Yövesi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yövesi
Yövesi
Yövesi
Valtio  Suomi
Sijainti Mikkeli
Koordinaatit 61°25′59″N, 27°34′01″E
Yövesi

Yövesi on Saimaan alueen selkävesiä ja sijaitsee Mikkelin kaupungin alueella. Yövedelle virtaa vettä Louhivedeltä Varkaantaipaleen kanavan kautta. Alue ulottuu pohjoisimmasta osastaan Ristiinan Pökkäänlahdelta etelässä Liittokiven selälle saakka Suur-Saimaalle. Yöveden Käenniemenselällä sijaitsee Saimaan syvin kohta, jota paikalliset kutsuvat ”Käenniemen kaivoksi”. Syvyyttä tällä kohdalla on 84,3 metriä, ja sijaitsee Pienen ja Suuren Riuttasaaren eteläpuolella. [1] Yöveden rannat ovat monimuotoiset: sieltä löytyy hyviä hiekkarantoja sekä jylhiä ja jyrkkiä rantakallioita. Viime vuosina saimaannorppa on palannut vuosikymmenten tauon jälkeen Yövedelle. Yövesi on myös tärkeä laivaliikenteelle. Yöveden kautta kulkee syväväylä Ristiinassa sijaitsevaan Pellosniemen satamaan.

Yövedellä elää muun muassa uhanalainen saimaannieriä. Yöveden rannoilta on löydetty kivikautisia asuinpaikkoja ja merkkejä muinaisesta asutuksesta, muun muassa Astuvansalmen kalliomaalaukset.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.