Tämä on hyvä artikkeli.

ZNKR jōdō Suomessa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

ZNKR iaidō ja -jōdō-leiri Turussa vuonna 2001

ZNKR (Zen Nihon kendō renmei, jap. 全日本剣道連盟) jōdō on Japanin kendoliiton alaisuudessa harjoiteltava nykyaikainen budolaji, jossa käytetään aseena keppiä. Kepillä torjutaan miekalla aseistautuneen henkilön iskut ja hallitaan häntä tai hyökätään tätä vastaan. ZNKR jōdōta on harjoiteltu Suomessa 1990-luvun puolivälistä ja virallisesti vuodesta 2002 lähtien, jolloin se otettiin Suomen kendoseurojen keskusliiton (FKA) lajivalikoimaan. Suomessa on tällä hetkellä (18.10.2009) 100 ZNKR jōdōssa tasokokeen suorittanutta harjoittelijaa.[1] ZNKR jōdōa eli kendoliiton jōdōa voi Suomessa tällä hetkellä harjoitella FKA:n seuroista Helsingissä (Helsingin kendoseura Ki-Ken-Tai-Icchi ry) ja Tapanilan Erä ry:n kendojaoksessa, Turussa (Turun kendoseura Rendaino ry), Porissa (Porin Kendoseura DAI KUMA KEN KAI) ja Espoossa (Leppävaaran budoseura ry). Lajin ensimmäiset Suomen-mestaruuskilpailut pidettiin Ulvilassa huhtikuussa 2007.

Jōdōssa harjoitellaan yksilöharjoitteita (12 tandoku dōsa), pariharjoitteita (12 sōtai dōsa) sekä 12 jōdō-kataa. Tandoku dōsa tehdään yksin tai ryhmässä jōlla harjoitellen. Sōtai dōsa ja kata harjoitellaan pariharjoituksina, siten että toisella harjoittelijoista on -sauva ja toisella bokken-puumiekka. Kun ZNKR jōdōn 12 kataa alkavat sujua, on luonnollista jatkaa harjoittelua myös Shindō Musō-ryū -jōdōn koryū-katojen parissa. [2] Seitei jōdōssa on käytössä kyū (6–1) / dan (1–8) -tasojärjestelmä. ZNKR jōdōn graduoinneissa edetään Japanin kendoliiton mallin mukaisesti.

ZNKR jōdōn historia Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leirikuva yhdestä ensimmäisistä ZNKR jōdō-leireistä Suomessa vuonna 2002. Takarivissä äärimmäisenä vasemmalla Asko Pitkänen (kendo 3. dan, jōdō 2. dan (jōdō 4. dan 6.12.2008) ja iaidō 1. dan). Takarivissä kolmantena vasemmalta Timo Reenpää (jōdō 4. dan 19.2.2012)) ja takarivissä kolmantena oikealta Mikko Lehmusvyöry (jōdō 4. dan 19.2.2012)).[1]

Kokenein suomalainen ZNKR jōdōka on Asko Pitkänen (kendo 3. dan, jōdō 5. dan, iaidō 1. dan), joka oli harjoitellut jōdōta Japanissa vuosina 1987–1988 ja suorittanut siellä harjoitellessaan 2. danin (nidan).[3] Palattuaan Suomeen vuonna 1989 hän harjoitteli kendoa, ensin Helsingin kendoseura Ki-Ken-Tai-Icchissä ja sittemmin Turun kendoseura Rendainossa. Pitkänen osallistui myös kansainvälisiin kilpailuihin Suomen maajoukkueen jäsenenä vuosina 1989–1994. Vuosina 1994–2000 ZNKR jōdōta harjoiteltiin Turussa pienessä ryhmässä. Harjoittelu oli epäsäännöllistä, ja perustui Asko Pitkäsen vetämiin harjoituksiin.

Asko Pitkänen ei kuitenkaan ollut ensimmäinen suomalainen jōdōka, sillä Jorma Kivinen (judossa 8. dan) oli harjoitellut 1970-luvulla Japanissa jōdōa kuuluisan yhdysvaltalaisen kamppailulajiharrastajan ja kirjailijan Donn F. Draegerin johdolla. Kivinen joutui pitämään taukoa judoharjoittelussaan murrettuaan jalkansa. Kivinen suoritti jōdō-harjoittelujaksonsa päätteeksi 1. danin. Suomeen palattuaan Kivinen veti muutamia jōdō-peruskursseja, lähinnä judokoille. Lajin harjoittelu kuitenkin kuivui kokoon ajan, kiinnostuksen ja resurssien puutteen johdosta.[4][5] Kivisen ja Pitkäsen lisäksi suomalainen Nina Dodd (o.s. Parikka) (kendo 2.dan, jōdō 2. dan, iaido 1. dan) harjoitteli jōdōa Japanissa vuosina 1987–1988 ja graduoi 2. danin samoissa kokeissa Pitkäsen kanssa.

Vuonna 2000 ZNKR iaidō otettiin virallisesti Suomen kendoseurojen keskusliiton ohjelmaan, kun José Martinez-Abarca (iaidō 5. dan, jōdō 2. dan) oli muuttanut Suomeen ja alkanut ohjata iaidō-harjoituksia Helsingin kendoseurassa (KKTI). Koska Martinez-Abarca veti Helsingissä iaidōn ohessa ajoittain myös jōdō-harjoituksia, katsoivat Pitkänen ja Martinez-Abarca ajan olevan kypsä ensimmäiselle ZNKR iaidō- ja jōdō-leirille Suomessa. Se pidettiin Turussa 24.–25. marraskuuta 2001.[6]

Aikaisemmin jōdōta oli toki tehty tunnetuksi suomalaisilla kendoleireillä Ruotsissa asuva Takao Momiyama-sensei Pori Jazz -kendoleirillä 1990-luvun lopulla ja Asko Pitkänen muillakin kotimaisilla leireillä.

