Väärlä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Väärlä on kylä Salon kaupungin Perniössä. Väärlä sijaitsee Kiskontien varrella Perniön kaakkoiskulmalla.

Väärlä sijaitsee Kosken ruukkiyhdyskunnan pohjoispuolella. Koskelta tuleva Kiskontie kulkee Väärlän läpi länteen Korttilaan. Väärlän itarajalla Kiskontiestä haarautuu Lehtiniittuun vievä Kivilinnantie. Väärlän pohjoispuolella on Torkkila. Väärlän kyläalue ulottuu etelän Harmaamäeltä peltojen yli pohjoiseen Väärlänsuolle ja Torkkilansuolle. Kylän asutus sijoittuu Kiskontien varrelle.[1]

Väärlä on ollut keskiajalla syntynyt yksinäistila. Kylän kantatila on jaettu kahtia isojaon yhteydessä vuonna 1786. Molemmilla taloilla oli tuolloin torppa. Kylän ilme muuttui suuresti 1800- ja 1900-lukujen taitteessa, kun kylän läpi rakennettiin Turku–Karjaa-rautatie. Rautatie myötäili aluksi Kiskontietä, mutta kulkee nykyään Harmaamäen tunnelin kautta kylän halki ja tien yli. Väärlään syntyi 1900-luvun alussa ja puolivälissä uutta pienasutusta, josta valtaosa on yhä jäljellä.[2] Lähialueiden palvelut ovat siirtyneet Perniön keskustaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kansalaisen karttapaikka Maanmittauslaitos. Viitattu 11.1.2020.
  2. Turun maakuntamuseon Sarakum-projekti, Perniön kulttuuriympäristö ja arvot, s. 115. Turun maakuntamuseo, 2005. Teoksen verkkoversio.