Ero sivun ”Wikipedia:Kahvihuone (kysy vapaasti)” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p
Botti arkistoi 2 keskustelua (vanhempi kuin 30 päivää) arkistoon Wikipedia:Kahvihuone (kysy vapaasti)/Arkisto 56
p (Botti arkistoi 2 keskustelua (vanhempi kuin 30 päivää) arkistoon Wikipedia:Kahvihuone (kysy vapaasti)/Arkisto 56)
|minthreadstoarchive = 2
}}
 
== Kierrätys: lasi vs metalli ==
 
Kun laitan lasisen pestopurkin lasinkeräykseen, kuinka tärkeää on irrottaa metallikansi ja laittaa se metallinkeräysastiaan? Pitäisikö minun napsia lasisen mehupullon turvarengas pihdeillä ja laittaa rengas metallinkeräykseen? Vai hoitaako lasinkeräyslaitos lasin ja metallin erittelyn viran puolesta? Googlaustaitoni eivät riitä tähän luotettavasti vastaamiseen. [[Toiminnot:Muokkaukset/85.76.65.52|85.76.65.52]] 22. heinäkuuta 2020 kello 20.04 (EEST)
 
:Helsingin seudun ympäristöpalvelut: "Lasipullo, lasipurkki: Huuhtaise pakkaus kevyesti tarvittaessa. Poista kannet ja korkit ja muut helposti irrotettavat osat. Kaulusrenkaat ja muoviset suuosat pulloissa voi jättää paikoilleen." Noin tärkeää eli kun huuhtaiset purkin, olet jo irroittanut kannen ja enää pitää laittaa se oikeaan keräysastiaan.--[[Käyttäjä:Htm|Htm]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Htm|keskustelu]]) 22. heinäkuuta 2020 kello 20.21 (EEST)
 
:: Luultavasti tämä viimeinen ja tärkein vaihe on joillekin liian korkea kynnys. Ehkäpä sen porukan lapset saavat koulussa ja muussa ympäristöstään niin paljon opetusta, että osaavat jo erottaa omilla silmillään ja käsillään lasin ja metallin toisistaan, kun seisovat kierrätysastioiden edessä. Vielä kun muistaisivat Sinebrychoffin puistossa pakata tyhjentyneen eväspullon kassiin eivätkä rikkoisi sitä nurmikolle. --[[Käyttäjä:Abc10|Abc10]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Abc10|keskustelu]]) 22. heinäkuuta 2020 kello 21.47 (EEST)
:::Luennoitko todellakin että joillekin on "liian korkea kynnys" "erottaa lasi ja metalli toisistaan". Todellako? Tämäkö on todellakin mitä luulet minun kysyväni? Että en kykene erottamaan lasia ja metallia toisistaan? Todellako sisälukutaitosi on sillä tasolla, että luulet, että en kykene erottamaan lasia ja metallia toisistaan? Häpeä!
:::Kysyn edelleen: pitääkö pullon metallinen turvarengas napsia pois? Jos lasipurkin metallikansi on jumittunut paikoilleen niin että minun ikäiseni ihminen ei saa sitä käsivoimin irti, hoitaako lasinkierrätyslaitos lasin ja metallin erottamisen? Laitanko lasi+metalli esineen jota en kykene irrottamaan toisistaan lasinkeräykseen, metallinkeräykseen, sekajätteeseen, tai jonnekin muualle?
:::Tai ihan alkuperäisenä yksinkertaisena: pitääkö lasipullon turvarengas napsaista pois sivuleikkurilla? Vai erotetaanko metalli ja lasi automaattisesti kun lasi kierrätetään? [[Toiminnot:Muokkaukset/85.76.65.60|85.76.65.60]] 25. heinäkuuta 2020 kello 21.00 (EEST)
 
::::Eikös tuossa Htm vastannut jo aiemmin "Lasipullo, lasipurkki: Huuhtaise pakkaus kevyesti tarvittaessa. Poista kannet ja korkit ja muut helposti irrotettavat osat. Kaulusrenkaat ja muoviset suuosat pulloissa voi jättää paikoilleen." Jatkokäsittelyssä kyllä erotetaan osat tarvittaessa. Tosin näissä on hieman eroavia ohjeita eri alueiden jätehuoltojen välillä. Ne kaulusrenkaat kuitenkin voi jättää paikoilleen. --[[Käyttäjä:PtG|PtG]] ([[Keskustelu käyttäjästä:PtG|keskustelu]]) 25. heinäkuuta 2020 kello 21.57 (EEST)
 
== Vokaalien muunnoksista kielissä ==
 
Mitenkähän esimerkiksi romanian kielessä yleisesti sanan vartalossa tapahtuva muunnostaipumus nimetään? esim ''negru'' (musta) > ''neagre'' (mustat (paitsi fem.)) tai toisaalta ''patru'' (neljä) > ''pǎtrime'' (neljännes)? Kyseessä ei liene [[vokaalisointu]], [[umlaut]] eikä [[ablaut]], mutta onko sillä jotain omaansa. Suomessakinhan on kuuluisa ''ruoka > ''ruoan'', joka kai hyväksytään nykyään kirjoitettavaksi ''ruuan''. Vai tyydytäänkö vain sanomaan vokaalimuunnos? --[[Käyttäjä:Höyhens|Höyhens]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Höyhens|keskustelu]]) 23. heinäkuuta 2020 kello 21.48 (EEST)
 
:Wikipediasta löytyy [[flekteeraava kieli]]. Aiheesta lisää hakuja tekemällä voi löytyä tarkempaa terminologiaa.--[[Käyttäjä:Urjanhai|Urjanhai]] ([[Keskustelu käyttäjästä:Urjanhai|keskustelu]]) 23. heinäkuuta 2020 kello 21.51 (EEST)
 
== Järviwiki ==
39 254

muokkausta

Navigointivalikko