ZNKR jōdō hyväksyttiin Suomen kendoseurojen keskusliiton viralliseksi lajiksi vuonna 2002.[3] Suomen kendoseurojen keskusliiton hallituksessa ovat jōdōvastaavina toimineet Asko Pitkänen 2002-2004, Mikko Lehmusvyöry 2005–2007 sekä 2013–2015, Timo Reenpää 2008–2012 ja Joonas Pihlaja 2016 alkaen.

Leimallista ZNKR jōdōlle Suomessa on että yli puolella dan-arvoisista jodokoista on dan-arvo myös jossakin toisessa budō-lajissa.

Vetoapua ulkomailta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peter West-sensei ja ensimmäiset graduoinnit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leirikuva yhdestä ensimmäisistä ZNKR jōdō-leireistä Suomessa vuonna 2003. Kolmantena oikealta eturivissä leirin vetäjänä toiminut Peter West-sensei (ZNKR iaidō renshi 6. dan (7.dan 10.8.2008), ZNKR jōdō 4. dan, kendo 1. dan).[7]

Koska uuden lajin juurruttaminen Suomeen ei ollut mahdollista pelkällä hyvällä tahdolla, piti suomalaisten jōdōkoiden olla valmiita lähtemään ulkomaisille leireille hakemaan oppia jōdōssa. Ulkomaisia opettajia tarvittiin myös opettamaan seitei jōdōta kotimaisilla leireillä. Aluksi leireillä opettajat ovat opettaneet sekä seitei iaidōta että jōdōta omissa harjoituksissaan leiriläisille. Ensimmäisiin sensei vierailijoihin kuuluivat José Martinez-Abarcan entinen opettaja, englantilainen Peter West -sensei (iaidō 7. dan, jōdō 4. dan, kendo 1. dan) pitäen Suomessa 2003 jopa kaksi jōdō/iaidō leiriä. Hän pitikin ensimmäiset kyū-graduoinnit jōdōssa Suomessa toukokuussa vuonna 2003.[8]

Takao Momiyama-sensei (ZNKR iaidō renshi 7. dan, ZNKR jōdō renshi 7. dan ja kendo 5. dan, kuvassa vasemmalla) ja Onishi-san (Japanin yliopistojen iaidō-mestari 4. danin luokassa vuodelta 2004) Pori Jazz -kendoleirin kata-harjoituksessa Yyterin hiekkarannalla heinäkuussa vuonna 2004.

Ishido-sensein kullanarvoinen neuvo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eurooppalaisilla jōdō-leireillä ahkerasti vieraileva japanilainen opettaja Shizufumi Ishido -sensei (iaidō 8. dan hanshi, jōdō 8. dan kyōshi, kendō 7. dan) kehotti suomalaisia jōdōkoita kääntymään Ruotsissa asuvan Takao Momiyama-sensein (iaidō 7. dan renshi, jōdō 7. dan renshi, kendo 5. dan) puoleen. Momiyama-sensei ja hänen pitkäaikainen harjoitteluparinsa Rolf Radakovits -sensei (iaidō 6. dan renshi, jōdō 6. dan) ovatkin sittemmin vierailleet säännöllisesti opettamassa jōdō-leireillä Suomessa.[8]

Vuonna 2007 Porin Kendoseuran järjestämillä kuudensillatoista Pori Jazz-Kendoleirillä vieraili jōdōn ja iaidōn pääopettajana Itō Takayoshi-sensei (kyōshi, 7. dan kendō, iaidō ja jōdō). Leirinäytöksessä (yhdessä Rolf Radakovits-sensein kanssa) hän esitti edistyneempien jōdōkoiden harjoitteluun liitettävien jōdōn liitännäislajien kävelykepin (Uchida-ryū tanjōjutsu) ja ketjusirpin (Isshin-ryū kusarigamajutsu) katoja leiriyleisölle. Tiettävästi tämä oli ensimmäinen kerta kun Uchida-ryūn kävelykeppi- ja Isshin-ryūn ketjusirppitaitoja esitettiin julkisesti Suomessa.

Jodo vakiintuu suomalaisissa kendoseuroissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin kendoseura Ki-Ken-Tai-Icchissä järjestettiin ensimmäiset jōdōn peruskurssit kevättalvella 2005, minkä jälkeen uusia peruskursseja on järjestetty säännöllisesti aina vuodenvaihteen jälkeen ja syksyn alussa. Myös Turun kendoseura Rendainossa on pidetty jōdōn peruskursseja, mutta toiminta ei ole vakiintunutta. KKTI:ssä jōdōn peruskurssitoiminnasta ovat vastanneet Mikko Lehmusvyöry (jōdō 4. dan) ja Timo Reenpää (jōdō 4. dan).

Asko Pitkäsen (kendō 3. dan, jōdō 4. dan, iaidō 1. dan) johdolla Turun kendoseura Rendainossa aloitettiin jōdō-peruskurssit. Vaikka Rendainossa olikin pitkään pidetty 1990-luvulla hengissä Suomen jōdō-harjoittelua, peruskurssit alkoivat vasta 2000-luvun puolivälissä.

