Albus Dumbledore

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 23. elokuuta 2006 kello 15.40 käyttäjän Green Bonsai (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tiedosto:Dumbledore.jpg
Dumbledore - fanipiirros

Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore, josta yleensä on käytössä pelkkä nimi Dumbledore, on yksi J. K. Rowlingin kirjoittaman Harry Potter -kirjasarjan tärkeimmistä hahmoista. Hän on Tylypahkan velhokoulun rehtori. Dumbledore on Harry Potterin opastaja sekä suojelija.

Dumbledorea pidetään ainoana velhona, jota Lordi Voldemort eli Tiedät-kai-kuka pelkää. Dumbledorelle on useaan otteeseen tarjottu taikaministerin virkaa, mutta tämä on kieltäytynyt kunniasta, koska ei halua jättää Tylypahkan noitien ja velhojen koulua. Dumbledore kuului aikanaan Rohkelikko -tupaan.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ulkonäkö

Dumbledore näyttää vanhalta - tosin onhan hän kuollessaan jo noin 150-vuotias. Hänellä on pitkät hopeanväriset hiukset ja parta, jotka ovat niin pitkät, että hän voisi tunkea ne vyönsä alle [1]. Dumbledorella on pitkä nenä [2] ja hän on sekä hyvin pitkä, että laiha [3]. Hänellä on siniset silmät. Dumbledore pukeutuu lähes poikkeuksetta kaapuun ja viittaan - väri vaihtelee -, käyttää puolikuun muotoisia silmälaseja, sekä Harry Potter ja viisasten kivi -kirjassa hän käyttää korkeakorkoisia solkisaappaita. Kirjassa Harry Potter ja puoliverinen prinssi Dumbledoren sauvakäsi näyttää palaneelta ja pahoin vaurioituneelta, sillä Dumbledore on ollut tuhoamassa hirnyrkkiä. Dumbledorella on omien sanojensa mukaan vasemmassa polvessaan Lontoon maanalaisen kartta. [4]

Nuorena Dumbledore pukeutui usein luumunväriseen kaapuun [5]. Silloin hänen hiuksensa ja partansa olivat vielä väritykseltään kastanjanruskeat [6].

Luonne

Dumbledore oli ystävällinen ja kohtelias tapaamiaan ihmisiä kohtaan. Hän tuntee hyvin käytöstavat ja käytti niitä vaikka olisi joutunut kuolonsyöjien ansaan ja olisi vähällä menettää henkensä [7], kuten kirjassa Harry Potter ja puoliverinen prinssi juuri kävikin. Dumbledorella oli hieman omituinen huumorintaju ja Fred Weasley mainitseekin kirjassa Harry Potter ja liekehtivä pikari että "ei Dumbledorekaan ole niitä ihan tavallisimpia tapauksia", johon hän lisää vielä "Tai siis, tiedän kyllä, että hän on nero ja vaikka mitä..." [8]

Dumbledore on psykologi Carl Jungin tyypillinen "vanhan viisaan miehen" arkkityyppi [9] (eräs toinen tällainen "vanha viisas mies" on J.R.R. Tolkienin kehittämä Gandalf). Rauhallisuudestaan huolimatta Dumbledore saattoi muuttua todella pelottavaksi suuttuessaan. Silloin tämän silmissä säkenöi raivo ja hänen vihansa kohde kauhistui häntä.

Dumbledore oli hyvin ennakkoluuloton useita asioita kohtaan. Monet Tylypahkan oppilaiden vanhemmat kauhistuivat kuultuaan hänen palkanneen ihmissuden opettamaan Pimeyden Voimilta Suojautumista kirjassa Harry Potter ja Azkabanin vanki. Dumbledore ei myöskään suhtautunut kotitonttuihin tai puolijättiläisiin varautuneesti kuten taikaministeriö ja suurin osa velhoista. Yksi hänen heikkouksistaan olikin se, että hänellä oli tapana uskoa ihmisestä kaikkea hyvää´, oli ihminen sitten kiuka paha hyvänsä.

