The Legend of Zelda: Majora’s Mask
The Legend of Zelda: Majora’s Mask | |
---|---|
Kehittäjä | Nintendo EAD |
Julkaisija | Nintendo |
Jakelija | Nintendo eShop |
Ohjaaja | Eiji Aonuma |
Tuottaja | Shigeru Miyamoto |
Säveltäjä | Kōji Kondō |
Pelisarja | The Legend of Zelda |
Julkaistu |
|
Lajityyppi | toimintaseikkailu |
Pelimuoto | yksinpeli |
Ikäluokitus | PEGI: 12 |
Alusta | Nintendo 64, Nintendo GameCube, Virtual Console (Wii) |
Jakelumuoto |
Nintendo 64-pelimoduuli GameCuben 8 cm:n optinen levy |
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla |
|
[ Muokkaa Wikidatassa ] [ ohje ]
|
The Legend of Zelda: Majora’s Mask on Nintendo Entertainment Analysis and Developmentin kehittämä toimintaseikkailupeli, jonka Nintendo julkaisi Nintendo 64:lle vuonna 2000. Se on kuudes osa The Legend of Zelda -pelisarjassa. Peli on julkaistu myös Nintendo GameCube:lle The Legend of Zelda: Collector’s Edition -kokoelmassa ja Wiin Virtual Console -palvelussa. Majora’s Mask on myynyt maailmanlaajuisesti 3,36 miljoonaa kappaletta.[1]
Sarjan päähenkilö Link seikkailee pelissä Terminan maassa, toisin kuin Hyrulessa, johon useimmat sarjan pelit sijoittuvat. Mysteerinen Kadonneen metsän lapsi, Skull Kid, on saanut teoillaan kuun poistumaan radaltaan ja iskeytymään kohti Terminaa. Pelaajalla on kolme päivää aikaa saada asiat järjestykseen. Hänen on suoriuduttava erilaisista haasteista matkustamalla toistuvasti ajassa taaksepäin, jolloin hän palaa aina pelin ensimmäiseen päivään. Majora’s Maskia pidetään synkimpänä sarjan pelinä, laajalti siitä syystä, että pelissä on teemana lähestyvä maailmanloppu.
Pelaaminen on keskitetty toistuvasti pelattavan kolmen päivän ympärille ja erilaisten naamareiden käyttämiselle. Pelin läpäiseminen ja pelissä edistyminen vaativat monenlaisten naamareiden käyttöä. Erilaiset laulut kontrolloivat ajan virtaamista ja avaavat reittejä neljän temppelin luo, jotka Linkin on läpäistävä. Toisin kuin Ocarina of Time, Majora’s Mask vaatii Nintendo 64:llä pelattaessa Expansion Pak -muistinlaajennusta, joka mahdollistaa sekä suuremman määrän hahmoja ruudulla että paremmat grafiikat. Majora’s Mask sai kriitikoilta hyvän vastaanoton.
Nintendo 3DS-käsikonsolille julkaistun Ocarina of Timen uusintaversion myötä sarjan ohjaaja Eiji Aonuma ei sulkenut pois uusintaversion tekemistä myös Majora's Maskista [2]. Tämän jälkeen sarjan fanit aloittivat "Operation Moonfall"-nimisen kampanjan, joka ajaa pelin 3DS-version julkaisua. Kampanjan adressi sai viiden päivän jälkeen noin 10 000 allekirjoitusta [3]. Vastauksena fanien vaatimuksiin Nintendo of America julkaisi tiedotteen, jonka mukaan pelin uudelleenjulkaisusta 3DS-käsikonsolille ei ole tehty virallista julkistusta. Yhtiö kuitenkin tarkkailee, mitä pelaajat ja kuluttajat pitävät tärkeänä[4]. GamesRadar-sivuston haastattelussa Aonuma kertoi tietävänsä Operation Moonfall- kampanjasta ja kertoi toivovansa toteuttaa fanien toiveen joskus tulevaisuudessa [5]. Vuoden 2012 E3-messuilla Shigeru Miyamoto kertoi uusintaversion olevan harkinnassa[6].
12. helmikuuta 2015 julkaistiin uudelleentehty versio, The Legend of Zelda: Majora's Mask 3D Nintendo 3DS:lle.[7]
Pelaaminen
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Majora’s Mask käyttää edeltäjänsä Ocarina of Timen 3D-grafiikalla toimivaa pelimoottoria. Link on säilyttänyt suurimman osan perustoiminnoistaan, jotka ovat käveleminen, juokseminen, kuperkeikkojen tekeminen ja rajoitettu hyppiminen. Peli on sarjan toinen peli, joka sijoittuu viralliselle sarjalle tunnusomaisen maailman, Hyrulen ulkopuolelle. Pelissä Link seikkailee maassa nimeltä Termina. Skull Kid on saanut aikaan monia ongelmia, kuten kuun irtoamisen radaltaan iskeytymään kohti Terminaa, ja pelaajalla on kolme päivää aikaa estää katastrofi. Pelaajan täytyy soittaa toistuvasti Ocarina of Timella (Ajan okariina) laulu nimeltään Song of Time (Ajan laulu), jolloin pelaaja siirtyy pelin ensimmäiseen päivään ja kaikki alkaa alusta. Vain Linkin keräämät naamarit ja tärkeimmät esineet säilyvät.
