Asila

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo kylästä Angelniemellä Salossa. Muista merkityksistä katso Asila (täsmennyssivu).

Asila on kylä entisen Angelniemen kunnan alueella Varsinais-Suomessa. Kylä sijaitsee Kokkilantien varrella, ja sitä rajaavat Ketola, Valttila, Kanamäki ja Kokkila. Kapeasta luode–kaakko-suuntaisesta kiilamaisesta kyläalueesta valtaosa on mäkistä metsämaisemaa.

Asilan asutus on keskittynyt Kokkilantien varteen. Mitään selvää yhtenäistä kyläaluetta Asila ei kuitenkaan muodosta. Kylän alueella on useita korkeita metsäisiä ja kallioisia mäkiä, kuten Härkämäki. Mäkien väliset alueet ovat joko peltoina tai niittyinä. Kylän eteläosan läpi virtaa Halikonlahteen laskeva Kuohanoja.

Asila on myöhäisempi uudisasutuskylä, sillä se kuului ruotsalaisen vero-oikeuden piiriin. Kylässä on aina ollut vain yksi kantatila, josta on maininta 1560-luvulta. Tämän vuoksi kylässä vuonna 1783 toteutettu isojako ei muuttanut kylän rakennetta millään tavalla. Asilaan ilmestyi toinen tila vasta vuonna 1903, jolloin Rantaniityn torppa itsenäistyi. Ennen sotia itsenäistyivät myös Härmälä ja Kärri. Siirtoväelle lohkottiin Asilasta kolme maatilaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Turun maakuntamuseon Sarakum-projekti: Halikon kulttuuriympäristö ja arvot
Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.