Päärnäspää

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Päärnäspää, joissain lähteissä Pärnäspää, on kylä Kemiön saaren pohjoispäässä Halikon kunnassa. Kylä on asukasluvultaan pieni, Päärnäspään talonpoikaiskartanon lisäksi kylässä on muutama asuintalo. Merenrannalle sen sijaan on rakennettu useita kesämökkejä. Angelniemen hautausmaa sijaitsee Päärnäspään alueella.

Päärnäspää on ollut niin sanottu suomalaisen vero-oikeuden kylä, mistä on päätelty, että se on ollut olemassa jo ainakin 1300-luvulla. Päärnäspää siirtyi monen muun halikkolaisen kylän tavoin 1520-luvulla Naantalin luostarin omistukseen, josta se on myöhemmin peruutuksissa jälleen itsenäistynyt. Tila on ollut vauras, sillä se on toiminut armeijan ratsutilana 1700-luvulla, ja tilan omistajan mainitaan olleen huomattavan rikas 1800-luvulle tultaessa.[1] Nykyinen Päärnäspään päärakennus on rakennettu 1800-luvun alkupuolella ja edustaa empiretyyliä.[2]

Päärnäspään maastolle ovat ominaisia korkeat metsäiset mäet, joiden väliin jäävät laaksot ovat viljeltyjä. Kylän eteläosissa mäkien väleissä on suota. Pohjoisessa Päärnäspää rajoittuu Kokkilanselkään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Anna-Liisa Hirviluoto, Kari Pitkänen: Halikon historia I. Halikon kunta, 1992. ISBN 952-90-3797-X.
  2. Halikon kulttuuriympäristö ja arvot, s. 169. Turun maakuntamuseon Sarakum-projekti. Turun maakuntamuseo, 2005.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.