Porissa jōdōn harjoittelu alkoi jōdō-peruskurssin myötä. Lähtölaukauksena toimivat ”ZNKR jōdō 5 vuotta FKA:ssa” -leiri ja jōdōn ensimmäinen kyū-cup-kilpailu Porissa Porin Kendoseuran dōjōlla Porin Puuvillassa 29.–30. syyskuuta 2007.[9] Porin kendoseura on toinen suomalainen kendoseura, jossa harjoitellaan FKA:n kaikkia kolmea japanilaisen miekkailun lajia (kendo, iaidō ja jōdō).

Syyskuussa 2008 jōdō harjoittelu alkoi kahdessa uudessa seurassa. Tapanilan Erän kendojaoksessa Helsingissä ja Oulussa (Oulun kendoseura Hokufuussa). Kokkolan Jymyn kendojaos Shi Dai Shi Gō aloitti ZNKR jōdōn harjoittelun Kokkolassa 2009 syyskuussa unkarilaisen József Bereczkin ohjauksessa. Syyskuussa 2012 Leppävaaran budoseura aloitti oman jōdōharjoitusvuoron ylläpidon harjoiteltuaan aiemmin jōdōta Helsingin kahden muun jōdō-seuran harjoituksissa. Pääkaupunkiseudun jōdō-seurojen yhteistyö on tiivistä. Myös Jyväskylän Ryūtōkai-seurassa on harjoiteltu ZNKR jōdōa. Vuonna 2017 aktiivista ZNKR jōdōn harjoittelua on Helsingissä, Espoossa, Turussa ja Porissa ja laji on muissa edellä mainituissa seuroissa tauolla tai harjoittelu on lopetettu.

Suomen kendoseurojen keskusliiton (FKA:n) ZNKR jōdō vastaavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Timo Reenpää ja Mikko Lehmusvyöry awasessa
Kausi Nimi Kendoseura Kaupunki
2002–2004 Asko Pitkänen Rendaino Turku
2005–2007 Mikko Lehmusvyöry KKTI Helsinki
2008–2012 Timo Reenpää
2013–2015 Mikko Lehmusvyöry
2016– Joonas Pihlaja [[Kendō_Suomessa#Helsingin_Yliopiston_Kendoseura|]]

ZNKR jōdō vyöarvojen graduointi Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen kendo­seurojen keskus­liitolla (FKA) ei ole vielä mahdollisuuksia järjestää ZNKR jōdō taso­kokeita dan-tasolla.selvennä Euroopan kendo­liiton (EKF) sääntöjen mukaan jo 1. danin kokeen raatiin vaaditaan viisi vähintään 4. danin suorittanutta taso­koe­tuomaria. ZNKR jōdōn dan-arvot pitää toistaiseksi graduoida ulko­maisilla leireillä tai sitten vuosittain järjestettävissä EM-kisoissa. Näissä tapahtumissa järjestetään EKF:n säännöt ja vaatimukset täyttäviä dan-taso­kokeita. Näin suoritetut dan-arvot pätevät IKF:n kriteerien mukaan kansain­välisesti. Kyu-arvoja voidaan suorittaa Suomen kendo­seurojen keskus­liiton jäsen­seuroissa FKA:n taso­kokeen suorittamis­sääntöjen ja käytäntöjen mukaan.

Jōdōn dan-arvot (JD) Suomessa
Vuo­si 1. dan
sho­dan
2. dan
ni­dan
3. dan
san­dan
4. dan
yon­dan
5. dan
go­dan
Yh­teen­sä JD
mää­rän
kas­vu
FKA:n
jä­sen-
mää­rä
JD
FKA:ssa
(%)
JD osuus FKA:n
ken­don dan­eista
(%)
2002
1
1
2
1
431
&&&&&&&&&&&&&&00.05000000,5 &&&&&&&&&&&&&&02.06000002,6
2003
1
1
2
0
454
&&&&&&&&&&&&&&00.04000000,4 &&&&&&&&&&&&&&02.02000002,2
2004
5
1
6
4
699
&&&&&&&&&&&&&&00.09000000,9 &&&&&&&&&&&&&&06.03000006,3
2005
4
2
1
7
1
726
&&&&&&&&&&&&&&01.&&&&001,0 &&&&&&&&&&&&&&06.07000006,7
2006
4
3
1
8
1
660
&&&&&&&&&&&&&&01.02000001,2 &&&&&&&&&&&&&&06.06000006,6
2007
8
3
2
13
5
749
&&&&&&&&&&&&&&01.07000001,7 &&&&&&&&&&&&&&09.02000009,2
2008
10
3
2
1
16
3
798
&&&&&&&&&&&&&&02.&&&&002,0 &&&&&&&&&&&&&010.030000010,3
2009
10
5
3
1
19
3
&&&&&&&&&&&01135.&&&&001 135 &&&&&&&&&&&&&&01.07000001,7 &&&&&&&&&&&&&011.040000011,4
2010
10
6
4
1
21
2
753
&&&&&&&&&&&&&&02.08000002,8 &&&&&&&&&&&&&010.070000010,7
2011
12
6
4
1
23
2
787
&&&&&&&&&&&&&&02.09000002,9 &&&&&&&&&&&&&&09.06000009,6
2012
12
10
3
3
28
5
724
&&&&&&&&&&&&&&03.09000003,9 &&&&&&&&&&&&&013.070000013,7
2013
9
13
2
3
1
28
0
&&&&&&&&&&&&&012.090000012,9
2014
10
11
4
3
1
29
1
&&&&&&&&&&&&&012.090000012,9
2015
11
11
5
3
1
31
2
&&&&&&&&&&&&&012.080000012,8
2016
selvennä
13
14
10
3
1
36
5
&&&&&&&&&&&&&014.050000014,5
2017
17
14
9
4
1
40
4
&&&&&&&&&&&&&016.010000016,1
2018
14
18
8
5
1
41
1
2019
2020

Lähde FKA:n tilastot. lähde tarkemmin?

