Kinnarpyöli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kinnarpyöli (ruots. Skinnarböle) on kylä entisen Halikon kunnan alueella Länsi-Salossa. Kylä sijaitsee Sauvontien varrella 110-tien eteläpuolella.

Valtaosa Kinnarpyölin maastosta on korkeaa metsäistä ja mäkialuetta. Yhdellä mäellä sijaitsee kaksi pronssikautista hautaröykkiötä, joiden lounaispuolella on pieni Katariinanlammi. Kinnarpyölin pohjoisrajana toimii Aroniitynoja, joka yhdistyy etelään virtaavaan Vainionjokeen, joka muodostaa kylän itärajan. Kylän maasto tasoittuu Sauvontien kohdalla, jonne Kinnarpyölin rakennuskanta on sijoittunut. Sauvontiestä maasto muuttuu tasaiseksi peltomaisemaksi, joka laskee Vainionjokeen.

Kinnarpyöli on ollut osana mannerta jo pronssikaudella, jolloin Purilanjoenlahti oli lähellä nykyisen kylän aluetta. Alueella on ainakin pronssikaudella ollut jo asutusta, mistä kertoo kaksi mäen päällä sijaitsevaa hiidenkiuasta. Itse Kinnarpyöli on kuitenkin vasta ruotsalainen uudisasutuskylä, josta ensimmäinen maininta on 1560-luvulta. Kinnarpyölin päätilasta alettiin lohkoa uusia tiloja 1900-luvun alussa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Turun maakuntamuseon SARAKUM-projekti: Halikon kulttuuriympäristö ja arvot
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.