ZNKR iaidō

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

ZNKR (Zen Nihon kendō renmei, jap. 全日本剣道連盟) iaidō on Japanin kendoliiton alaisuudessa harjoiteltava nykyaikainen budōlaji, jossa harjoitellaan miekan vetoa ja siihen liittyviä tekniikoita.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ZNKR (Zen Nihon Kendo Renmei) iaidōn (aikaisemmin seitei-gata, seitei iaidō) kehitti tarkoitukseen koottu valiokunta Japanin kendoliitossa (ZNKR) 60- ja 70-luvuilla. Alkuperäisenä tarkoituksena oli tuottaa normisto, jota voitaisiin käyttää sekä kansallisesti että kansainvälisesti graduointeihin. Tavoitteena oli luoda yhtenäinen pohja, joka yhdistäisi perinteisten miekkakoulujen (koryū) harrastajat ja laajentaisi Kendoliiton tarjontaa. Taustastaan huolimatta ZNKR iaidō on avoin kaikille kiinnostuneille. Se tarjoaa mahdollisuuden harjoitella miekan vedon perusteita ja tilaisuuden tavata toisten koulukuntien harrastajia.

Seitei-gata[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1969 Esiteltiin järjestelmän seitsemän ensimmäistä muotoa. 1981 lisättiin kolme ja 2000 vielä kaksi uutta kataa, päätyen nykyiseen kahteentoista. Katat ovat kaikki yksin suoritettavia, osa istuma-asennosta ja osa seisaaltaan, ja ne ovat muokattuja versioita vanhojen koulukuntien tekniikoista.

Tärkeää on huomata että ZNKR-iaidō katasarja on Japanin kendoliiton omaisuutta siinä mielessä että edistyneiden ZNKR-iaidō senseiden kollegio voi kehittää ko. katasarjaa esimerkiksi lisäämällä uusia katoja tai muuttamalla jo olemassa olevien katojen muotoa. Tämä koskee luonnollisesti vain ZNKR-sarjassa tehtäviä katoja. Vastaava kata on koryū-harjoittelussa tehtävä alkuperäisessä muodossaan.

Katan numero Katan nimi japanin kielellä Suomennettu nimi Alkuperä
1
jap. , Mae Eteenpäin Ōmori-ryū, Mae/Shohattō
2
jap. 後ろ, Ushiro Taaksepäin Ōmori-ryū, Ushiro/Ataritō
3
jap. 受け流し, Ukenagashi Virtaava torjunta Ōmori-ryū, Ukenagashi/Ryūtō
4
jap. 柄当て, Tsuka-ate Lyönti miekan kahvalla Hoki-ryū / Musō Jikiden Eishin-ryū, Towaki
5
jap. 袈裟切り, Kesagiri Viistoleikkaus Hoki-ryū
6
jap. 諸手突き,
Morote-zuki
Pisto molemmin käsin Tekniikka löytyy monista tyyleistä
7
jap. 三方切り, Sanpōgiri Leikkaus kolmeen suuntaan Hoki-ryū / Musō Jikiden Eishin-ryū, Yuki Zure
8
jap. 顔面当て, Ganmen-ate Lyönti kasvoihin Musō Shinden-ryū / Musō Jikiden Eishin-ryū, Yukichigai ja Mon'iri
9
jap. 添え手突き,
Soete-zuki
Pisto tukevalla kädellä Hoki-ryū
10
jap. 四方切り, Shihōgiri Leikkaus neljään suuntaan Hoki-ryū
11
jap. 総切り, Sōgiri Kokonaiset leikkaukset Musō Shinden-ryū, Sō makuri / Musō Jikiden Eishin-ryū, Gohogiri
12
jap. 抜き打ち, Nukiuchi Äkillinen miekan veto Mugai-ryū, Gyokko / Musō Jikiden Eishin-ryū, Makko

ZNKR iaidō Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: ZNKR iaidō Suomessa

ZNKR iaidōta on harrastettu Suomessa lähinnä aikido-senseiden leireillä 70-luvulta alkaen. Toshikazu Ichimura (aikido 6.dan shihan, iaido 6.dan renshi) sensei tiettävästi esitti ensimmäisenä Suomessa iaidōa aikidoleirillä Pietarsaaressa toukokuussa 1971. Tällöin hän opetti ZNKR-iaidōa. Aikido ja iaido piireissä harjoiteltu ZNKR-iaidō vaihtui Suomessa 1986 pääasiallisesti Musō Shinden-ryūksi. Tällöin iaidon pääopettajaksi tuli Takada Gakudo-sensei.[1] Vuonna 1999, José Martinez-Abarca (tuolloin 4.dan, nyt 31.10.2007 ZNKR iaidō 5.dan) muutti Suomeen ja liittyi KKTI ry:hyn, jossa hän alkoi vastata iaido-harjoituksista. Vuonna 2000 Suomen kendoseurojen keskusliitto (engl. Finnish Kendo Association, (FKA)) otti iaidōn virallisesti lajivalikoimaansa ja liiton hallitukseen valittiin iaidō-vastaava. Kun kendon kyu-graduointisäännökset uudistettiin, niihin lisättiin myös iaidō-graduointisäännökset. Ensimmäiset graduoinnit pidettiin joulukuussa 2000 Helsingissä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen Kendoliitto / Finnish Kendo Association, Tengu, sivu 9. 1/2007
  2. Suomen Kendoliitto / Finnish Kendo Association, Tengu, sivut 9-10. 1/2007