Fatima Zahra

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fatima Zahra. Persialainen miniatyyrimaalaus.

Fatima bint Muhammad, tunnetaan paremmin nimellä Fatima Al-Zahra (arab. فاطمة‎‎, fāṭimah, noin 605632) oli profeetta Muhammadin tytär Muhammadin ensimmäisen vaimon Khadija bint Khuwailid al-Kubran kanssa.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fatiman syntymä- ja kuolinaika vaihtelee eri lähteissä. Useat sunnilähteet ilmoittavat hänen syntyneen samana vuonna kuin Kaaba rakennettiin uudelleen eli viisi vuotta ennen kuin Muhammad sai ensimmäiset ilmestyksensä vuonna 610, kun taas suurin osa šiialähteistä mainitsee ajaksi viisi vuotta ilmestyksien jälkeen. Fatima olisi siten syntynyt vuosien 606 ja 614 välillä jaa.[1] Fatima meni naimisiin Ali ibn Abi Talibin kanssa vuonna 624. Tämä oli hänen isänsä serkku ja ottopoika ja myöhemmin kalifi, joka hallitsi koko Lähi-itää vuosina 656-661.

Fatiman ikä avioliiton solmimisen aikaan on ristiriitainen, mutta tunnetuimmat lähteet antavat luvut 9, 13 tai 18 vuotta.[1] Sama epätietoisuus koskee Fatiman kuolemaa ja hautapaikkaa. Šiiat uskovat, että hänet on pesty ja haudattu salaisesti yöllä tuntemattomaan hautaan Jannat al-Baqissa.

Fatimalla kerrotaan olleen kaksi poikaa ja kaksi tytärtä:

Jälkimaine[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fatiman käsi -amuletti

Muslimit pitävät Fatima Zahraa mahtavimpana naisena, joka on koskaan elänyt, kaikkien naisten johtajana Paratiisissa, ja naisten perikuvana. Hän oli ensimmäisen muslimi-imaamin ensimmäinen vaimo, toisen ja kolmannen äiti, sekä kaikkien imaamien esiäiti; Fatimidi-dynastia on nimetty hänen mukaansa.[2] Häntä kutsutaan myös nimellä al-Zahra’, Valon Nainen.

Khamsa, amuletti, jonka uskotaan pitävän paholaisen loitolla ja jota käytetään laajalti Maghrebissa ja Lähi-idässä, esittää muslimeille Fatiman kättä.

Muslimeille Fatima on rakastava ja harras tytär, äiti ja vaimo, vilpitön muslimi ja esimerkki naisille. Uskotaan, että hän oli erittäin läheinen Muhammadin kanssa. Hänen poikkeuksellinen asemansa muihin naisiin mainitaan monissa Muhammadin haditheissa: ”Fatima on osa lihaani: kuka ikinä suututtaakin hänet, suututtaa minut.” [3]

Sekä šiiat että sunnit kunnioittavat häntä osana Muhammedin taloväkeä eli Ahl al-Baitia.

Historiatieteen näkökulma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset tiedot Fatima Zahrasta on kirjattu muistiin vasta 800-luvulla koottuihin haditheihin. Hänestä kirjoittaa ensimmäisenä Ibn Hisham mahdollisesti fiktiivisessä Muhammed-elämäkerrassa Sirat rasul Allah.[4] Hisham kertoo Fatimasta muutaman tarinan. Kun apostoli esimerkiksi palasi perheensä luokse, hän antoi miekkansa tyttärelleen Fatimalle ja sanoi: "tyttäreni, pese veri pois tästä miekasta, sillä kautta Jumalan, se on palvellut minua hyvin tänään." [5] Fatiman historiallisuus on kiistanalainen.[6]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ibn Ishaq: The Life of Muhammad. A translation of Ishaq’s sirat rasul Allah with introduction and notes by A. Guillaume. Oxford University Press, 1955. Teoksen verkkoversio.
  • Ohlig, Karl-Heinz & Puin, Gerd-R. (toim.): The Hidden Origins of Islam. Amherst, New York: Prometheus Books, 2010. ISBN 978-1-59102-634-1. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Parsa, Forough (فروغ پارسا). "Fatima Zahra Salaamullah Alayha in the works of Orientalists" (فاطمهٔ زهرا سلام‌الله علیها در آثار خاورشناسان), s. 8–14, Nashr-e Dānesh, Vol. 22, No. 1, Spring 2006. ISSN 0259-9090. (persiaksi).
  2. Esposito, John; ed. Oxford History of Islam Oxford; 1999 ISBN 0-19-510799-3
  3. Sahih Bukhari Translation, Vol. 5, Book 57, Number 111.
  4. Ibn Hisham: The Life of Muhammad. A translation of ishaq’s sirat rasul Allah with introduction and notes by A. Guillaume. Oxford University Press, 1998.
  5. Hisham, 1998, 389
  6. Ohlig, K-H. & Puin, G.R. (toim): The Hidden Origins of Islam. Prometheus Books (englanniksi), 2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sunni-linkit:

Šiia-linkit: