Tammerfors Bollklubb

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
TBK
Perustettu 9. joulukuuta 1932
Paikkakunta Tampere, Suomi
Lajit jääkiekko, jalkapallo, jääpallo

Tammerfors Bollklubb ry eli TBK on suomalainen urheiluseura jonka kotipaikkakunta on Tampere. Se perustettiin 9. joulukuuta 1932. Seura tunnetaan varsinkin jääkiekosta. Sen muita lajeja ovat olleet muun muassa jalkapallo, jääpallo ja squash.

Nykyinen vuonna 1997 perustettu TBK on pelannut jääkiekkoa alemmilla sarjatasoilla.

Jääkiekko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TBK:n joukkue vuonna 1945.

TBK:n perustamiskokouksessa olivat paikalla Paul Jaeckel, Birger Calonius, Gunnar Ekholm, Per Olof Hagberg ja Lars Sandbacka. Ensimmäisiksi lajeiksi vastaperustetun seuran ohjelmaan otettiin jalkapallo ja jääpallo. Jääkiekko lisättiin seuran ohjelmaan joulukuussa 1933. Ensimmäisen virallisen jääkiekko-ottelun TBK otteli vuonna 1934 Ilveksen kakkosjoukkuetta vastaan. Myöhemmin tuona samaisena vuonna TBK otti myös ensimmäisen voittonsa. Tuossa TBK:lle voitokkaassa ottelussa häviävänä osapuolena oli samainen Ilveksen kakkosjoukkue, jolle aiemmin oli hävitty. Kehitystä oli siis tapahtunut. TBK:n kokoonpanon tuossa historiallisessa voitto-ottelussa muodostivat 'Pifa' Jansson, Åke Jensen, Lasse Sandsund, Lars Sandbacka, Kaj Jansson, Arne Jansson, K.A. Hjorth ja Åke Backström. He olivat ensimmäisinä pelaajina synnyttämässä voittamisen kulttuuria TBK:lle.

Suomalaisen kiekkoilun aateliin eli SM-sarjaan TBK nousi kaudeksi 1942–43. Nousun taustalla oli edelliskevään loistavat esitykset. Ensin TBK oli voittanut oman piirisarjansa ja heti perään oman piirilohkonsa voittaneen Helsingin Toverit maalein 3–0. Seuraavaksi olisi ollut ohjelmassa SM-sarjan nousukarsintapeli, mutta ÅIFK:n luopuessa ottelusta nousi TBK suoraan, ilman karsintapeliä pääsarjaan. Ensimmäinen välitodistus menestyksestä tuli pronssisten mitalien muodossa jo vuonna 1946. TBK:n edelle sijoittuivat ainoastaan hämäläiset kilpailijat, 1. naapuri Ilves ja 2. Hämeenlinnan Tarmo. Pronssimitalien makuun päästyään napsi TBK myös seuraavina kahtena kautena kolmannen sijan SM-sarjassa ja yhden mitalittoman kauden jälkeen keitettiin pronssimitali-kahveja taas vuosina 1950 ja 1951. Vuonna 1953 kirjoitettiin TBK:n nimi ensimmäisen kerran Suomen mestarien kunniataulukkoon. TBK:n korjatessa mestaruuden saivat muut mitalit jakaa Hämeenlinnan Tarmo ja TPS Turusta. Vauhtiin päästyään ja seuran tavoille uskollisena saavutti TBK heti perään mestaruuden kahdella seuraavallakin kaudella, 1954 ja 1955. Kolmen kullan putken jälkeen TBK:n nimi huippu-jääkiekkoilussa vaipui unholaan ja kolmen kirjaimen tilalle pelipaitaan ilmestyi kirves eli tappara. TBK jäi elämään Ruotsalaisen yhteiskoulun harrastejoukkueena ja kilpatoimintaa huipputasolla jatkoi Tampereen Tappara. Vuonna 1956 TBK jätti jääkiekon pois lajivalikoimastaan. TBK:n sarjajääkiekkotoiminta senioritasolla alkoi uudelleen kaudella 1971–1972, minkä jälkeen se on pelannut alasarjoissa.[1]

1990-luvun alussa TBK vaati, että Hakametsän jäähallin katossa olevat Tapparan kolme ensimmäistä mestaruusviiriä vaihdetaan TBK-logoisiksi. Tappara myös taipui pitämään vuotta 1955 perustamisvuotenaan.[1]

TBK:n menestyksen taustalla oli useita merkittäviä pelaajia ja johtohenkilöitä. TBK:n maineikas puheenjohtaja Harry Lindblad, josta 1957 tuli myös Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja sekä ensin pelaajana 1940-luvulla vaikuttanut ja sittemmin valmentajana ansioitunut Jarl Ohlsson olivat tärkeitä taustavaikuttajia seuran ponnistaessa Suomen kärkijoukkueeksi.

Saavutukset jääkiekossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1997 perustettu TBK[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyinen vuonna 1997 perustettu[2] TBK on pelannut jääkiekkoa alemmilla sarjatasoilla.[3] Kaudella 2005–2006 TBK pelasi 2. divisioonan karsintasarjaa. Joukkueelle avautuikin paikka korkeammalla sarjatasolla, mutta seurakomissio päätti joukkueen jatkamisesta 3. divisioonassa toistaiseksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.