Kumionpää

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Perniön kylää. Nimeä Kumionpää (Cumiupe) on käytetty 1200-luvulla myös Hankoniemestä.

Kumionpää on kylä Salon kaupungin Perniössä. Kylä sijaitsee Tuohitun kupeessa Perniön koilliskulmalla.

Kumionpää mielletään usein osaksi Tuohittua. Kylä sijaitsee Tuohitun eteläpuolella ja kylien asutus muodostaa yhtenäisen kokonaisuuden. Muut naapurikylät ovat Aimontappo lännessä ja Aaljoki etelässä. Kumionpään kyläalueen keski- ja länsiosat ovat mäkistä metsämaata, pohjoisosaa leimaa Tuohitunnummen harju ja itä- ja eteläosat ovat tasaista peltoa. Kylän asutus on alkujaan sijoittunut mäkien reunoille ja myöhempää asutusta on syntynyt Tuohitunnummen reunaa pitkin kulkevan tien varrelle.[1][2]

Kumionpää on myöhäiskeskiaikainen uudisasutuskylä. Alueelta on tosin tehty esinelöytöjä kivikaudelta. Kylään syntyi uudisasutuksen myötä neljä tilaa, jotka autioituivat 1600-luvun alussa. Kylän maat ovat päätyneet Ljuster-suvun hallintaan, joka perusti sinne ratsutilan vuonna 1650. Tila jaettiin isojaossa kahtia Alastupaan ja Ylistupaan. Kylään syntyi 1900-luvulla nopeasti uutta asutusta meijerin ja Tuohitun sahan myötä. Kumionpäässä oli ennen sotia kauppakin.[1] Sittemmin kylä on hiljentynyt ja palvelut siirtyneet isompiin keskuksiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Turun maakuntamuseon Sarakum-projekti, Perniön kulttuuriympäristö ja arvot, s. 119. Turun maakuntamuseo, 2005. Teoksen verkkoversio.
  2. Kansalaisen karttapaikka Maanmittauslaitos. Viitattu 4.11.2019.