Hannibal (elokuva)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hannibal
Hannibal elokuva.jpg
Ohjaaja Ridley Scott
Käsikirjoittaja David Mamet
Steven Zaillian
Perustuu Thomas Harrisin teokseen
Tuottaja Dino De Laurentiis
Pääosat Anthony Hopkins
Julianne Moore
Ray Liotta
Gary Oldman
Giancarlo Giannini
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Metro-Goldwyn-Mayer
Ensi-ilta 2001
Kesto 131 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 87 000 000 dollaria
Tuotto 351 692 268 dollaria
Edeltäjä Uhrilampaat
Seuraaja Punainen lohikäärme
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Hannibal on vuonna 2001 julkaistu yhdysvaltalainen jännityselokuva, jonka on ohjannut Ridley Scott. Elokuva perustuu Thomas Harrisin romaaniin, ja se on jatko-osa elokuvalle Uhrilampaat. Pääosissa näyttelevät Anthony Hopkins, Julianne Moore, Ray Liotta ja Gary Oldman.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kymmenen vuotta sitten FBI-agentti Clarice Starling nappasi sarjamurhaaja Jame Gumbin (elokuvassa Uhrilampaat). Nyt Claricea syytetään huonosti onnistuneesta huumeratsiasta, jossa hän joutui ampumaan vauvaa sylissä pitäneen naisen. Media kaivaa kaiken Claricen menneisyydestä esille, missä paljastuu myös hänen kytköksensä Hannibal Lecteriin. Tämän seurauksena Lecterin ainoa eloonjäänyt uhri Mason Verger ottaa yhteyttä Clariceen ja tarjoaa uutta tietoa Lecteriin liittyen.

Vergerin entinen terapeutti, Hannibal Lecter, pakotti Vergerin muun muassa viiltelemään itseään kasvoihin lasinsirpaleilla, minkä seurauksena hän menetti suuren osan kasvoistaan. Nyt vammautunut ja liikuntakyvytön Verger pakottaa vaikutusvallallaan ja varakkuudellaan Claricen selvittämään Lecterin olinpaikkaa.

Sattumalta Lecter on lähettänyt Claricelle kirjeitä, jotka eivät tosin paljasta mitään tarkkaa tietoa hänen sijainnistaan. Kirjeistä kuitenkin paljastuu tietyn ihovoiteen tuoksu, jonka hajuvesiasiantuntijat tunnistavat harvinaiseksi, ja jota myydään vain tietyssä kaupungeissa maailmalla. Clarice ottaa yhteyttä näiden kaupunkien poliiseihin, ja pyytää turvakameroiden kuvanauhoja eri parfyymikaupoista. Yksi näistä kaupungeista on Italian Firenze, jossa johtava komissario Rinaldo Pazzi tutkii kirjaston johtajan mysteeristä katoamista. Näin ollen Pazzi tutustuu uuteen johtajaan, tohtori Felliin, joka onkin oikeasti Hannibal Lecter.

Tunnistettuaan tohtori Fellin Lecteriksi, Pazzi kirjautuu omalla tunnuksellaan FBI:n etsityimpien rikollisten tietokantaan. Hän saa selville, että Mason Verger tarjoaa palkkioksi kolme miljoonaa dollaria sille, joka tuo Lecterin ennemmin Vergerille itselleen kuin FBI:lle. Clarice saa selville että Pazzi yrittää saada Lecterin kiinni omin keinoin, ja varoittaa tätä Lecterin vaarallisuudesta. Pazzi ei ota Claricen varoituksia huomioon, mikä myöhemmin johtaa siihen että Lecter hirttää Pazzin. Lecter pakenee takaisin Yhdysvaltoihin.

Mason Verger lahjoo Yhdysvaltain oikeusministeriössä istuvan virkamies Paul Krendlerin, joka syyttää Claricea vihjeiden pimittämisestä Lecterin tutkintaan liittyen, näin ollen Clarice hyllytetään virastaan FBI-agenttina. Lecter houkuttelee Claricen Washingtonin juna-asemalle, missä he keskustelevat puhelimen välityksellä. Vergerin palkkaamat miehet seuraavat Claricea ja huomaavat samalla Lecterin, jonka he vangitsevat ja vievät Vergerin luo.

Verger aikoo syöttää Lecterin elävältä villisoille, mutta Clarice saapuu paikalle. Clarice saa osuman luodista, mutta Lecter pelastaa hänet. Kimpaantunut Verger käskee lääkäriään, Cordellia, ampumaan Lecterin. Lecter kuitenkin saa Cordellin houkuteltua tiputtamaan Vergerin alas karsinaan, jossa villisiat syövät tämän.

Lecter vie Claricen syrjäiseen taloon saarelle ja hoitaa Claricen ampumahaavan. Huvila osottautuukin Krendlerin omistamaksi. Clarice, joka on sekavana suuresta morfiiniannoksesta, löytää Krendlerin ruokasalista. Pöytä on katettu juhlallisesti ja elegantisti ja pöydän päässä istuu huumattu Krendler pyörätuolissa. Clarice istuu pöytään ja katsoo kauhuissaan kuinka Lecter ottaa Krendlerin kallon yläosan pois, leikkaa aivoista palan, paistaa ja syöttää sen Krendlerille.

Ruokailun jälkeen Clarice yrittää hyökätä Lecterin kimppuun. Yrityksen epäonnistuesa Clarice kahlitsee oman kätensä käsiraudalla Lecterin käsivarteen. Lecter ottaa lihaveitsen, tarkoituksenaan katkaista Claricen ranne. Kun poliisit saapuvat paikalle, Lecter on paennut.

Lecter pääsee karkuun, ja elokuva loppuu kohtaukseen, jossa Lecter istuu lentokoneessa, käsi paketoituna kantohihnassa syömässä itsetehtyä ruokaa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooliluettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Anthony Hopkins  … Hannibal Lecter  
 Julianne Moore  … Clarice Starling  
 Gary Oldman  … Mason Verger  
 Ray Liotta  … Paul Krendler  
 Giancarlo Giannini  … Renaldo Pazzi  
 Željko Ivanek  … Cordell Doemling  
 Frankie R. Faison  … Nurse Barney  
 Ivano Marescotti  … Carlo Deogracias  
 Francesca Neri  … Allegra Pazzi  
 Danielle de Niese  … Beatrice  

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.