Kuten sarjan edellisissäkin osissa, Link käyttää erilaisia aseita ja esineitä taistellakseen vihollisia vastaan ja selvittääkseen arvoituksia. Miekka on hänen useiten käyttämänsä ase. Link osaa muutaman erilaisen miekkailutekniikan ja oppii pelin edetessä muutaman lisää. Kilpeä käytetään puolustautumiseen. Jousta ja nuolia käytetään tyypillisesti pitkän välimatkan päässä oleviin vihollisiin ja kytkinten aktivoimiseen, vaikka toki ne auttavat lähitaistelussakin. Link voi tainnuttaa viholliset hetkeksi ajaksi käyttämällä dekupähkinöitä ja sen jälkeen tuhota ne käyttämällä jotain toista asetta. Pommeilla voi tuhota vihollisia sekä muita esteitä, kun taas hookshotilla (eräänlainen tarttumakoukku) voi tarttua vihollisiin ja sinkoutua niiden luo tai toisin päin, jolloin viholliset usein tainnuttuvat.
Majora’s Maskin pelaamista ja pelaamisen eri mahdollisuuksia on laajennettu huomattavasti Ocarina of Timeen verrattuna. Peli on kuitenkin myös säilyttänyt tietyt peruspiirteet kuten arvoitusten selvittämisen erilaisilla esineillä. Majora’s Maskissa on uusia musiikkeja ja se sisältää uusien naamareiden lisäksi hahmonmuutoksia ja rajoitetun kolmen päivän kierroksen lisäten samalla vaikeusastetta ja monia sivutehtäviä peliin.
Kehitys
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]The Legend of Zelda: Link's Awakeningin julkaisun jälkeen 1993 pelisarjan fanit odottivat Ocarina of Timea viisi vuotta, ja pelin kehityksessä kesti kokonaisuudessaan neljä vuotta. Shigeru Miyamoto näki haastattelussaan Super Powerille viiden vuoden olevan liian pitkä aika sarjan faneille odottaa seuraavaa Zelda-peliä. Tämän takia hän tiimeineen päätti yrittää uudistaa Ocarina of Timen pelimoottoria ja käyttää Expansion Pak -muistilaajennusta luodakseen jatko-osan jo Nintendo 64:lle tuolloin vielä koodinimellä "Dolphin" tunnetun tulevan GameCuben sijaan.[8] Näin pienempi tiimi sai Majora's Maskin valmiiksi vuodessa,[9] kun pelin kehitys alkoi tammikuussa 1999.[10] Peliä kehitti Eiji Aonuman, Yoshiaki Koizumin ja Shigeru Miyamoton johtama tiimi. Miyamoto oli mukana pelin kehityksessä "vain noin 10 prosentin verran".[11] Aonuman mukaan he joutuivat miettimään, millainen peli seuraisi seitsemän miljoonaa kappaletta myynyttä Ocarina of Timea. Ratkaisuna he keksivät pelin kolmeen päivään (aluksi viikkoon)[11] perustuvan mekaniikan, joka "tekisi pelin datasta kompaktimpaa mutta silti tarjoaisi syvällistä pelattavuutta".[12] Aonuman mukaan ajan kulkeminen yhä uudestaan ja uudestaan sai innoituksensa vuonna 1998 ilmestyneestä saksalaisesta elokuvasta Juokse Lola!,[13] Miyamoton ja Koizumin muokatessa sen pelimekaniikaksi.[14] Miyamoto ja Koizumi tekivät myös pelin tarinan perustuen Mitsuhiro Takanon käsikirjoitukseen.[15] Kehitystiimin tavoitteena oli tehdä hiottu ja kompakti jatko-osa Ocarina of Timelle, joka mahdollistaisi pelaajille erilaisen kokemuksen joka pelikerralle.[10]
Majora's Mask käyttää paranneltua versiota Ocarina of Timen pelimoottorista ja tarvitsee toimiakseen Nintendo 64:n 4 megatavun Expansion Pak -muistilaajennuksen.[16] IGN spekuloi tämän johtuneen Majora's Maskin mahdollisesta alkuperästä Nintendo 64DD:lle tarkoitettuna pelinä, mikä olisi luonut tarpeen muistilaajennukselle.[16] Expansion Pak mahdollistaa isomman piirtoetäisyyden, tarkemmat tekstuurit ja animoinnin, liikesumennuksen kaltaiset efektit ja isomman määrän hahmoja näyttämisen kerralla.[16] Laajennettu piirtoetäisyys mahdollistaa pelaajalle näkemisen paljon kauemmas, jolloin ei ole tarpeellista käyttää sumua tai "pahvipanoraamaa" Ocarina of Timen tapaan kaukana olevien alueiden hämärtämiseen.[16] IGN:n mielestä tekstuurien suunnittelu oli Nintendo 64:n parhaimmistoa; vaikka joissakin tekstuureissa oli matala resoluutio, ne olivat "värikkäitä ja moninaisia", mikä antoi jokaiselle pelin ympäristölle "omalaatuisen ulkonäkönsä".[16]