Kyvyt

Dumbledorea pidettiin velhoyhteisössä ehkäpä maailman mahtavimpana velhona ja hän on ainoa jota Lordi Voldemort pelkäsi. Dumbledore osoitti poikkeuksellisuutta lahjakkuutta jo kouluaikoina [10], jolloin hän hämmästytti V.I.P. (Velhomaailman Ihmeisiin Perehdyttävä) -tutkintoaan valvovat tarkkailijat.

Dumbledore pystyi mm. luomaan aineellisen suojelius -loitsun, jota hän pystyi vieläpä muuttamaan viestinvälitykseen sopivaksi. Hän oli myös esittänyt huikaisevia taitojaan ainakin yhdessä kaksintaistelussa Lordi Voldemortin kanssa [11]. Kyseisen taistelun tuloksena Dumbledore voitti ja Lordi Voldemortin oli paettava paikalta.

Dumbledore on yhä erityisen kuuluisa velhomaailmassa varsinkin pimeyden velho Grindelwaldin kukistamisesta, lohikäärmeen veren 12 käyttötarkoituksen keksimisestä, sekä Nicolas Flamelin avustamisesta alkemiaan liittyvissä kokeiluissa. Dumbledore osallistui myös Viisasten kiven suojaamiseen kirjassa Harry Potter ja viisasten kivi.

Tiedosto:Albus AK01.jpg
André Koehnen fanipiirros Dumbledoresta.

Asema velhoyhteisössä

Dumbledore oli hyvin suosittu henkilö velhoyhteisössä ja häntä oli pyydetty ainakin neljä kertaa taikaministeriksi [12], mutta Dumbledore ei halunnut jättää Tylypahkan noitien ja velhojen koulua, joten tämä kieltäytyi kunniasta. Harry Potter -kirjoissa on mainittu Dumbledoren arvonimiksi velhoyhteisössä Suurtaikuri, Ylihörhö ja Päänoita sekä Noitien neuvoston puheenjohtaja. Lisäksi Dumbledorella oli Merlinin ritarikunnan ensimmäisen luokan arvomerkki.

Dumbledore opetti ennen rehtoriksi tuloaan Tylypahkassa muodonmuutoksia. Hänestä tuli rehtori entisen rehtorin Dippetin jälkeen (syytä rehtorin vaihtumiseen ei ole Harry Potter -kirjoissa kerrottu). Muiden suurten eurooppalaisten taikakoulujen rehtorit olivat kateellisia Dumbledoren asemasta, jossa tämä on nostettu lähes yli-inhimilliseksi velhoksi.

Dumbledoren ja taikaministeriön suhteet olivat takkuilleet Cornelius Toffeen ja Rufus Rymistyirin ollessa taikaministereinä. Suurimmat kiistat koskivat Lordi Voldemortin paluuta ja ministeriön toimia asian estämiseksi. Cornelius Toffee kieltäytyi uskomasta Dumbledorea, vaikka myöhemmin osoittautuikin Dumbledoren olleen oikeassa. Toffee menetti taikaministerin virkansa ja sai seuraajakseen Rufus Rymistyirin. Huhut Rymistyirin ja Dumbledoren välirikosta levisivät velhomailmaan jo muutama tunti uuden taikaministerin nimityksen jälkeen [13].

Kirjassa Harry Potter ja Feeniksin kilta Dumbledore julistettiin lainsuojattomaksi, koska tämä otti niskoilleen syyn Albuksen Kaartin perustamisesta ilman lupaa. Häneltä riistettiin kaikki hänen arvonimensä ja hänen paikalleen Tylypahkan rehtoriksi nimitettiin ministeriön virkailija Dolores Pimento. Dumbledore kuitenkin todisti Lordi Voldemortin paluun, mikä johti Toffeen eroamiseen ja Dumbledoren aseman palauttamiseen.

Tylypahkan noitien ja velhojen koulu oli Dumbledoren elämäntyö. Dumbledoresta tulikin ainoa koulun rehtori, joka on haudattu koulun maille.

Dumbledore johti kuolemaansa asti Feeniksin kilta -nimistä vastarintaliikettä. Feeniksin kilta olikin ainoa Lordi Voldemortia vastustanut taho tämän alkaessa nousta uudelleen kirjojen Harry Potter ja liekehtivä pikari, sekä Harry Potter ja Feeniksin kilta aikana.

