Äänekosken maalaiskunta

Wikipedia
Ohjattu sivulta Äänekosken mlk
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Äänekosken maalaiskunta
Äänekoski landskommun
Lakkautettu kunta – nykyiset kunnat:
Äänekoski
Äänekosken mlk.vaakuna.svg

vaakuna

Lääni Keski-Suomen lääni
Perustettu 1911
Liitetty 1969
– liitoskunnat Äänekoski
Äänekosken maalaiskunta
– syntynyt kunta Äänekoski
Pinta-ala 293,8 km²
– maa 266,2 km²
Väkiluku 3 012
(1967)
väestötiheys 11,3 as/km²

Äänekosken maalaiskunta (lyh. Äänekosken mlk, ruots. Äänekoski landskommun) oli Keski-Suomessa sijainnut Suomen kunta. Vuonna 1911 osista Laukaan ja Saarijärven alueita muodostetusta Äänekosken kunnasta erotettiin vuonna 1932 sen keskustaajama Äänekosken kauppalaksi ja Suolahden taajama Suolahden kauppalaksi, ja loppuosasta siihenastista Äänekosken kuntaa muodostettiin Ääneskosken maalaiskunta. Maalaiskunta liitettiin Äänekosken kauppalaan vuonna 1969, ja Äänekosken kauppalasta tuli kaupunki vuonna 1973. Maalaiskunnan vanha kunnantalo seisoo edelleen valtateiden 4 ja 13 risteyksessä Honkolan kylässä.

Äänekosken seurakunta, johon maalaiskunnankin alueella asuvat luterilaiset kuuluivat oli erotettu Laukaan ja Saarijärven seurakunnista vuonna 1907. Äänekosken maalaiskuntaa vastaavaa maaseurakuntaa ei ollut.

Entisen Äänekosken maalaiskunnan Koivistonkylässä sijaitsee Venäläiskivi-niminen siirtolohkare, muinaisena uhripaikkana toiminut Ristinhauta sekä Koiviston kahakan muistomerkki, joka on pystytetty vuonna 1958.

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.