Raatala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Raatala on kylä Salon kaupungin Kuusjoella. Kylä sijaitsee Kuusjoen luoteiskulmalla.

Raatalan kyläalue kattaa koko Kuusjoen luoteisosan. Raatalan kyläkeskus sijaitsee Kuusjoen sivujoen Viepjoen varrella kyläalueen eteläosassa. Kyläkeskus on varsin tiivisti rakennettu. Kyläkeskusta ympäröi laajat viljelysmaat ja ympäri kylää on suuria maatiloja.

Raatalan pohjoisosassa on Kaupinlinna-niminen paikka. Historioitsija Aulis Oja epäilee, että paikalla on ollut varhaiskeskiaikainen rajavarustus kristityn Suomen ja pakanallisen Hämeen välillä. Paikalla on ollut myös kahden muinaistien risteyskohta. Varsinainen Raatalan kylä on peräisin 1300-luvulta.[1] Kylästä on käytetty myös nimiä Skraatarla ja Kraatarla.[2] Vuonna 1540 kylässä oli neljä tilaa, joita jaettiin useaan otteeseen isojakoon saakka. Lisäksi isojaossa kylään perustettiin seitsemän uutta tilaa, joista osa tosin oli aputiloja. Kylän pohjoislaidalla toimi Iloniemen lasitehdas vuosina 1858–1890.[1]

Kylän kantatilat ovat siirtyneet pois Raatalan alkuperäiseltä kylätontilta Raatalantien ja Heinässuontien risteyksestä, mutta paikalle on syntynyt 1900-luvun aikana tiivis kyläkeskus. Siellä on toiminut muun muassa meijeri, useampi pankki ja kauppoja. Raatalan kansakoulu on sijainnut kyläkeskuksen eteläpuolella.[1] Viimeiset palvelut poistuivat Raatalasta 2000-luvun alussa, kun lähikauppa ja Raatalan koulu suljettiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Turun maakuntamuseon Sarakum-projekti, Kuusjoen kulttuuriympäristö ja arvot, s. 34. Turun maakuntamuseo, 2005. Teoksen verkkoversio.
  2. Kuusjoki Suomen Sukututkimusseura. Viitattu 18.5.2020.