Skoila

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Skoila (ruots. Skinnfällskog) on kylä Salon kaupungin Perniössä. Kylä sijaitsee Perniön lounaisosassa Strömman ja Ylönkylän välissä.

Skoilan asutus on sijoittunut kyläalueen eteläosaan, jossa myös kylän pellot sijaitsevat. Skoilan kyläalue ulottuu Kemiöntieltä Vähäjärvelle. Kylän pohjoisosa on Teijon ylänköön kuuluvaa osin soista metsämaata. Kylän läpi kulkee Matildaan kulkeva Skoilantie.[1][2]

Skoilan pohjoisosassa olevan Isorahkan suon lähistöltä on löytynyt merkkejä kivikautisesta asuinpaikasta.[3] Skoilan kylä kuitenkin on keskiaikainen uudisasutuskylä. Isojaon yhteydessä vuonna 1794 Skoilan yksinäistila jaettiin kahtia. Itätalo ja Länsitalo siirrettiin vanhalta kylätontilta omille mailleen ja tiloilla oli yhtenäisomistuksessa mylly sekä rakuunan torppa. 1900-luvun alkuvuosikymmeninä Skoilaan lohkottiin 12 uutta tilaa.[1] Lähipalvelut ovat sijainneet ennen Ylönkylässä. Nykyisin lähiseutu on hiljentynyt ja väkiluku vähentynyt.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Turun maakuntamuseon Sarakum-projekti, Perniön kulttuuriympäristö ja arvot, s. 153–154. Turun maakuntamuseo, 2005. Teoksen verkkoversio.
  2. Kansalaisen karttapaikka Maanmittauslaitos. Viitattu 28.10.2019.
  3. Luettelot Salon seudun muinaisjäännöskohteista ja -alueista Varsinais-Suomen liitto. Arkistoitu 1.9.2019. Viitattu 28.10.2019.