Euroopan kendoliiton (EKF) järjestämät ZNKR jōdōn Euroopan-mestaruuskisat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranskan jōdōn EM-joukkue voittaa Suomen lipuin 2–1 Bolognassa 2005. Suomen joukkueessa edustivat (sempō) Timo Reenpää, (fukushō) Mikko Lehmusvyöry ja (taishō) Asko Pitkänen.

Jōdōssa on järjestetty Euroopan-mestaruuskisoja vuodesta 2002. Kisoissa kilpaillaan sekä joukkuemestaruudesta että yksilömestaruuksista tasoilla mudan (kyū-arvo, ei dan-arvoa), shodan, nidan, sandan, yondan ja godan (1.–5. dan). Joukkueessa on kolme jäsentä, aloittaja (sempō), varakapteeni (fukushō) ja joukkueen kapteeni (taishō). Joukkue muodostetaan pääsääntöisesti niin, että kapteeni on kokenein ja aloittaja kokemattomin jōdōka. Joukkueen jäsenten yhteen laskettujen dan-arvojen summa ei saa ylittää kymmentä ja korkein saa olla enintään 5. dan. Tämä sääntö tasoittaa joukkueiden otteluita merkittävästi. Ottelussa kukin jäsen tekee vuorollaan kolme kataa jō-sauvalla, kilpailevan joukkueen jäsentä vastaan siten että oman joukkueen jäsen on hänen miekkaparinaan. Kapteeni toimii ensin miekkapuolena eli uchidachina aloittajalle ja varakapteenille, sitten varakapteeni toimii miekkapuolena kapteenin suorituksessa. Jokainen kilpailija suorittaa eri katat jōdōn 12 katan sarjasta.[10]

EJC-kilpailu
Ajankohta Paikka Suomen osallistuminen Suomen jōdō-maajoukkueen saavutukset
23.11.2002 Arnhem Alankomaat
29.–30.2003
selvennä
Pariisi Ranska
9.–10.11.2004 Tukholma Ruotsi
2.–4.11.2005 Bologna Italia
5.–6.9.2006 Brighton Yhdistynyt kuningaskunta
  • Nidan: Mikko Lehmusvyöry (KKTI) Fighting Spirit -palkinto (FS)[11]
2.–4.11.2007 Pariisi Ranska
  • joukkuekisa
  • yksilökisa: mudan-, shōdan-, nidan- ja sandan-sarjat
2.–5.-6.11.2008
selvennä
Magglingen Sveitsi
  • Shodan: Eija Snickeri (KKTI) FS-palkinto
16.–18.11.2009 Mierlo Alankomaat
3.–5.9.2010 Bryssel Belgia
  • joukkuekisa
  • yksilökisa: mudan-, shōdan-, nidan-, sandan- ja yondan-sarjat
  • Nidan: Eija Snickeri (KKTI) FS-palkinto
16.–18.9.2011 Stevenage Yhdistynyt kuningaskunta
  • joukkuekisa
  • yksilökisa: mudan-, sandan-, ja yondan-sarjat
  • Mudan: Paulus Artimo (LeBudo) hopeaa
31.8.–2.9.2012 Bryssel Belgia
  • Mudan: Tea Lähdeniemi (KKTI) FS-palkinto
13.–15.9.2013 Linz Itävalta
  • Shōdan: Tea Lähdeniemi (KKTI) EM-hopeaa
  • Nidan: Joonas Pihlaja (HY-kendoseura) EM-pronssia
  • Nidan: Paulus Artimo (Leppävaaran budoseura) 8 parhaan joukossa
  • Joukkuekilpailu: Suomen jodo-maajoukkue 8 parhaan joukossa
11.–14.9.2014 Torino Italia
  • Mudan: Matti Anttila (Lebudo) EM-hopeaa ja Laura Enqvist (KKTI) 8 parhaan joukossa
  • Nidan: Paulus Artimo (Lebudo) EM-kultaa
  • Nidan: Tea Pihlaja (KKTI) FS-palkinto
18.–20.9.2015 Falkenberg Ruotsi
  • joukkuekisa
  • yksilökisa: mudan ja shodan, nidan, sandan ja yondan-sarjat
  • Mudan: Mika Vartiainen (HY-kendo) EM-hopeaa ja Matti Anttila (Lebudo) 8 parhaan joukossa
  • Shodan: Laura Enqvist (KKTI) 8 parhaan joukossa
  • Nidan: Tea Pihlaja (KKTI) EM-hopeaa
  • Sandan: Paulus Artimo (Lebudo) EM-hopeaa
  • Joukkuekisa: Tea Pihlaja (KKTI) FS-palkinto
23.–25.9.2016 Magglingen Sveitsi
  • joukkuekisa
  • yksilökisa: shodan, nidan, sandan ja yondan-sarjat
  • Shodan: Mika Vartiainen (HY-kendo) EM-pronssia
  • Sandan: Paulus Artimo (Lebudo) EM-kultaa ja FS-palkinto

Suomalaiset aloittelevat jōdōkat innostuivat kuullessaan,[10] että jōdōn kolmannet Euroopan-mestaruuskilpailut pidettäisiin Tukholmassa vuonna 2004. Leireillä opettaneet senseit kannustivat heitä osallistumaan kisoihin.

Tukholman EM-2004 ZNKR jōdō-kisat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tukholma 2004 oli Suomen jōdō-maajoukkueen debyytti. Kyseessä oli myös suomalaisten jōdōkoiden ensimmäinen kilpailu kautta aikain, sillä tätä ennen ei kotimaassakaan oltu kilpailtu. Suomi osallistui yksilökisoissa shodan-luokkaan ja joukkuekilpailuun. Huolimatta kokemattomuudestaan suomalaiset saivat tuomaripisteitä, vaikka varsinaista menestystä ei vielä tullutkaan.[10]

Bolognan EM-2005 ZNKR jōdō-kisat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

EM-kilpailu Bolognassa vuonna 2005. Italia vastaan Suomi, yksilösarja, shodan-tasoluokka. Taka-alalla jōlla ottelee Timo Reenpää uchidachinsa Mikko Lehmusvyöryn avustamana.

Bolognan kisoihin mennessä lajin suomalaisten harrastajien määrä oli jo kasvanut ja joukkueessa oli kuusi jäsentä. Suomi osallistui yksilökisoissa mudan-, shodan- ja nidan-luokkiin sekä joukkuekilpailuun. Mudan-luokkaan osallistuivat Jarkko Lakkisto ja Mikko Loponen, joukkueessa varamiehenä oli Niilo Kiesiläinen. Myös Asko Pitkänen saatiin mukaan joukkueen kapteeniksi ja nidan-luokkaan. Shodan-luokassa ja joukkuekisassa edustivat jo Tukholman kisoissa mukana olleet Timo Reenpää ja Mikko Lehmusvyöry.

Brightonin EM-2006 ZNKR jōdō-kisat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brightonin kisoja oli aikaistettu normaalista syystalvesta syyskesään Taiwanissa 6.–11. joulukuuta 2006 järjestettävien kendon kolmansientoista maailmanmestaruuskisojen[12] järjestelyjen takia. Jōdō-maajoukkueen kokoaminen oli tavallista hankalampaa, koska maajoukkueen kapteeni Asko Pitkänen ei voinut osallistua aikaistettuihin kisoihin ja hänen korvaamisensa vaati uudelleenjärjestelyjä joukkueessa.[13] Suomi osallistui yksilökisoissa mudan-, shodan- ja nidan-luokkiin sekä joukkuekilpailuun.[13][14] Menestystä tuli Mikko Lehmusvyöryn Fighting Spirit-palkinnon myötä,[15] mutta myös muut maajoukkueen ottelijat kilpailivat hyvin ja etenivät pooleistaan pudotuspeleihin voittaen etukäteen vahvemmiksi arvioituja vastustajia ja riistäen pisteitä taitavimpien joukosta omissa sarjoissaan.[13] Kolmansissa jōdōn EM-kisoissaan Suomen maajoukkue oli kasvanut tulokkaasta jo varteenotettavaksi vastustajaksi, jota ei kannattanut aliarvioida.[13]

Pariisin EM-2007 ZNKR jōdō-kisat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pariisissa Suomen 2007 jōdōmaajoukkue jatkoi edellisvuoden hengessä, parastaan tehden.[16] Enää eivät vain muut kisajoukkueet olleet helposti yllätettävissä.[16] Suomi jo tunnettiin ja joukkueen taidot ja henki muistettiin, varteenotettavana kisakumppanina.[16] Suomea edustamassa oli myös uusia kasvoja, Suomen-mestaruuskilpailuissa menestyneiden Kari Wilskan ja Niko Hutrin osallistuessa kilpailuun mudan-luokassa. Kisan jälkeisessä tasokoetilaisuudessa suomalaiset kunnostautuivat suorittamalla menestyksekkäästi tasokokeensa korkea-arvoiselle raadille kaikkien kokelaiden läpäistessä oman tasonsa tasokokeen. Suomeen saatiin uusia dan-arvoja kaikkiaan kolme 1. danin ja yhden 3. danin verran. Suomalaisten dan-jōdōkoiden määrä kasvoi kerralla yli 20 prosenttia.[1]

Magglingenin EM-2008 ZNKR jōdō-kisat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sveitsin Magglingenissa 2.–6.11.2008 pidetyissä kilpailuissa Suomen Eija Snickeri voitti Fighting Spirit-palkinnon shōdan-sarjassa.

Mierlon EM-2009 ZNKR jōdō-kisat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kahdeksannet ZNKR jōdōn euroopanmestaruuskisat pidettiin Alankomaiden Mierlossa 16.–18.11.2009. Suomen jōdōmaajoukkue osallistui kisoihin kuuden henkilön vahvuisena, Asko Pitkäsen jäätyä sairauden vuoksi pois.

Brysselin EM-2010 ZNKR jōdō-kisat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdeksännet ZNKR jōdōn euroopanmestaruuskisat pidettiin Belgian Brysselissä 3.-5.9.2010. Eija Snickeri voitti Fighting Spirit -palkinnon Nidan-luokassa. [17]

Stevenagen EM-2011 ZNKR jōdō-kisat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ZNKR:n delegaatio kisoissa: Namitome-sensei, Shiia-sensei ja Ishido-sensei. Paulus Artimo voitti hopeaa mudan-luokassa.

Brysselin EM-2012 ZNKR jōdō-kisat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ZNKR jōdōn yhdennettoista euroopanmestaruuskisat pidetään Belgian Brysselissä 31. elokuuta – 2. syyskuuta 2012.