Shigeru Miyamoton mukaan Expansion Pakilla pyrittiin tekemään Majora's Maskista "parempitasoisempi" parantamalla vihollisten älykkyyttä ja tekemällä pelin ympäristöistä elävämmän näköisiä grafiikoiden parantamiseen keskittymisen sijaan. Hän kommentoi vihollisten älykkyyttä seuraavasti: "Monet viholliset ovat muuttuneet aiempaa paljon älykkäämmiksi. Toisinaan ne muodostavat joukkoja ja hyökkäävät yhdessä Linkin kimppuun. Ne tulevat olemaan myös sillä tavalla älykkäämpiä, että osaavat kesken taistelun juosta pakoon ja piiloutua keräämään lisää energiaa palatakseen sitten takaisin täysivoimaisina."[8][11]
Majora's Mask esiintyi mediassa ensimmäistä kertaa toukokuussa 1999, kun japanilainen Famitsu-lehti kertoi pitkään 64DD:lle suunnitellun Zelda-lisäosan olevan kehityksessä.[17] Pelin ensimmäinen demo oli pelattavissa Space World -messuilla saman vuoden elokuussa.[18]
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ Zelda sales charts and sequel announced OptiGamer. 28.3.2004. Arkistoitu 23.2.2005. Viitattu 28.5.2010. (englanniksi)
- ↑ McDonald, Keza: Majora's Mask Remake is a Possibility IGN.com. 2011. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
- ↑ Seibel, Phil: Petition Fires Up For Majora's Mask 3DS Remake Game Kudos. 2.8.2011. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
- ↑ Operation Moonfall Update: Encouraging Response From Nintendo of America ZeldaInformer. 29.7.2011. Arkistoitu 7.10.2011. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
- ↑ Zelda, past and future: An interview with Koji Kondo and Eiji Aonuma GamesRadar. 9.11.2011. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
- ↑ George, Richard: Zelda 3DS: It's Majora's Mask vs. Link to the Past" IGN.com. 12.6.2012. Viitattu 15.7.2014. (englanniksi)
- ↑ The Legend of Zelda: Majora's Mask 3D Nintendo. Viitattu 16.1.2020. (englanniksi)
- ↑ a b Eri maailmoissa. Super Power, tammikuu 2000, nro 1, s. 18-22. Tampere: Egmont Kustannus Oy Ab. ISSN 1237-1319 Artikkelin verkkoversio. Viitattu 18.06.2022.
- ↑ Yoon, Andrew: Zelda's Eiji Aonuma on annualization, and why the series needs 'a bit more time' ShackNews. 16.10.2013. Viitattu 16.05.2022. (englanniksi)
- ↑ a b Shigeru Miyamoto's N64 Spirit Dengeki Nintendo 64 (電撃 ニンテンドウ64) - Issue 53 October 2000 (600DPI). lokakuu 2000. ASCII Media Works. Arkistoitu Viitattu 16.05.2022. (japaniksi)
- ↑ a b c Legenda jatkuu. Super Power, elokuu 2000, nro 8, s. 16-21. Tampere: Egmont Kustannus Oy Ab. ISSN 1237-1319 Artikkelin verkkoversio. Viitattu 18.06.2022.
- ↑ Aonuma, Eiji: GDC 2004: The History of Zelda 25.03.2004. IGN. Viitattu 16.05.2022. (englanniksi)
- ↑ Lamoreux, Ben: Aonuma Reveals the Inspiration for Majora’s Mask Gamnesia.com. 13.11.2014. Arkistoitu 17.10.2013. Viitattu 16.05.2022. (englanniksi)
- ↑ Iwata Asks: Legend of Zelda: Spirit Tracks Nintendo of America. Viitattu 16.05.2022. (englanniksi)
- ↑ Kohler, Chris: Interview: Super Mario Galaxy Director On Sneaking Stories Past Miyamoto Wired. 04.12.2007. Viitattu 16.05.2022. (englanniksi)
- ↑ a b c d e Legend of Zelda: Majora's Mask IGN. 26.10.2000. Arkistoitu Viitattu 18.06.2022. (englanniksi)
- ↑ Nintendo Sequel Rumblings IGN. 12.05.1999. Arkistoitu 25.06.2013. Viitattu 29.02.2024. (englanniksi)
- ↑ Zelda Sequel Invades Spaceworld IGN. 17.06.1999. Arkistoitu Viitattu 26.01.2013. (englanniksi)
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- The Legend of Zelda: Majora’s Mask Nintendo.comissa (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)
- The Legend of Zelda: Majora’s Mask Zelda.comissa (englanniksi)
- The Legend of Zelda: Majora’s Mask MobyGamesissa (englanniksi)
Pääsarjan pelit: |
|
---|---|
Spinoff-pelit: | |
Uudelleenjulkaisut: | |
CD-i-pelit: | |
Kokoelmat: | |
Julkaisemattomat: | |
Universumi: |