Viimeiset elintunnit ja kuolema

Dumbledore ja Harry lähtivät muutamaa tuntia ennen Dumbledoren kuolemaa etsimään yhtä Lordi Voldemortin hirnyrkeistä. He ilmiintyivät erään luolan luokse, missä Dumbledore epäili hirnyrkin olevan. Dumbledore luovutti omaa vertaan avaimeksi luolalle, jonka jälkeen se päästi hänet ja Harryn sisälle. Dumbledore käytti suuria velhonkykyjään etsiessään veneen, jolla pääsisi Lordi Voldemortin kiroaman järven yli hirnyrkin luo. Hän ja Harry purjehtivat pienelle saarelle, jonka keskellä oli pieni lammikko ja sen sisällä hirnyrkki. Dumbledore yritti taikoa lammikkoa pois, mutta ainoa keino sen hävittämiseksi oli juoda se. Neste oli kuitenkin kirottua ja Dumbledore joutui kärsimään valtavaa tuskaa juodessaan sitä. Lopulta Harry Potterin oli kaadettava viimeiset pikarilliset rehtorin suuhun. Viimeisen pikarillisen juotuaan Dumbledore alkoi huutaa tarvitsevansa vettä. Harry otti heti pikarillisen vettä Lordi Voldemortin kiroamasta järvestä vapauttaen samalla tämän kuolleet palvelijat, manaliukset. Saatuaan vettä Dumbledore kuitenkin tokeni ja ajoi manaliukset tiehensä loitsimalla niiden inhoamaa kirkasta tulta. Kuollettavasti haavoittunut Dumbledore ja Harry ilmiintyivät takaisin Tylyahon kylään, josta he olivat aloittaneet matkansa hakemaan hirnyrkkiä.

Dumbledore ja Harry lainasivat kylästä luudat ja lähtivät lentämään kohti Tylypahkaa. Komennuskirouksen alainen Matami Rosmerta kuitenkin ilmoitti asiasta kuolonsyöjä Draco Malfoylle, joka kirosi Tylypahkan korkeimman tornin ylle Pimeän piirron. Dumbledore ja Harry suuntasivat torniin luullen jonkun oppilaan kuolleen, mutta heitä odottikin siellä väijytys. Dumbledore uhrasi itsensä pelastaakseen Harryn. Lopulta Severus Kalkaros tappoi Dumbledoren kuolettavalla Adava Kedavra -kirouksella.

Hautajaiset

Dumbledore haudattiin juhlavin menoin Tylypahkan maille. Ketään muuta rehtoria ei koskaan oltu haudattu koulun alueelle, joten kunnianosoitus oli suuri. Paikalle oli saapunut taikaministeriön edustajia, koulun oppilaita sekä muuta henkilökuntaa. Kentaurit kunnioittivat Dumbledoren muistoa ampumalla ilmaan kasan nuolia. Myös vedenväki ilmaisi osanottonsa rehtorin kuoleman johdosta. Dumbledoren ruumis laskettiin valkoiselle paadelle, joka leimahti tuleen. Tulen hävittyä paikalla oli valkoinen sarkofagi, jonka sisällä Dumbledoren ruumis lepäsi.

Epäilyjä Dumbledoren kuolemasta

Dumbledoren kuolema yllätti tai järkytti miljoonia Harry Potter -faneja ympäri maailmaa, eivätkä heistä kaikki halua vieläkään uskoa Severus Kalkaroksen siirtyneen pahan puolelle tai Dumbledoren kuolleen. Kirjassa Harry Potter ja puoliverinen prinssi esiintyy muutamia virheellisyyksiä, jotka voidaan mahdollisesti tulkita vihjeiksi tulevasta. Yksi tällainen virheellinen kohta on kohtaus, jossa Adava Kedavra -tappokirous osuu Dumbledoreen. Kaikissa edellisissä kirjoissa kirouksen uhrit ovat vain lyyhistyneet maahan ja kuolleet, mutta Dumbledore lennähtää ilmaan ennen mahdollista kuolemaansa. Rowling itse on tosin vahvistanut Dumbledoren todella kuolleen.