Jōdōn Suomen-mestaruuskilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen kendoseurojen keskusliitto järjesti ensimmäiset jōdōn Suomen-mestaruuskilpailut vuonna 2007. Jōdōssa otellaan Suomen-mestaruuksista kahdessa luokassa: Suomen-mestaruus yksilöt – mudan (jōdōn tasokokeessa hyväksytysti suoritettu Suomen kendoseurojen keskusliiton hyväksymä kyū-arvo, mutta ei dan-arvoa) ja Suomen-mestaruus yksilöt – yudansha (jōdōn tasokokeessa hyväksytysti suoritettu Euroopan kendoliiton hyväksymä dan-arvo). Lisäksi ottelijoiden tulee olla kendoseurojen keskusliiton vakuutettuja jäseniä.

Porin Kendoseuran Ulvilassa 15. maaliskuuta 2007 isännöimissä Suomen ensimmäisissä jōdōn Suomen-mestaruuskilpailuissa päätuomareina toimivat:[18]

  • Rolf Radakovits 6. dan iaidō, 5. dan jōdō (Swe)
  • Istvan Gubas 5. dan iaidō, 5. dan jōdō (Swe)
  • Örs Gubas 4. dan iaidō, 4. dan jōdō (Swe)

Porin Kendoseuran Porissa 20. huhtikuuta 2008 isännöimissä jōdōn Suomen-mestaruuskilpailuissa päätuomareina toimivat:

  • Takao Momiyama 7. dan iaidō, 6. dan jōdō (Jpn/Swe)
  • Rolf Radakovits 6. dan iaidō, 5. dan jōdō (Swe)

Tapanilan Erän kendojaoston Helsingissä 26. huhtikuuta 2009 isännöimissä jōdōn Suomen-mestaruuskilpailuissa päätuomareina toimivat:

  • Takao Momiyama renshi 7. dan iaidō, renshi 6. dan jōdō, kendō 5.dan(Jpn/Swe)
  • Rolf Radakovits renshi 6. dan iaidō, 5. dan jōdō (Swe)
  • Sida Yin 3. dan iaidō, 2. dan jōdō, kendō 1.dan (Swe)

Leppävaaran budoseura ry:n Hyvinkäällä 25. huhtikuuta 2010 isännöimissä jōdōn Suomen-mestaruuskilpailuissa päätuomareina toimivat:

  • Rolf Radakovits renshi 6. dan iaidō, 6. dan jōdō (Swe)
  • Sida Yin 3. dan iaidō, 3. dan jōdō, kendō 2.dan (Swe)

Turun kendoseura Rendaino ry:n Turun Caribia areenalla 3. huhtikuuta 2011 isännöimissä jōdōn Suomen-mestaruuskilpailuissa tuomareina toimivat:

  • Robert Rodriguez renshi 7. dan iaido, renshi 6. dan jodo (Fra)
  • Takao Momiyama renshi 7. dan iaido, renshi 6. dan jodo (Jpn/Swe)
  • Rolf Radakovits renshi 6. dan iaidō, renshi 6. dan jōdō (Swe)
  • Sida Yin 3. dan iaidō, 3. dan jōdō, kendō 2.dan (Swe)

Porin kendoseuran 1. huhtikuuta 2012 isännöimissä jōdōn Suomen-mestaruuskilpailuissa tuomareina toimivat:

  • Takao Momiyama renshi 7. dan iaido, renshi 7. dan jodo (Jpn/Swe)
  • Robert Rodriguez renshi 7. dan iaido, renshi 6. dan jodo (Fra)

Helsingin kendoseuran KKTI:n 7. huhtikuuta 2013 isännöimissä jōdōn Suomen-mestaruuskilpailuissa tuomareina toimivat:

  • Takao Momiyama renshi 7. dan iaido, renshi 7. dan jodo (Jpn/Swe)
  • Robert Rodriguez renshi 7. dan iaido, renshi 6. dan jodo (Fra)
  • Andy Watson 6. dan iaido, 6. dan jodo (UK)
  • Asko Pitkänen 4. dan jodo (Fi)

Helsingin Tapanilan Erän 6. huhtikuuta 2014 isännöimissä jōdōn Suomen-mestaruuskisoissa päätuomareina toimivat:

  • Takao Momiyama renshi 7. dan iaidō, renshi 7. dan jōdō, kendō 5.dan(Jpn/Swe)
  • Robert Rodriguez renshi 7. dan iaidō, renshi 6. dan jōdō (Fra)

Turun kendoseura Rendaino ry:n 12. huhtikuuta 2015 järjestämissä jōdōn SM-kilpailuissa päätuomareina toimivat:

  • Asko Pitkänen, 5. dan
  • Adam Kitkowski, 5. dan (POL)
  • Timo Reenpää 4. dan

Helsingin kendoseura Ki-Ken-Tai-Icchi ry:n 15. toukokuuta 2016 järjestämissä jōdōn SM-kilpailuissa päätuomarina toimi:

  • Asko Pitkänen, 5. dan

Vuonna 2016 jōdōn SM-kilpailut järjestettiin ensimmäistä kertaa erillään iaidōn SM-kilpailuista. Tällöin myös kilpailusarjoihin tehtiin muutoksia. Yksilökilpailut oteltiin kolmessa sarjassa: mudan, shodan-nidan ja sandan-yondan.

