainen kannattajaryhmä Raumam Boja, joka on palkittu Raumalla kaksi kertaa, käy kannustamassa myös Lukon peleissä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]