Dumbledore ja Lordi Voldemort

Dumbledorea pidettiin velhoyhteisössä ainoana velhona, jota Lordi Voldemort on koskaan pelännyt. Dumbledore käyttikin viimeiset elinvuotensa Lordi Voldemortin salaisuuksien paljastamiseen [14].

Dumbledore tapasi ensimmäisenä velhona Lordi Voldemortin - silloiselta nimeltään vielä Tom Lomen Valedron - sitten tämän äidin. Silloinen muodonmuutoksien opettaja Dumbledore kertoi Voldemortille Tylypahkasta ja tarjoutuu opastamaan tätä koulutarvikkeiden hankkimisessa.

Tylypahkassa Dumbledore oli ainoita opettajia, jotka epäilivät nuorta Voldemortia. Dumbledore pitikin tätä tiukasti silmällä. Dumbledore alkoi jo aavistella Voldemortin pyrkimyksiä tämän tultua pyytämään opettajan paikkaa rehtoriksi kohonneelta Dumbledorelta. Dumbledore teki selväksi, ettei Voldemort ole enää tervetullut Tylypahkaan. Sen jälkeen Voldemort katosi pitkäksi aikaa ja palasi vasta kaikkien pelkäämänä pimeyden velhona.

Perhe

Tiedosto:Hogwarts by Koehne.jpg
Dumbledorella ei tietojen mukaan ole perhettä. Hänen elämäntyönsä oli Tylypahkan noitien ja velhojen koulu, joka kuvattuna tässä fanipiirroksessa.

Harry Potter -kirjoissa ainoa esitelty Dumbledoren sukulainen on hänen veljensä Aberforth Dumbledore, joka on baarimikkona Sianpää -nimisessä pubissa.

Dumbledorella oli lemmikkinä feenikslintu Fawkes, joka luovutti taikaa täynnä olevan sulkansa vain kahteen taikasauvaan. Toinen näistä päätyi Lordi Voldemortille, toinen Harry Potterille.

Ystävät

Dumbledore oli lämpimissä väleissä Tylypahkan opettajakunnan kanssa. Esimerkkinä ystävien lojaalisuudesta Dumbledorea kohtaan manittakoon Minerva McGarmiwa, joka oli valmis taistelemaan taikaministeriä, kahta auroria ja ministeriön virkailijaa vastaan auttaakseen Dumbledorea [15].

Toinen Dumbledoren hyvä ystävä Tylypahkassa oli riistanvartija Rubeus Hagrid, jonka käsiin Dumbledore olisi sanojensa mukaan ollut valmis luovuttamaan henkensä [16]. Lisäksi Harry Potter ja Dumbledore olivat lämpimämmissä väleissä kuin opettaja ja oppilas yleensä.

Työhuone

Dumbledoren työhuone sijaitsi Tylypahkassa erään kivisen patsaan luona. Mikäli patsaalle lausui salasanan - mikä on yleensä jokin makeinen - nousivat paikalle Dumbledoren toimistoon vievät portaat.

Dumbledoren työhuone oli täynnä entisten rehtorien tauluja ja erikoisia hopeisia vekottimia (joista Harry Potter rikkoi suuren osan kirjassa Harry Potter ja Feeniksin kilta). Dumbledorella oli myös ajatuseula kaapissaan, joka ennen oli täynnä viinipulloja.

Dumbledoren kuoltua tämän työhuone siirtyi Minerva McGarmiwan käyttöön.

Dumbledoren nimi

Dumbledoren koko nimi oli Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore [17]. Dumbledoren jokaisella nimellä on oma merkityksensä:

Albus on latinaa ja tarkoittaa valkoista, mikä viittaa Dumbledoren harjoittamaan valkeaan (eli hyvään) magiaan.

Percival viittaa todennäköisesti kuningas Arthurin pyöreän pöydän ritari Percivaliin. [18]. Alkuperäisen tarinan mukaan Percival-ritari löysi Graalin maljan, tappoi mustan ja punaisen ritarin, joita pidetään kuolemansyntinä ja kuolemana.

