Tampereen Palloilijat

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tampereen Palloilijat on tamperelainen urheiluseura, joka on perustettu vuonna 1921. TaPa pelaa jalkapalloa Tampereen piirin 5. divisioonassa. Jalkapallossa joukkue on voittanut SM-pronssia vuonna 1962. TaPan A-nuoret voitti nuorten SM:n 1957.

Jääkiekossa TaPa menestyi hyvin, mistä on osoituksena yksi Hakametsän jäähallin katossa roikkuva mestaruusviiri. Mestaruus tuli vuonna 1931. Se oli ensimmäinen Tampereelle saatu jääkiekon Suomen mestaruus. TaPa oli kaudella 1928 kolmas, mutta silloin ei virallisesti jaettu mitalia. TaPa pelasi Suomen historian ensimmäisessä seurojen välisessä jääkiekko-ottelussa, kun se kohtasi 15. tammikuuta 1928 paikallisvastustaja Pyrinnön.

Tampereen Palloilijat on sekä jääkiekon että jalkapallon pääsarjatasojen maratontaulukossa 34:s. Jääkiekossa TaPa on pelannut pääsarjatasolla viisi ja jalkapallossa kuusi kautta. Tampereen Palloilijat ja Tampellan Pallo yhdistyivät 1969 Tampellan Palloilijoiksi. Tampellan Pallo oli puolestaan Tampellan Terän ja Tampereen Kalevan Pallo-Poikien fuusio edellisvuodelta. Tampellan Palloilijat ja TPV tekivät puolestaan syksyllä 1971 yhteistoimintasopimuksen. Vuoden 1974 SM-sarjasta pudonneet TaPa ja Tampereen Ilves-Kissat fuusioitui Tampereen Ilvekseen, jolloin Ilves otti jalkapallon jälleen täysipainoiseksi lajikseen. Ilves-Kissat ja TaPa jatkoivat myöhemmin toimintaansa alasarjoissa, ja Ilves-Kissat nousi kauden 2010 päätteeksi Miesten Kakkoseen. Kaudella 2014 TaPalla on junioriedustusjoukkue B-, D- ja E-pojissa.

A-maajoukkueessa ovat tapalaisista pelanneet Matti Mäkelä, Rauno Kestilä, Pertti Mäkipää, Olli Rajala, Rauli Virtanen, Ralf Sjöberg, Reijo Kanerva, Matti Kannas ja Matti Pitko.


TaPan jääkiekon Suomen mestaruus 1931[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mestarijoukkue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Abel Rantanen, Kai Sandsund, Tauno Silke, Risto Tiitola, Valter Tuomi, Reino Vaaja ja Kosti Virtanen. Päävalmentaja oli Niilo Tammisalo.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluseuraan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.