Jōdōn Suomenmestaruus yksilöt - sandan-yondan -sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aika Kaupunki Kultaa Hopeaa Pronssia Pronssia Fighting Spirit
15.5.2016 Helsinki Tea Pihlaja (Ki-Ken-Tai-Icchi, Helsinki) Paulus Artimo (Leppävaaran budoseura, Espoo) Joonas Pihlaja (Helsingin yliopiston kendoseura, Helsinki) Mikko Lehmusvyöry (Ki-Ken-Tai-Icchi, Helsinki) Joonas Pihlaja (Helsingin yliopiston kendoseura, Helsinki)

Jōdōn Suomenmestaruus yksilöt - shodan-nidan -sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aika Kaupunki Kultaa Hopeaa Pronssia Pronssia Fighting Spirit
15.5.2016 Helsinki Matti Anttila (Leppävaaran budoseura, Espoo) Mika Vartiainen (Ki-Ken-Tai-Icchi, Helsinki) Laura Enqvist (Ki-Ken-Tai-Icchi, Helsinki) Johanna Pitkänen (Ki-Ken-Tai-Icchi, Helsinki) Jukka Uusisalo (Dai-Kuma-Ken-Kai, Pori)

Jōdōn Suomenmestaruus yksilöt - mudan -sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aika Kaupunki Kultaa Hopeaa Pronssia Pronssia Fighting Spirit
15.5.2016 Helsinki Daniel Repo (Ki-Ken-Tai-Icchi, Helsinki) Mili Carr (Ki-Ken-Tai-Icchi, Helsinki) Kaarina Repo (Ki-Ken-Tai-Icchi, Helsinki) Kari Häyrinen (Leppävaaran budoseura, Espoo) Lauri Kaitajärvi (Leppävaaran budoseura, Espoo)

Paras uchidachi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aika Kaupunki Nimi Seura
07.04.2013 Helsinki Timo Reenpää Ki-Ken-Tai-Icchi, Helsinki
06.04.2014 Helsinki Tea Lähdeniemi Ki-Ken-Tai-Icchi, Helsinki
12.04.2015 Turku Paulus Artimo Leppävaaran budoseura, Espoo
15.5.2016 Helsinki Matti Anttila Leppävaaran budoseura, Espoo

Jōdōn Suomenmestaruus yksilöt – yudansha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ZNKR jōdōn Suomenmestaruus yksilöt – yudansha[18]
Aika
Kaupunki
Kultaa Hopeaa Pronssia Pronssia Fighting Spirit
15.03.2007 Ulvila Asko Pitkänen (Rendaino, Turku) Mikko Lehmusvyöry (KKTI, Helsinki) Timo Reenpää (KKTI, Helsinki) Niilo Kiesiläinen (KKTI, Helsinki) Mikko Loponen (KKTI, Helsinki)
20.04.2008 Pori Asko Pitkänen (Rendaino, Turku) Mikko Lehmusvyöry (KKTI, Helsinki) Timo Reenpää (KKTI, Helsinki) Niilo Kiesiläinen (KKTI, Helsinki) Kari Wilska (KKTI, Helsinki)
26.04.2009 Helsinki Asko Pitkänen (Rendaino, Turku) Niilo Kiesiläinen (Hokufuu, Oulu) Timo Reenpää (KKTI, Helsinki) Tuula Kiviluoto (KKTI, Helsinki) Mikko Lehmusvyöry (KKTI, Helsinki)
25.04.2010 Hyvinkää Asko Pitkänen (Rendaino, Turku) Mikko Lehmusvyöry (KKTI, Helsinki) Simo Hellsten (KKTI, Helsinki) Mikko Virta (KKTI, Helsinki) Tuula Kiviluoto (KKTI, Helsinki)
03.04.2011 Turku Eija Snickeri (KKTI, Helsinki) Asko Pitkänen (Rendaino, Turku) Mikko Boiakhtchan (Leppävaaran budoseura, Espoo) Mikko Lehmusvyöry (KKTI, Helsinki) Kari Wilska (KKTI, Helsinki)
01.04.2012 Pori Asko Pitkänen (Rendaino, Turku) Mikko Lehmusvyöry (KKTI, Helsinki) Eija Snickeri (KKTI, Helsinki) Simo Hellsten (KKTI, Helsinki) Joonas Pihlaja (Helsingin yliopiston kendoseura, Helsinki)
07.04.2013 Helsinki Tea Lähdeniemi (KKTI, Helsinki) Joonas Pihlaja (Helsingin yliopiston kendoseura, Helsinki) Mikko Lehmusvyöry (KKTI, Helsinki) Timo Reenpää (KKTI, Helsinki) Eija Snickeri (Leppävaaran Budoseura, Espoo)
06.04.2014 Helsinki Joonas Pihlaja (Helsingin yliopiston kendoseura, Helsinki) Paulus Artimo (Leppävaaran Budoseura, Espoo) Tea Lähdeniemi (KKTI, Helsinki) Simo Hellsten (KKTI, Helsinki) Jukka Uusisalo (DKKK, Pori)
12.04.2015 Turku Tea Lähdeniemi (KKTI, Helsinki) Mikko Lehmusvyöry (KKTI, Helsinki) Paulus Artimo (Leppävaaran Budoseura, Espoo) Joonas Pihlaja (Helsingin yliopiston kendoseura, Helsinki) Laura Enqvist (KKTI, Helsinki)