Wulfric. Dumbledoren hahmon keksineellä kirjailijalla J.K. Rowlingilla on tapana ottaa nimiä myös kirkkohistoriasta. Pyhä Wulfrik oli vuonna 1154 syntynyt katolinen pyhimys [19], joka tunnettiin ihmeidentekijänä ja ennustajana.

Brian on keltin kieltä ja tarkoittaa "voimakasta". [20].

Dumbledore taas on muinaisenglantia ja tarkoittaa mehiläistä. Sana voidaan myös tavata muodossa dumbledorr, jolloin se merkitsee kimalaista. [21].

Dumbledore kirjoissa

Harry Potter ja viisasten kivi. Dumbledoren ensiesiintyminen tapahtuu tässä kirjassa. Dumbledore osallistui Viisasten kiven suojaamiseen, muuten hänellä on lähes tavallinen lukuvuosi koulun rehtorina. Lukuvuoden lopussa Dumbledore sai kuulla Lordi Voldemortin paluusta palatessaan taikaministeriöstä, minne hänet oli huijattu Viisasten kiven ryöstöyrityksen ajaksi. Dumbledore palasi Tylypahkaan juuri ajoissa nähdäkseen pimeään taikaan sortuneen professori Oraven kuoleman ja Lordi Voldemortin paon. Dumbledore vei loukkaantuneen Harry Potterin sairaalasiipeen. Kirjan lopussa Dumbledore ratkaisi tupamestaruuden Rohkelikon hyväksi antamalla tuvalle 170 pistettä.

Harry Potter ja salaisuuksien kammio -kirjassa yhden Tylypahkan neljästä perustajasta - eli Salazar Luihuisen - rakentama salainen kammio avataan ja siellä asuva basiliski vapautetaan tappamaan koulun oppilaita. Harry Potteria syytettiin kammion avauksesta, mutta Dumbledore luotti tähän, eikä erottanut Harrya koulusta. Myöhemmin samassa kirjassa koulun johtokunta - jota kuolonsyöjä Lucius Malfoy oli kiristänyt - päätti määräaikaisesti erottaa Dumbledoren virastaan. Dumbledore lähti koulusta, mutta hänen feenikslintunsa Fawkes toimitti Harry Potterille aseet taistella basiliskia vastaan. Kirjan lopussa Dumbledore pääsi palaamaan kouluun kun selviää Lucius Malfoyn kiristäneen johtokuntaa.

Harry Potter ja Azkabanin vanki- kirjassa vankikarkuri Sirius Mustan uskottiin haluavan tappaa Harry, vaikkakin lopussa Harrylle, Hermionelle, Ronille ja Dumbledorelle selvisikin, että Sirius oli todellisuudessa syytön ja Lordi Voldemortin vastustaja. Tämä selvisi kuitenkin vasta lopussa ja kirjan ajan Dumbledore ponnisteli suojatakseen koulun tappajaksi epäilemältään vankikarkurilta. Lisäksi Dumbledore vastusti koulun alueella sijoitettuja ankeuttajia. Kirjan lopussa hän antoi Harrylle ja Hermionelle vinkin käyttää ajankääntäjää Sirius Mustan pelastamiseksi.

Harry Potter ja liekehtivä pikari -kirjan aikana Dumbledore ahersi Kolmivelhoturnajaisten eteen. Kirjan lopussa Dumbledore sai kuulla Lordi Voldemortin paluusta. Lisäksi Dumbledore pelasti Harry Potterin kuolonsyöjältä yhdessä Minerva McGarmiwan ja Severus Kalkaroksen kanssa. Dumbledore lähettää Remus Lupinin kokoamaan Feeniksin kilta takaisin. Aivan lopussa Dumbledoren ja taikaministeri Toffeen välit katkesivat lopullisesti.

