Äijälä (Muurla)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Äijälä on kylä Salon kaupungin Muurlassa. Kylä sijaitsee Muurlan länsilaidalla Muurlanjoen varrella, sen eteläpuolella.

Äijälän naapurikylät ovat Vähä-Pullola, Kaivonpyöli, Harjula ja Villilä, joihin on myös tieyhteys. Yhteistä maarajaa on myös Tuohitun, Nokoisen ja Kieronperän kanssa. Tuohituntie kulkee Äijälän läpi ja kylän asutus sijaitsee pääosin tien tuntumassa. Äijälän historiallinen kylätontti ja vanha kyläkeskus kantatiloineen sijaitsee kylän pohjoisosassa mäellä Muurlanjoen varrella. Myöhempi asutus on syntynyt entisen kansakoulun läheisyyteen.[1]

Muurlanjoen laaksossa on asuttu jo esihistoriallisella ajalla ja Äijälän alueelta on tehty rautakautisia löytöjä. Maanomistusolojen perusteella Äijälän kyläkin on ollut olemassa viimeistään varhaiskeskiajalla. Kylä on kuulunut Uskelaan ja vanhimman säilyneen tiedon mukaan kylässä oli viisi taloa vuonna 1540. Äijälän kylänmäki on sijainnut Alasjärven rantatöyräällä, joka kuivattiin 1800-luvun alkupuoliskolla ja muutettiin laajaksi peltotasangoksi. Isojako ei ole rikkonut kylän rakennetta, sillä kaksi kylän kantatiloista oli jo aiemmin siirretty kylänmäeltä etelämmäksi.[1] Äijälästä tuli osa uutta Muurlan kuntaa vuonna 1868.

Äijälä kehittyi voimaakkaasti 1800-luvulla. Kylään perustettiin meijeri ja kauppa ja kantatiloille tuli uusia torppareita ja mäkitupalaisia. Äijälän kansakoulu perustettiin vuonna 1905. Maaseudun rakennemuutos alkoi hiljentää kylää sotien jälkeen. Meijeri lakkautettiin jo 1930-luvulla, kaupat ja kansakoulu 1960-luvulle tultaessa. Siirtoväelle lohkottiin pientiloja kylän reuna-alueilta eikä varsinainen kantakylä kasvanut.[1] Uudempaa asutuskantaa Äijälään ei suuremmin ole syntynyt.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Turun maakuntamuseon Sarakum-projekti, Muurlan kulttuuriympäristö ja arvot, s. 60. Turun maakuntamuseo, 2005. Teoksen verkkoversio.