Jōdōn Suomenmestaruus yksilöt – mudan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ZNKR jōdōn Suomenmestaruus yksilöt – mudan[18]
Aika
Kaupunki
Kultaa Hopeaa Pronssia Pronssia Fighting Spirit
15.03.2007 Ulvila Kari Wilska (KKTI, Helsinki) Niko Hutri (KKTI, Helsinki) Eija Snickeri (KKTI, Helsinki) Lauri Lehmusvirta (KKTI, Helsinki) Mikko Boiakhtchan (Leppävaaran Budoseura, Espoo)
20.04.2008 Pori Mikko Virta (KKTI, Helsinki) Pasi Saarinen (KKTI, Helsinki) Mikko Boiakhtchan (Leppävaaran Budoseura, Espoo) Robin Grotenfelt (KKTI, Helsinki) Jussi Aro (Rendaino, Turku)
26.04.2009 Helsinki Simo Hellsten (KKTI, Helsinki) Jukka Uusisalo (Porin kendoseura, Pori) Tove Ruuskanen (KKTI, Helsinki) Okko Nieminen (Tapanilan Erän kendojaosto, Helsinki) Paulus Artimo (Leppävaaran Budoseura, Espoo)
25.04.2010 Hyvinkää Jukka Uusisalo (Porin kendoseura, Pori) Paulus Artimo (Leppävaaran Budoseura, Espoo) Noora Karjalainen (Shi Ken Kai, Lahti) Joonas Pihlaja (Helsingin yliopiston kendoseura, Helsinki) Janne Malm (Porin kendoseura, Pori)
03.04.2011 Turku Paulus Artimo (Leppävaaran Budoseura, Espoo) Jukka Peltola (KKTI, Helsinki) Teppo Haapala (Rendaino, Turku) Jukka Uusisalo (Porin kendoseura, Pori) Joonas Pihlaja (Helsingin yliopiston kendoseura, Helsinki)
01.04.2012 Pori Tea Lähdeniemi (KKTI, Helsinki) Laura Enqvist (KKTI, Helsinki) Johanna Pitkänen (Rendaino, Turku) Markku Mähönen (Rendaino, Turku) Johanna Pitkänen (Rendaino, Turku)
07.04.2013 Helsinki Janne Kahela (Rendaino, Turku) Matti Anttila (Leppävaaran Budoseura, Espoo) Markku Mähönen (Rendaino, Turku) Jizhou Yang (Leppävaaran Budoseura, Espoo) Jizhou Yang (Leppävaaran Budoseura, Espoo)
06.04.2014 Helsinki Matti Anttila (Leppävaaran Budoseura, Espoo) Laura Enqvist (KKTI, Helsinki) Markku Mähönen (Rendaino, Turku) Mika Vartiainen (Helsingin yliopiston kendoseura, Helsinki) Laura Enqvist (KKTI, Helsinki)
12.04.2015 Turku Matti Anttila (Leppävaaran Budoseura, Espoo) Mika Vartiainen (Helsingin yliopiston kendoseura, Helsinki) Jizhou Yang (Leppävaaran Budoseura, Espoo) Anzhou Yang (Leppävaaran Budoseura, Espoo) Markus Niemi (Porin kendoseura, Pori)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Suomen kendoseurojen keskusliiton rekisteri
  2. Mikko Lehmusvyöry & Timo Reenpää: Jodo alasivu ZNKR seitei jodon harjoittelemisesta Suomen Kendoliitto, Finnish Kendo Association. Viitattu 31.12.2008. (suomeksi)
  3. a b Suomen Kendoliitto / Finnish Kendo Association, Tengu, sivu 11-12. 1/2007
  4. Laaksonen Tero, Kamppailijoita dojoilta tatamilta. 1992, sivut 54-55
  5. Suomen Kendoliitto / Finnish Kendo Association - Tengu,Jo-harjoittelusta Suomessa - Pasi hellsten, sivu 26. 1/2004
  6. Leirikuvia iaidō ja jōdō-leiristä Turussa 24-25.11.2001 → Turun kendoseuran Rendainon kotisivut (Arkistoitu – Internet Archive)
  7. Members/Great Britain/Persons European Kendo Federation (huom. EKF:n sivut ovat usein päivityksistä jäljessä). Arkistoitu 8.3.2010. Viitattu 24.5.2007. (englanniksi)
  8. a b Suomen Kendoliitto / Finnish Kendo Association, Tengu, the development of Jodo in the FKA - Asko Pitkänen, sivu 12. 1/2007
  9. Satakunnan Kansa, - SK sanomalehden Virta-viikkoliite n:o 39, 28.09.2007
  10. a b c Lehmusvyöry, Mikko & Reenpää, Timo: Tengu alasivu Jodon 3. Euroopan mestaruuskilpailut Tukholmassa 6.3.2005. Suomen Kendoliitto, Finnish Kendo Association. Viitattu 31.12.2008.
  11. European Championships Jodo (PDF) (s. 2) Deutscher Jodo Bund. Arkistoitu 28.9.2007. Viitattu 31.7.2007. (saksaksi)
  12. 13WKC Will Be Held at the Taiwan University Gym in Taipei in December 2006 6.–11.12.2006. International Kendo Federation. Arkistoitu 14.12.2007. Viitattu 31.12.2007. (englanniksi)
  13. a b c d Suomen Kendoliitto / Finnish Kendo Association, Tengu, Jodon EM kilpailut Brightonissa 6.–8.9.2006 – Mikko Lehmusvyöry sivut 7–8 2/2006
  14. Suomen Kendoliitto / Finnish Kendo Association, Tengu, Iaidon ja jodon Euroopanmestaruuskilpailut 2006 – Uusia kokemuksia – Niilo Kiesiläinen sivu 9 2/2006
  15. Suomen Kendoliitto / Finnish Kendo Association, Tengu, sivu 8 2/2006
  16. a b c Timo Reenpään sähköpostiraportti Pariisin EM-2007 seitei jōdō-kisoista FKA:n jōdō ja iaidō maajoukkuerinkiläisille 5. marraskuuta 2007
  17. 9th European Jodo Championships All Belgium Kendo Federation. Viitattu 9.9.2010. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
  18. a b c Kisoja isännöineen Porin kendoseuran Dai Kuma Ken Kain leirikutsusta, nähtävissä verkossa osoitteessa Porin kendoseura Dai Kuma Ken Kai (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaiset kendoseurat, joissa voi harjoitella ZNKR jōdōa