Harry Potter ja Feeniksin kilta. Dumbledore "hoiti Killan asioita", eli yrittää mm. löytää Lordi Voldemortin, saada taikaministeriön puolelleen ja kerätä liittolaisia Lordi Voldemortia vastaan. Taikaministeriö mustamaalasi Dumbledorea propagandallaan ja puuttui tämän toimintaan koulun rehtorina tämän tästä. Lopulta Dumbledore joutui ottamaan vastuun Albuksen Kaartista ja pakenemaan lainsuojattomana. Kirjan lopussa Dumbledore saapui taikaministeriöön ja vangitsi siellä olleet kuolonsyöjät sekä kaksintaisteli Lordi Voldemortin kanssa pakottaen tämän pakenemaan taikaministerin silmien edessä. Dumbledoren todistettua Lordi Voldemortin paluusta, hänen sallittiin palata taas rehtoriksi. Dumbledore myöskin kertoi Harrylle ennustuksesta, joka koski Lordi Voldemortia ja Harrya.

Lisäksi kirjassa Harry Potter ja puoliverinen prinssi selviää, että Dumbledore oli'Harry Potter ja Feeniksin kilta -kirjan ajan käyttänyt aikaansa myös hirnyrkkien etsintään.

Harry Potter ja puoliverinen prinssi -kirjassa Dumbledore alkoi antaa Harrylle "yksityistunteja", joiden aikana hän ja Harry tutkivat Lordi Voldemortin menneisyyttä ja pääsivät perille hirnyrkeistä. Dumbledore tiesi koko kirjan ajan Draco Malfoyn liittyneen kuolonsyöjiin, muttei ilmaissut sitä, koska muuten Lordi Voldemort olisi tappanut Malfoyn ja mahdollisesti tämän perheenkin. Kirjan lopussa Dumbledore ja Harry etsivät yhden "hirnyrkin", joka osoittautuikin väärennökseksi. Dumbledoren ja Harryn palattua Tylypahkaan Severus Kalkaros murhasi Dumbledoren Avada Kedavra -tappokirouksella.

Dumbledore elokuvissa

Elokuvissa Harry Potter ja viisasten kivi (2001) ja Harry Potter ja salaisuuksien kammio (2002) Dumbledorea näytteli Richard Harris, joka kuoli syöpään vuonna 2002. Harry Potter ja Azkabanin vanki (2004), Harry Potter ja liekehtivä pikari (2005) ja Harry Potter ja Feeniksin kilta -elokuvissa Dumbledorea näyttelee Michael Gambon.

Lähteet

  1. Harry Potter ja viisasten kivi s. 15
  2. Harry Potter ja viisasten kivi s. 15
  3. Harry Potter ja viisasten kivi s. 15
  4. Harry Potter ja viisasten kivi s. 22
  5. Harry Potter ja puoliverinen prinssi s. 283
  6. Harry Potter ja puoliverinen prinssi s. 283
  7. Harry Potter ja puoliverinen prinssi s. 636
  8. Harry Potter ja liekehtivä pikari s. 172.
  9. Harry Potter Kumppani s. 86
  10. Harry Potter ja Feeniksin kilta s. 860
  11. Harry Potter ja Feeniksin kilta s. 982-985
  12. Kirjassa Harry Potter ja puoliverinen prinssi sivulla 477 Dumbledore mainitsee, että häntä on pyydetty virkaan kolmesti, mutta tämä tapahtui ennen neljättä pyyntöä, joka mainitaan kirjassa Harry Potter ja viisasten kivi sivulla 75
  13. Harry Potter ja puoliverinen prinssi s. 47-48
  14. Harry Potter ja puoliverinen prinssi s. 541
  15. Harry Potter ja Feeniksin Kilta s. 748-749
  16. Harry Potter ja viisasten kivi s. 21
  17. Harry Potter ja Feeniksin kilta s. 173
  18. Harry Potter Kumppani s. 87
  19. Harry Potter Kumppani s. 87
  20. Harry Potter Kumppani s. 87
  21. Harry Potter Kumppani s. 87
Edeltäjä:
Armando Dippet
Tylypahkan rehtori
Tiedosto:Hogwarts by Koehne.jpg
Seuraaja:
Dolores Pimento
Edeltäjä:
Dolores Pimento
Tylypahkan rehtori
Tiedosto:Hogwarts by Koehne.jpg
Seuraaja:
Minerva McGarmiwa

Katso myös

Aiheesta muualla