F. W. Murnau

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
F. W. Murnau
Friedrich Wilhelm Murnau
Friedrich Wilhelm Murnau
Syntymäaika 28. joulukuuta 1888
Syntymäpaikka Bielefeld, Nordrhein-Westfalen, Saksan keisarikunta
Aktiivisena 1919-1931
Kuolinaika 11. maaliskuuta 1931 (42 vuotta)
Kuolinpaikka Santa Barbara, Kalifornia, Yhdysvallat
Oikea nimi Friedrich Wilhelm Murnau
Muut nimet Peter Murglie
Ammatti elokuvaohjaaja
Tunnetuimmat ohjaukset Nosferatu
Auringonnousu
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Friedrich Wilhelm Murnau (28. joulukuuta 188811. maaliskuuta 1931) oli saksalainen elokuvaohjaaja. Häntä pidetään yleisesti yhtenä mykkäelokuvan tärkeimmistä elokuvaohjaajista.

Varhaiset vuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Murnau syntyi hyvätuloiseen ja sivistyneeseen biefeldiläisperheeseen. Hän kiinnostui jo nuorena teatterista ja taiteesta, ja siirtyi vuonna 1907 opiskelemaan taidehistoriaa Heidelbergin yliopistoon. Vuonna 1912 hän liittyi Max Reinhardtin oppiin, jossa hän näytteli muun muassa paljon Shakespeare-rooleja. Ensimmäinen maailmansota kuitenkin katkaisi Murnaun nousevan uran teatterissa. Sodassa hän taisteli ilmavoimissa. Hän oli komppaniansa ainoita eloonjääneitä Verdunissa.

Ura Saksassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pian sodan jälkeen Murnau osallistui elokuvantekoon ja oli mukana saksalaisen mykkäelokuvan nousussa. Hänen ohjaajan uransa alkoi vuonna 1919 pienessä elokuvayhtiössä, jonka elokuvista on suurin osa nykyään kadonnut. Varhaisin säilynyt on vuodelta 1920, nimeltään Matka yöhön, joka kertoo silmälääkärin vaimon rakastumisesta sokeaan taiteilijaan. Tuona aikana Murnau ohjasi myös muun muassa luvattoman version Jekyl & Hyde -kirjasta nimellä Der Januskopf. Kyseinen elokuva oli kauhulegenda Bela Lugosin ensiesiintyminen valkokankaalla. Yksi yhtiön tärkeimmistä elokuvista oli Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (1922), josta Murnau on vielä nykyisinkin tunnettu. Samalta vuodelta oleva Phantom on myös yksi Murnaun tunnetuimpia.

Kaikki Murnaun viimeiset saksalaiset elokuvan Phantomista lähtien tuotti Ufan Erich Pommer, joka antoi aina käyttöön parhaat resurssit ja työtoverit. Murnaun menestyksen takia myös Murnaun unelmakaupunki Hollywood alkoi kiinnostua hänestä. Ufan filmeistä muistettavimpia ovat muun muassa Murnaun ainoa komedia, Suurherttuan raha-asiat (1923) ja maailmankuva Viimeinen mies (1924). Näillä elokuvilla Murnau takasi menestyksensä jatkon. Murnaun viimeinen Saksassa ohjaamansa elokuva Faust (1926) oli kuitenkin Fritz Langin Metropoliksen ohella niitä elokuvia, jotka veivät Ufan tuhon partaalle, loistavuudestaan ja arvostuksestaan huolimatta. Tuolloin Murnau suuntasi katseensa Yhdysvaltoihin.

Hollywood[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hollywoodissa Murnau sai ensi alkuun vapaat kädet, jotka toivatkin tulosta yhtenä mykän elokuvan kulmakivistä, Auringonnousun (Sunrise: A Song of Two Humans, 1927) myötä. Kyseinen elokuva valittiin vuonna 1958 "maailman kauneimmaksi elokuvaksi", mutta se ei menestynyt odotetusti. Murnaun fanit olivat tottuneet hänen yllätyksellisyyteensä ja tuntuivat olettaneen automaattisesti, että Murnau lataa heidän silmilleen jotain uutta ja mullistavaa. Auringonnousu oli kaikesta kauneudestaan huolimatta vain "tavallinen" melodraama muiden joukosta. Tämän elokuvan takia Murnau menetti täydelliset vapautensa, eikä ikinä ehtinyt saada niitä takaisin.

Hollywoodissa Murnau työskenteli muun muassa Fox-elokuvastudiolle.

Murnaun viimeinen elokuva oli vuonna 1931 ensi-iltansa saanut Tabu. Murnau ajoi kohtalokkaan kolarin matkalla Tabun ensi-iltaan 11. maaliskuuta ja kuoli lähes välittömästi.

Murnaun perintö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Murnau muistetaan yleisesti elokuvien nerokkuudesta ja kauneudesta. Murnaun elokuvat ovat niitä, jotka tunnetaan, mutta joita harvoin siteerataan. Esimerkiksi Nosferatun omaperäistä tunnelmaa ei ikinä ole yritetty kopioida.

Murnau on hyvin arvostettu elokuvan tekijä edelleenkin ja hänet on monessa yhteydessä nimetty maailman parhaaksi elokuvaohjaajaksi. Murnauta on muistettu myös elokuvissa, esimerkiksi Werner Herzogin Nosferatu - yön valtias (1979) on monilta osin selvä kunnianosoitus Murnauta ja hänen Nosferatu-elokuvaansa kohtaan.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Murnaun 21 elokuvasta on nykypäiville säilynyt vain 12.

Vuosi Alkuperäinen nimi Suomenkielinen nimi Huomioita
1919 Der Knabe in Blau kadonnut
1920 Satanas Saatana (Luopunut enkeli) kadonnut
1920 Der Bücklige und die Tänzerin Kyttyräselkä ja tanssijatar kadonnut
1920 Der Januskopf Der Januskopf kadonnut
1920 Abend – Nacht – Morgen kadonnut
1921 Der Gang in die Nacht Matka yöhön
1921 Sehnsucht kadonnut
1921 Schloß Vogelöd Vogelödin linnassa
1922 Marizza Salakuljettajamadonna kadonnut
1922 Der brennende Acker Palava pelto
1922 Nosferatu, eine Symphonie des Grauens Nosferatu
1922 Phantom Fantom
1923 Die Austreibung: die Macht der zweiten Frau Naisen tähden
1923 Der Finanzen des Großherzogs Suurherttuan raha-asiat
1924 Der letzte Mann Viimeinen mies
1924 Komödie des Herzens Sydämen ilveilyä vain käsikirjoitus (nimellä Peter Murglie)
1926 Tartüff Tartuffe
1926 Faust Faust
1927 Sunrise: A Song of Two Humans Auringonnousu
1928 4 Devils 4 paholaista kadonnut
1930 City Girl Suurkaupungin tyttö
1931 Tabu Tabu - tarina Etelämereltä

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta F. W. Murnau.